A. Jagelavičiūtė ir K. Rimdžius irgi daro stiliaus klaidų

Populiariausi Lietuvos stilistai Agnė Jagelavičiūtė (34 m.) ir Kęstas Rimdžius (33 m.) – ne tik kolegos, bet ir geri bičiuliai. Vienas stiliaus klausimais negaili kritikos viešiems asmenims, kitas į viską žvelgia gerokai atlaidžiau. Baltasis ir juodasis kardinolai: kaip tikina Kęstas, tokie jie bus ir naujajame TV3 projekte „Aš – stilistas!“.

„Gali būti arba graži, arba efektinga, arba turėti balsą, arba kurti seksualų įvaizdį. Neįmanoma visko suplakti į vieną krūvą“, – įsitikinusi Agnė.
„Gali būti arba graži, arba efektinga, arba turėti balsą, arba kurti seksualų įvaizdį. Neįmanoma visko suplakti į vieną krūvą“, – įsitikinusi Agnė.
Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Ereminaitė („Lietuvos rytas“)

Feb 26, 2015, 7:28 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:37 AM

Laidos vedėjais tapę stiliaus profesionalai ne tik iš daugybės dalyvių išrinks talentingą stilistą, bet ir kritikuos įžymybių stilių: aptars sėkmingus ar ne tokius vykusius žvaigždžių aprangos derinius įvairiuose viešuose vakarėliuose, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“. 

Agnė ir Kęstas papasakojo, ką mano apie Lietuvos įžymybių stilių, išdėstė kritikos esmę ir atskleidė, kokių stiliaus klaidų daro patys.

Dažnai dėl per aštrios kritikos žinomų žmonių atžvilgiu pati kritikuojama A.Jagelavičiūtė laikosi griežtos pozicijos: „Žvaigždės niekada neįsižeidžia dėl to, kad kam nors nepatiko jų suknelė. Apsirengti nevykusiai pasitaiko kiekvienam žmogui, o žvaigždei tai dar vienas būdas atkreipti į save dėmesį. Jeigu kas nors susitapatina su savo drabužiais – jų bėdos.“

Anot jos, pirmo ryškumo įžymybės nesureikšmina savo stiliaus klaidų, o gavusios pastabų sugeba ir pasijuokti iš savęs. Juk žmogaus talentas nenublanksta prieš nevykusį aprangos derinį.

Viešojoje erdvėje dėl stilistės pastabų yra įsižeidusi ir net supykusi ne viena šalies pramogų pasaulio atstovė, tačiau jų kritikuoti ir toliau A.Jagelavičiūtė nesibaimina. Ar nebijo susidūrusi akis į akį sulaukti piktų replikų? „Būna, kad susitinkame, prasilenkiame ir pasisveikiname. O jeigu žmogus nesisveikina, ką čia pridursi... Aš jau pagyvenusi moteris (juokiasi), tad su kuo nors pasimušti nesinori. Aš tai priimu kaip darbą. Mano močiutė sakydavo: „Jeigu užpykai, atsiprašyk.“

A.Jagelavičiūtė nesureikšmina ir jai metamų kaltinimų dėl patyčių viešojoje erdvėje. Stilistė mano, kad visuomenė pastaruoju metu patyčioms nurašo bet kokią objektyvią kritiką, tačiau tai visiškai skirtingi dalykai.

„Patyčios reiškia tyčiojimąsi iš nekintančių žmogaus fizinių duomenų, kurių žmogus negali pakeisti. Bet tyčiotis iš per daug didelių silikoninių krūtų tikrai galima, nes žmogus tai susikūrė pats, sumokėjęs žvėrišką pinigų sumą“, – tiesiai šviesiai rėžė A.Jagelavičiūtė.

Visi turi teisę kritikuoti aprangą, lygiai kaip ir kiekvienas gali rengtis kaip išmano. A.Jagelavičiūtė sakė skatinanti žmones pabrėžti savo individualumą, tai net privaloma. Tačiau ir reakcijos reikia tikėtis įvairios.

„Nemėgstu dramatiško seksualumo, o pusė Lietuvos mano, kad neturiu krūtinės, esu nemoteriška, save pasendinu. Gerai, kad tokia nuomonė egzistuoja, ačiū už ją“, – sakė A.Jagelavičiūtė.

Tiesa, stilistė pažymi, kad neturi nieko prieš plastines operacijas ar dažnai kritikuojamą permanentinį antakių dažymą. „Man nepatinka, kad mano mintys nuolat iškraipomos, viskas absoliutinama. Jeigu permanentinis makiažas per daug nekrinta į akis, viskas gerai. Jeigu lūpos kraštas nelygus ir jį tatuiruojate kūno spalva, prašom. Pilki akių kontūrai, jei būtini, netrukdo, kaip ir silikoninės krūtys. Bet jos neturi būti pagrindinis išvaizdos akcentas“, – aiškino A.Jagelavičiūtė. Pasak jos, visada buvo ir bus madingi natūralūs, sveikai lenkti antakiai.

Tačiau ar vieša įžymybių kritika gali padėti išugdyti visuomenės stilių? Stilistė taip nemano, nes kolektyvinis stilius yra viena, o individualus žmogaus stilius priklauso nuo daugybės veiksnių: darbo, šeimos aplinkybių, pomėgių ir kitų dalykų.

„Visi turi rengtis pagal save ir tai svarbiausia. Žvaigždėms kritikuoti yra sukurta milijardinė mados rinka visame pasaulyje – mados žurnalai. Garsenybių kritika gali tiesiog priversti žmones apie savo aprangą pagalvoti dukart. Žinoma, jei žmogus eina į sceną, apranga labai svarbu, o jei, tarkime, atliekama muzika mažai ko verta, į dėvimus drabužius reikia reaguoti labai rimtai“, – aiškino stilistė.

A.Jagelavičiūtė nepataria aklai sekti stilistais. Juk net mados profesionalai daro klaidų. „Nesakysiu, kad neklystu, nemeluosiu, – šypsosi Agnė. – Padaryta klaidų ir darbe. Bet čia juk tik apranga. Kad būtų galima rengtis taip, kaip konkretus žmogus, reikėtų turėti ir jo ilgametę patirtį. Tai neįmanoma. Patarčiau sekti savo stiliaus dievaičiais, bet jų stilių priderinti sau. Pavartyti žmonių, kurių stilius jums artimas, nuotraukas labai sveika.“

Agnė sakė šiurkščių stiliaus klaidų nedaranti, nes profesionalei tai tiesiog būtų neįmanoma. Bet kasdien ji taip pat nepersistengianti – nukeliauti iki prekybos centro galima ir su sportine apranga.

Tiesa, pastaruoju metu ji sulaukia šiek tiek kritikos dėl per daug nykaus garderobo: „Kai pradėjau rašyti savo tinklaraštį „StiliuSOS“, sulaukiau pastabų, kad rengiuosi per tamsiai, mėgstu „saugias“ spalvas. Atsižvelgiau į šią pastabą – nuo šiol mano garderobas bus atnaujinamas tik ryškių spalvų apdarais. Tai pažadas sau, klientams ir stiliaus sekėjams.“

A.Jagelavičiūtės manymu, Lietuvos žvaigždėms stiliaus požiūriu dar yra kur tobulėti. Didžiausia klaida pasirodant ant scenos – visos įmanomos stiliaus klaidos ir kičinės detalės vienoje aprangoje. Pasak stilistės, jokiu būdu negalima dėvėti drabužio su gilia iškirpte priekyje ir nugaros dalyje, skeltuku, o prie to dar derinti daugybę makiažo, garbanas ir priklijuojamąsias blakstienas.

„Jeigu norisi seksualaus įvaizdžio, galima išsikirpti skyles krūtinės srityje, užsiklijuoti spenelius, ir tai bus „MTV“ stiliaus rokenrolas kaip Miley Cyrus ar Katy Perry. Gali būti arba graži, arba efektinga, arba turėti balsą, arba kurti seksualų įvaizdį. Neįmanoma visko suplakti į vieną krūvą. Mūsų įžymybės rengiasi blogai, labai blogai. Yra ir labai elegantiškų moterų, bet jos turi tą pačią problemą kaip ir aš – rengiasi labai „saugiai“. Stiliaus dievaičių dar neturime, bet žinau keletą pavyzdžių, turinčių perspektyvą“, – aiškino Agnė.

Kalbant apie galimybes, tokių turi ir būsimieji stilistai. Projektas „Aš – stilistas!“ kuriamas ne be reikalo. A.Jagelavičiūtės manymu, Lietuvoje darbo stilistams apsčiai. Norint sulaukti sėkmės, tereikia turėti talentą kurti stilių ir nebijoti sunkiai dirbti.

„Stilistų pasaulis Lietuvoje be galo švelnus ir išskėtęs rankas laukia talentingų žmonių. Nėra jokios konkurencijos. Kad kas antras socialiniame tinkle skelbiasi esąs stilistas, dar nereiškia, jog stilistų yra. Nereikia tikėtis, kad kas nors į jus mes pinigus. Dirbti čia tenka daug. Daug dirbu ir aš. Nesiskundžiu. Už savo darbą jau gaunu atlygį. Darbo turės ir į dienos šviesą išlindęs talentingas žmogus“, – aiškino stiliaus profesionalė.

A.Jagelavičiūtė pasakojo anksčiau svajojusi tapti kostiumo dizainere, tačiau pradėjusi studijuoti šią specialybę pajuto, kad jai mieliau kurti stilių nei nuoseklią drabužių liniją. „Anksčiau gėdydavausi to dalyko, nors dabar labai madinga būti stilistu. Ir gėdijausi ne dėl to, kad darbas negarbingas, viskas atrodė kiek tuščia. O dabar suprantu, kad ne. Drabužis ir yra ta priemonė, kuria viską apie save pasakome. Kaip rašė viena garsi tinklaraštininkė, gyvenimas yra per trumpas negražiems drabužiams“, – teigė Agnė.

Stilisto K.Rimdžiaus ir kolegės nuomonės ne visada sutampa. Į blogus pavyzdžius jis žvelgia kiek atlaidžiau. Viešojoje erdvėje nelinkęs kritikuoti įžymybių stilistas neketina strėlių pažerti ir projekte. Tačiau pastabų vakarėlių svečiams turi ir jis.

„Nereikia išskirti žymių ir nežymių žmonių. Stiliaus požiūriu visi lygūs ir vienodi. Žinoma, vadinamosios žvaigždės, pasirodydamos viešumoje, savo išvaizdai turi skirti daugiau dėmesio“, – įsitikinęs jis.

Kaip vieną svarbiausių dalykų ruošiantis viešiems vakarėliams stilistas įvardija nurodytą aprangos kodą. Jo privalu laikytis tiek žvaigždėms, tiek ir kitiems žmonėms.

Profesionalo akis šiurkščių stiliaus klaidų pastebi retai. Anot stilisto, Lietuvoje situacija gerėja, žmonės išvaizdai skiria vis daugiau laiko. O klaidų, iš kurių galima pasijuokti, pasitaiko vis rečiau.

„Visada sakau, kad žmogus specialiai nesirengia blogai nuo galvos iki kojų. Dažniausiai pastebiu netinkamai panaudotas aprangos detales – jų atsisakius ar jas pakeitus kitomis įvaizdis būtų kur kas geresnis“, – komentavo K.Rimdžius.

Stilistas pažymi, kad kalbant apie moterų stilių dažnai minima, jog žinomos moterys persistengia. Vyrai, priešingai, dažniausiai stengiasi per mažai: „Tokių ryškių kasmetinių renginių kaip „Sidabrinės gervės“ ar „Lietuvos garbė“ organizatoriai tikisi, kad žmonės ateis pasipuošę. Ant raudonojo kilimo nebūtina vilkėti prabangaus smokingo, tačiau megztinio ir nudrengtų džinsų ansamblis tikrai ne vietoje.“ Dar viena didelė vakarėlių svečių klaida – tarpusavyje nederanti poros apranga.

K.Rimdžius turi priekaištų ir patiems renginių organizatoriams. „Black tie“ aprangos kodas nėra tinkamas barų atidarymo vakarėliams, kur elementariausiai nėra erdvės pademonstruoti ištaigingų ilgų suknelių.

Priešingai nei A.Jagelavičiūtė, K.Rimdžius tiki, kad vieša žvaigždžių kritika gali prisidėti prie geresnio visuomenės suvokimo apie stilių.

„Visame pasaulyje yra daugybė tokių laidų. Dažnas žurnalas turi puslapį, kuriame vertina, gerai ar blogai apsirengė žvaigždės. Eiliniam žmogui gerokai paprasčiau mokytis iš stiliaus klaidų“, – mano jis.

K.Rimdžius savo stiliaus klaidų taip pat neneigia, mat ne visi eksperimentai su apranga būna sėkmingi. Tobulam įvaizdžiui sukurti reikia nemažai laiko: „Buvo laikas, kai ir pats savo aprangą supaprastindavau, norėjau daugiau eksperimentuoti. Klaidų darome kiekvienas. Pažvelgęs į savo viešus pasirodymus per pastaruosius keletą metų rasčiau kur sau padėti riebų minusą. Aprangai buvo skirta per mažai laiko. Tiesiog nepasiruošta taip, kaip reikėjo.“

Kad taip nenutiktų, stilistas siūlo skrupulingai susitvarkyti savo spintą. Tvarkingi žmonės, kurių daiktai tvarkingai sudėlioti į lentynėles, turiu mažiau galimybių padaryti šiurkščių stiliaus klaidų. Labiausiai tai gresia chaotiškoms ir meniškoms asmenybėms.

„Jeigu turime chaosėlį spintoje, perkame bet ką, negalvodami, su kuo tai derinsime, tada klaidų būna“, – įsitikinęs garsus stilistas.

Kaip stilistai siūlo ruoštis pavasariui? Artėjant šiltajam sezonui jie pataria nepersistengti.

„Bendra stilistų nuostata tokia: nenaudokite madingų detalių, jei nesate madingas žmogus. Moteriai, kuri į darbą važiuoja troleibusu ir negali savo garderobo atnaujinti šimtais daiktų, siūlau pirkti moderniai klasikinius daiktus“, – pagrindinę taisyklę įvardijo A.Jagelavičiūtė.

Ji pataria spintą atnaujinti gaivių pavasariškų spalvų drabužiais. Stilistė siūlo nesirinkti madingų raštų, nes kiekvieną sezoną jie keičiasi. „Jeigu laikydama rankose daiktą negalite sugalvoti dar penkių prie jo derančių namie turimų daiktų, nepirkite. O pavasarį nepamirškite smėlio spalvos elegancijos – jos niekas neatšaukė. Vasarą taip pat bus madingi tamsiai žalios spalvos apdarai, gėlių motyvai“, – sakė A.Jagelavičiūtė. Ir priminė, kad prieš einant apsipirkti pirmiausia būtina susitvarkyti spintą ir pabandyti atrasti senų daiktų, kurie galėtų iš naujo sublizgėti.

K.Rimdžius davė keletą patarimų ir iš teisingo kelio išklysti nenorintiems vyrams. „Pavasarį bus madingi etnoraštai. Tobulas variantas būtų derinti raštuotą daiktą su neraštuotu. Pavyzdžiui, siauras raštuotas kelnes galima derinti su šviesios spalvos marškiniais arba priešingai. O linijos ir langeliai puikiai gali derėti su pastelinėmis spalvomis. Vis dėlto reikia atkreipti dėmesį, kad ateina šiltasis sezonas, kai norisi šviesesnių ir ryškesnių spalvų. Juodus ir rudus drabužius galima paslėpti į tolimesnį spintos kampą“, – pasakojo K.Rimdžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?