Oscaras de la Renta: dizaineris, dievinęs moteris ir madą

50 metų trukusi stulbinama karjera, net 123 mln. svarų sterlingų vertės mados imperija ir galybė prašmatnių, elegancija ir moteriškumu dvelkiančių kolekcijų – tokie yra šviesaus atminimo dizainerio Oscaro de la Rentos nuopelnai mados pasauliui, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

50 metų trukusi stulbinama karjera, net 123 mln. svarų sterlingų vertės mados imperija ir galybė prašmatnių, elegancija ir moteriškumu dvelkiančių kolekcijų – tokie yra šviesaus atminimo dizainerio Oscaro de la Rentos nuopelnai mados pasauliui.<br>AOP nuotr.
50 metų trukusi stulbinama karjera, net 123 mln. svarų sterlingų vertės mados imperija ir galybė prašmatnių, elegancija ir moteriškumu dvelkiančių kolekcijų – tokie yra šviesaus atminimo dizainerio Oscaro de la Rentos nuopelnai mados pasauliui.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 18, 2014, 6:19 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:54 AM

Aukštosios mados kūrėjas mirė būdamas 82-ejų, tačiau darbavosi iki paskutinio atodūsio.

Dizaineris savo apdarais puošė aukštuomenės damas, kino industrijos deives ir net karališkosios šeimos atstoves.

Tarp ištikimiausių O.de la Rentos kūrybos gerbėjų buvo ir ypatinga elegancija pasižymėjusi britų aktorė Audrey Hepburn, taip pat Širdžių Karaliene tituluojama Velso princesė Diana.

Subtilius dizainerio apdarus vilkėjo ir pirmosios JAV ponios – nuo Jacqueline Kennedy iki Lauros Bush. Būtent O.de la Renta neseniai sukūrė vestuvinę suknelę teisininkei Amal Alamuddin, ištekėjusiai už aktoriaus George’o Clooney.

Raudonuoju kilimu pasidabinusios dizainerio sukurtomis sukniomis žengė ir aktorės Penelope Cruz, Nicole Kidman, popmuzikos atlikėja Taylor Swift ir daugelis kitų garsenybių.

Nors skambių vardų gausa mados korifėjaus klientų sąraše išties stebina, dizainerio sėkmės paslaptis – ne gebėjimas pritraukti įtakingų ir turtingų stileivų dėmesį. O.de la Renta pripažinimą pelnė dėl besąlygiškos meilės moterims: savo mylimai žmonai Annette, šešioms seserims, išsipusčiusioms klientėms ir net paprastoms darbininkų klasės atstovėms, kurios nė gražiausiame sapne nedrįsdavo svajoti apie tūkstančius kainuojančias sukneles.

Dizainerio kurta aukštoji mada gal ir buvo orientuota į stambiomis kupiūromis besimėgaujančias damas, tačiau įkvėpimo jis sėmėsi iš paprastų, kasdien gatvėje sutinkamų moterų.

„Gatvėje sutikta nepažįstamoji yra ta moteris, kuri turi įtakos šių dienų madai, – ne kino pasaulio žvaigždė ir tikrai ne pirmoji dama“, – kadaise ištarė velionis dizaineris.

Oscaras Renta (subtilų „de la“ jis pridėjo tik tam, kad pavardė skambėtų aristokratiškai ir paliktų įspūdį amerikiečiams) gimė 1932-aisiais Dominikos Respublikoje. Jo tėvas dirbo draudimo agentu, o motina buvo kilusi iš pasiturinčios šeimos, tad nepriteklius dizaineriui buvo svetimas.

Sulaukęs pilnametystės jaunasis menininkas persikėlė į Ispaniją ir pasinėrė į abstrakčiosios tapybos studijas, o vėliau ėmėsi ir aprangos dizaino. Į mados industrijos sūkurį O.de la Renta įsisuko pradėjęs kurti suknelių eskizus.

Pirmuoju dar niekam nežinomo dizainerio kūriniu tapo vestuvinė suknelė, skirta JAV ambasadoriaus Ispanijoje dukrai. Dailia balta suknia pasipuošusi nuotaka atsidūrė ant tuomečio žurnalo „Life“ viršelio, o O.de la Rentos kūryba kaipmat sulaukė susidomėjimo.

Jau visai netrukus O.de la Renta darbavosi pas žymiausią Ispanijos aukštosios mados kūrėją Cristobalį Balenciagą. Tačiau didžiausia sėkmė dizainerio laukė persikėlus į Niujorką 1863-iaisiais. Kartu jį lydėjo ir būsimoji pirmoji žmona Françoise de Langlade, prancūziškojo „Vogue“ redaktorė. Antrąja tapo Annette Engelhard, kurią, kaip ir žadėjo sakydamas santuokos priesaiką, dizaineris mylėjo iki pat gyvenimo pabaigos.

Mieste, kuriame, tikima, pildosi visos svajonės, O.de la Renta sutiko žymiąją verslininkę Elizabeth Arden ir įkalbėjo ją suteikti jam progą darbuotis kartu. Po kelerių metų dizaineris pasuko kitu keliu – įsidarbino pas amerikiečių dizainerę Jane Derby, o po jos mirties ryžosi sukurti savo prekės ženklą.

Įdomu tai, kad nuostabiu stiliaus pojūčiu apdovanotas dizaineris niekuomet nemėgo šnekučiuotis apie didžiausią savo meilę – madą. „Juk pasaulyje yra kur kas svarbesnių dalykų nei tai“, – kadaise teigė O.de la Renta.

Legenda tapęs dizaineris amžiams įeis į istoriją ne tik kaip elegancijos ir besąlygiškos meilės madai etalonas, bet ir kaip džentelmenas, garbinęs moteris, puošęs jas gražiausiais apdarais ir priversdavęs jaustis dievaitėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.