Lieknas liemuo po šventinių vaišių? Tai Įmanoma!

Dažnam, besistengiančiam pasiekti norimą svorį, šventinis laikotarpis kelia nerimą ir baimę. Bijoma išbandymo, kuris laukia prie gausiai nukrauto šventinio stalo. Juk taip nesinori, kad visos įdėtos pastangos tirpinant nereikalingus kilogramus nueitų perniek.

Nebadaukite iki vakarienės - per ją neverta atsigriebti.<br>123rf nuotr.
Nebadaukite iki vakarienės - per ją neverta atsigriebti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Gerčienė, Mitybos specialistė („Lietuvos rytas“)

Dec 25, 2014, 2:51 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 7:15 AM

Net jeigu visos iki šiol buvusios šventės baigdavosi perpildytu skrandžiu ir papildomais kilogramais, nereiškia, kad ir šiemet viskas turi būti taip pat, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Jau keleri metai iš eilės man šventės kelia tik teigiamas emocijas. Ir taip yra dėl kelių pagrindinių taisyklių, kuriomis visada vadovaujuosi.

1. Pirmiausia siūlyčiau pakeisti požiūrį į šventes. Pasistenkite nepasiduoti masinei maisto pirkimo manijai. Kai pasižiūri, kiek žmonės prieš Kūčias būna prisikrovę maisto į vežimėlius, stebiesi, ar apskritai įmanoma tiek suvalgyti. Ne paslaptis, kad po Kūčių ir Kalėdų nenorime nė pažvelgti į silkės ir įvairių mišrainių pusę, o maisto likučius tiesiog išmetame.

Geriau jau už tą sumą, kuri buvo išleista išmestam maistui, nupirktume šventinių skanėstų tiems, kurie patys jų negali įsigyti.

Atpraskime žiūrėti į šventes kaip į pilvo šventę. Verčiau tai tegul būna galimybė pabūti su mums brangiais žmonėmis, parodyti jiems dėmesį ir neskubant, nuoširdžiai pabendrauti.

2. Išsikelkite realius tikslus. Puikiai suprantu jūsų norą kuo greičiau atsikratyti nereikalingų kilogramų ir pasiekti norimą svorį, tačiau būkime realistai. Šventės – tikrai ne kilogramų tirpinimo metas.

Noras šiuo metu sulieknėti gali duoti visiškai priešingą efektą – iš tos desperacijos, kad nepavyksta laikytis lieknėjimo plano, kyla pavojus tik dar daugiau prisivalgyti. Verčiau išsikelkite tikslą stabilizuoti pasiektą svorį ir tokį jį išlaikyti. Tai jau bus labai didelis laimėjimas, ypač jeigu ankstesniais metais per šventes svorio priaugdavote. Kai vartoju terminą „šventės“, turiu galvoje laikotarpį tarp Kūčių ir Naujųjų metų. Tai tik gera savaitė, po kurios, jeigu neprisikimšite, galėsite sėkmingai tęsti pradėtą lieknėjimo programą be savigraužos jausmo dėl priaugtų kilogramų.

3. Turėkite aiškią strategiją. Jokios pagundos nebus baisios, jeigu turėsite veiksmų planą. Sutarkite su savimi iš anksto, kad paragausite (ne prisivalgysite) ne daugiau kaip penkis patiekalus.

Tiek patiekalų paragavę tikrai jausitės sotūs, bet ne persivalgę.

Atsisėdę prie stalo nepulkite kirsti pirmo pasitaikiusio skanėsto. Įvertinkite pasirinkimą ir rinkitės ne tai, ko norite, o tai, ko labai labai norite.

Nepulkite prie maisto, kurio ir taip galite valgyti bet kada (nebent jo tikrai labai norite), verčiau rinkitės tokį, kuriuo mėgaujatės tik per didžiausias šventes. Pavyzdžiui, neužkimškite skrandžio šokoladiniais saldainiais, kurių ir taip bet kada galite nusipirkti, bet pasimėgaukite mėgstama silke, kurią valgote tik per Kūčias.

4. Nesėskite prie stalo būdami išbadėję. Tai viena pagrindinių klaidų, kurią daro bijantys padauginti prie vaišių stalo.

Jeigu ir jūs esate linkę prieš šventinę vakarienę marinti save badu, kad po to galėtumėte laisvai valgyti, darote sau meškos paslaugą. Alkio akys didelės.

Taip suvalgysite gerokai daugiau ir su-stoti gali būti labai sunku. Kūčių dieną valgykite ir įprastus pusryčius, ir pietus.

Galite pasistengti, kad jie būtų lengvesni. Pavyzdžiui, košė ar troškintų daržovių patiekalas.

Tik jokiu būdu neišbadėkite! Stenkitės, kad paskutinis valgymas būtų likus ne daugiau kaip 3–4 valandoms iki vakarienės.

Tuomet sėsite prie stalo jausdami sveiką alkį, bet ne išbadėjimą. Laikykitės strategijos ne kimšti viską iš eilės, o mėgautis maistu – bus daug lengviau.

5. Leiskite sau dar iki vakarienės paragauti kai kurių šventinio stalo patiekalų. Ar ir jums pažįstama situacija, kai šaldytuve šventinio vakaro laukia jau pagaminti silkių patiekalai, seilės tįsta, o palaiko tik viena mintis: vakare tai jau atsigriebsiu? Tai dar viena priežastis, kodėl taip sunku sustoti valgyti. 

6. Atsargiai – alkoholis! Alkoholis teikia tuščias kalorijas, mažina savikontrolės jausmą ir kelia apetitą. Nesakau, kad jo reikia visiškai atsisakyti, tačiau saiko jausmas nepamaišytų. Papildoma vyno taurė gali per daug atpalaiduoti, priversdama pamiršti bet kokius ketinimus mėgautis vaišėmis su saiku. Venkite saldžių alkoholinių gėrimų, pirmenybę teikite sausam vynui.

Baltąjį vyną skieskite vandeniu ir pasistenkite apsiriboti vos pora taurių per vakarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.