Prancūzų juvelyras J. Statkevičių prilygino Y. Saint Laurent'ui

Penktadienį Prancūzų institute, įsikūrusiame Vilniuje, vyko prancūzų juvelyro Davido Daimo (41 m.) papuošalų kolekcijos pristatymas. Davidas Lietuvoje - išskirtinis svečias.

Juozas (dešinėje) su Davidu pažįstami jau 18 metų.
Juozas (dešinėje) su Davidu pažįstami jau 18 metų.
Daugiau nuotraukų (1)

Uma Dita specialiai „Stiliui“, Paryžius („Lietuvos rytas“)

Nov 14, 2014, 9:27 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:47 AM

Į mūsų šalį jis atvyko dėl ketvirtadienį vykusio Juozo Statkevičiaus aukštosios mados kolekcijos pristatymo. Būtent jis J.Statkevičiaus modeliams sukūrė unikalius papuošalus. Vėliau jis surengė jų parodą, į kurią atvyko didžiausi mados gerbėjai.

Prieš parodos atidarymą juvelyras davė interviu „Lietuvos ryto“ žurnalui „Stilius“.

„Tikra Ali Babos ola“, – nusileidus į erdvią prancūzo juvelyro Davido Daimo ateljė pusrūsyje topteli palyginimas su mažos mergaitės kambariu. Ilgas bent penkių metrų stalas, grindys pasieniais, staliukai ir kas tik įmanoma nuklota įvairiausių spalvų stiklo ir akmenukų karoliukais, perliukais, vario ir kitokiomis vielomis, kaspinais, kutais, siuvinėtomis audinių juostelėmis, metalo ir medžio detalėmis.

Dalis šio lobio spalio viduryje jau buvo įgavę magiškų apyrankių, nenusakomų koljė, iš tolimų kraštų ir dar tolimesnių vaizduotės užkampių atkeliavusių segių, auskarų, karūnų, diržų formas.

„Žinojome, ką iki lapkričio 8 dienos veiksime ir dienomis, ir naktimis. Jeigu reikėtų suskaičiuoti visas valandas, kurias kartais praleidi prie papuošalo, jo vertė taptų neįkainojama“, – šyptelėjo labai draugiškai „Stilių“ sutikęs ateljė šeimininkas.

Būtent lapkričio 8-ąją visos stalus ir net grindis nuklojusios eklektiškos, nenuspėjamo laiko ir vietos D.Daimo grožybės iškeliavo į Vilnių, o lapkričio 13-ąją pagyvino dizainerio Juozo Statkevičiaus 2015 metų pavasario ir vasaros kolekcijos pristatymą.

„Juozas buvo labai patenkintas, kai spalio viduryje atvažiavo pasižiūrėti, kaip mums sekasi. Mes vienas kitu pasitikime. Džiaugiuosi, kad Juozui patiko tai, ką jau buvome padarę. Labai tikiuosi, kad mūsų pasirinkti masyvūs, kartais specialiai tarsi grubiai apdirbti papuošalai pagyvino meistriškai ir labai preciziškai konstruojamus nuostabius Juozo modelius“, – vylėsi prancūzas.

Naujausios savo kolekcijos tema lietuvis šįkart pasirinko Maroką. J.Statkevičių ypač įkvėpė judrusis amatus ir šventes mėgstantis, nepakartojama rusva spalva pasipuošęs ir intensyviai mėlynu dangumi apsigaubęs šios šalies miestas Marakešas.

Šį miestą taip pat labai mėgo, nuo 1966-ųjų kūrybinės energijos jame ieškojo garsusis prancūzų mados dizaineris Y.Saint Laurent’as. Jis net buvo vadinamas Marakešo piliečiu.

2008 metais Paryžiuje mirusio Y.Saint Laurent’o pelenai buvo išbarstyti būtent Marakeše, dizainerio kartu su verslininku ir širdies draugu Pierre’u Berge įsigytuose ryškiai mėlyna spalva užburiančiuose Jacques’o Majorelle’io soduose, tiksliau – į juos atsirėmusios prancūzų porai priklausiusios vilos rožyne.

J.Statkevičius „Stiliui“ pabrėžė, kad šia kolekcija, pasitelkęs Maroko temą, jis norėjo pagerbti ir Y.Saint Laurent’ą.

„Maroke šiais metais lankiausi net kelis kartus, pervažiavau kone visą šalį, aplankiau ir J.Majorelle’io sodus. Pajutau ir pamačiau labai daug. Supratau, kodėl Marokas taip įkvėpė Y.Saint Laurent’ą. Jau vien ką reiškia šios šalies spalvos! Jos negali neįkvėpti!“ – entuziastingai dėstė J.Statkevičius.

O juvelyras tapo nuostabiu tiltu tarp Y.Saint Laurent’o ir J.Statkevičiaus. Mat daugelį metų D.Daimas drauge su savo gyvenimo palydove Martine Boutron kūrė papuošalus Y.Saint Laurent’o aukštosios mados ir gatavų drabužių kolekcijoms. „Ponas Y.Saint Laurent’as“ – tik taip pagarbiai kaskart minėdamas jo vardą sako D.Daimas.

Prieš ketverius metus, po 14 metų bendro gyvenimo ir darbo metų, M.Boutron, didžioji meilė, kaip ją vadina juvelyras, tragiškai žuvo nukritusi nuo stogo, kur buvo užlipusi nukelti savo katės.

„Kai mes susipažinome su Martine pas Y.Saint Laurent’ą, ji jau dirbo ten dešimtmetį. Kitaip tariant, kai atsiradau jos gyvenime, kūrybinis variklis jau puikiai veikė.

Esu savamokslis, iš pradžių mane visko išmokė Martine. Žinoma, ir toliau mokausi kiekvieną dieną“, – sakė juvelyras.

Prancūzų pora papuošalus kūrė ir keliems kitiems Paryžiaus mados gigantams: Jeanui Pauliui Gaultier, Christianui Lacroix, Thierry Muglerui ir „Balmain“ mados namams.

„Kiekvieni mados namai dirba savaip. J.P.Gaultier, Ch.Lacroix ir Th.Mugleras mums paprastai pateikdavo eskizus, kartais labai tikslius, kur kiekvienas perliukas ar karoliukas turi būti suvertas milimetro tikslumu. O Y.Saint Laurent’as tik duodavo temą, pavyzdžiui, vandens pasaulis. Tada mes pradėdavome ieškoti žaliavų, kurios šią temą galėtų iliustruoti ir papildyti per papuošalus. Ateidavome į YSL mados namus ir dirbdavome iškart tiesiai su žaliavomis“, – prisimena prancūzas. Galima sakyti, kad Y.Saint Laurent’as tapo ir pažinties, kuri virto ilgamete J.Statkevičiaus ir D.Daimo draugyste, kaltininku.

„Prieš bene 18 metų su Juozu susitikome visai atsitiktinai. Susipažinome bare, kur mes prisėdę baiginėjome aukštosios mados kolekciją Y.Saint Laurent’ui ir žiūrinėjome nuotraukas bei eskizus – dabar tiksliai nė neprisimenu. Kaip vėliau sužinojau, Juozo žvilgsnis užkliuvo už mūsų vartomų lapų, pažymėtų YSL logotipu. Užsimezgė pokalbis, ir jau tą patį vakarą su Martine pasikvietėme jį vakarienės į namus. Nuo to laiko į namus arba ateljė jis užsukdavo dažnai, bene kiekvieną kartą, kai lankydavosi Paryžiuje“, – prisimena prancūzas.

Savamokslis D.Daimas kuria ne tik papuošalus, bet ir modernias skulptūras, taip pat kiną šešėlių teatro principu ir labai mėgsta ruošti maistą. Galima sakyti, kad Davidas turi dar vieną profesiją – virtuvės vadovo. Roko žvaigždėms jis ruošia vakarienę – dažniausiai su daugybe prieskonių. Ir maitina ne bet kokias, o pasaulinio garso žvaigždes, tokias kaip Iggy Popas arba Patti Smith.

„Padarau, ko paprašo, – filipiniečių, tailandiečių, indų virtuvės patiekalų. Papuošalai ir virtuvė turi tam tikrų sąsajų. Abiem šiems pasauliams svarbu spalvos virpesys“, – įsitikinęs prancūzas.

Dažnai D.Daimo patiekalais palepinamas J.Statkevičius taip pat negaili liaupsių jo kulinariniams sugebėjimams.

„Tu net neįsivaizduoji, kaip nuostabiai skaniai jis gamina. O kur dar pokalbiai, milijonai istorijų iš mados pasaulio. Su Davidu visada labai smagu puotauti“, – juokėsi J.Statkevičius.

Draugai D.Daimą ragina atidaryti restoraną, bet jis to nenorėtų.

„Man patinka laisvė ir įvairi veikla“, – prancūzas šyptelėjo taip, kad iškart tapo aišku, jog laisvės į didesnį gyvenimo stabilumą ar patogumą jis niekada nemainytų.

Kelerius metus juvelyras ir J.Statkevičius nebendravo, bet paskui vėl vienas kitą susirado. Šių metų vasarą D.Daimas apsilankė Vilniuje ir su Juozu sutarė kurti papuošalus jo kolekcijai, apžiūrėjo eskizus, audinius, aptarė spalvas.

Su J.Statkevičiaus pristatymui skirtais papuošalais D.Daimas visu pajėgumu pradėjo dirbti nuo spalio pradžios: „Turėti per daug laiko taip pat pavojinga. Imi per daug mąstyti ir prarandi spontaniškumą. O geriausias efektas pasiekiamas tada, kai darbo įdedi daug, bet jis nebado akių.“

Iš pradžių su papuošalais juvelyras dirbo vienas, paskui jau trise, o antroje spalio pusėje pasikvietė taikomosios dailės mokyklos praktikantų ir draugų.

„Atmosfera mūsų ateljė puiki. Labai patinka dirbti su draugais ir su muzika“, – juokėsi D.Daimas. Pastarąją, beje, maloniai sutiko išjungti, nes susikalbėti jos fone nebuvo lengva.

„Davido papuošalai man labai patinka, nes jie nėra buržuaziniai, nugludinti, tviskantys ir blizgantys, o veikiau kaip menas ar net rokenrolas. Juose nerasi nė trupinėlio miesčioniškumo ir kitų bulvarinių banalybių. Jie tikrai unikalūs ir labai skoningi“, – džiaugėsi J.Statkevičius.

Lietuvį labai džiugina tai, kad D.Daimas su komanda į Lietuvą atvyko likus kelioms dienoms iki naujosios kolekcijos pristatymo ir jie drauge sudėliojo paskutinius taškus.

„Visi drabužiai jau buvo paruošti, atsivežę išklojome visus papuošalus ir tuomet žiūrėjome, ką su kuo galutinai derinti, nors ir buvome beveik viską iš anksto aptarę ir apgalvoję. Tačiau, pavyzdžiui, karoliai ant suknelės geriau derėjo ne kaip kaklo, o kaip peties papuošalas. Mes viskam atviri.

Kai dirbau su YSL, aprengiant modelius per kolekcijos pristatymą nedalyvaudavome, tam buvo specialūs asmenys, mes peržiūroje dalyvaudavome kaip žiūrovai. Bet Juozas manęs paprašė, kad padėčiau užkulisiuose rengti manekenes, ir mielai tai dariau. Jis – mano draugas“, – sakė prancūzas.

Galimybė Vilniui parodyti ilgametę su YSL ir kitais garsiausiais Paryžiaus mados namais dirbusio D.Daimo patirtį lietuvį ypač džiugina: „Galima sakyti, kad tikri ir patys geriausi Paryžiaus dalykai pagaliau atkeliauja tiesiai pas mus.“

Žuvus M.Boutron, po patirto sukrėtimo D.Daimas nustojo dirbti su Paryžiaus mados namais. Dabar jis priiminėja individualius užsakymus.

„Kai bendradarbiaudavome su dizaineriais, mokėjau dirbti tik streso būsenos, visuomet skubant, vėluojant, stengiantis padaryti laiku. Kitaip nebuvo įmanoma.

Dirbti kasdien stabiliai, pamažu man reikėjo priprasti, tai nebuvo lengva“, – sakė prancūzas. Davidas neplanuoja vėl grįžti prie mados namų: „Nebent su Juozu ir toliau ką nors drauge darytume.“

J.Statkevičius „Stiliui“ neslėpė, kad jo ausį ypač paglostė specializuotame, profesionalams skirtame, perlus, karoliukus ir kitokias smulkmenas tiekiančiame Paryžiaus butike pažįstamai pardavėjai Davido su šypsena mestelėta frazė, rodant į Juozą: „Jis – mano naujasis bosas, mano naujasis Yves'as Saint Laurent’as.“ Nuo lapkričio 14–osios iki gruodžio 8 d. D.Daimo papuošalus Vilniuje eksponuos Prancūzų institutas.

Daugiau Lietuvos ir užsienio garsenybių gyvenimo naujienų - mūsų „Facebook“ paskyroje!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.