Kodėl tapo madingos trumpos sportinio stiliaus striukės?

Kas galėjo pamanyti, kad būtent trumpos sportinio stiliaus striukės karaliaus net ir prabangiose moteriškų drabužių parduotuvėse? Praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pradžioje Europos šalių didmiesčių gatvėse sutiktas tokio stiliaus nailoninę striukę vilkintis vyras buvo palydimas nepalankiu žvilgsniu. Jis ir jo apranga tikrai nežavėjo aplinkinių.

Ryanas Goslingas su sidabrinės spalvos striuke kriminaliniame trileryje „Važiuok“.
Ryanas Goslingas su sidabrinės spalvos striuke kriminaliniame trileryje „Važiuok“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 27, 2015, 11:33 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 4:07 AM

Priešingai – kėlė pašaipą. Dešimtajame dešimtmetyje trumpomis sportinio stiliaus striukėmis apsitempusių vyrų dar galėjai sutikti buvusios Rytų Europos geležinkelio stočių prieigose ar stadionuose, į kuriuos savo agresijos ir pykčio išlieti plūdo futbolo chuliganai.

Bet kad žmogaus, vilkinčio trumpą sportinio stiliaus striukę, įvaizdis blogas, nenorėjo sutikti jaunas dizaineris Rafas Simonsas. Jam nedavė ramybės klausimas: kodėl tokią striukę pamėgo dešinieji radikalai?

Belgijos mieste Antverpene gyvenusį R.Simonsą nervino priešiškumą svetimšaliams atvirai rodanti partija „Vlaams Blok“. Būtent jos šalininkai vilkėjo tokias striukes. Jas nusižiūrėjo iš JAV lakūnų.

Kai belgų dizaineris 1996–1997 m. žiemos mados kolekcijos modelius įspraudė į trumpas sportinio stiliaus striukes, Prancūzijos spauda jam negailėjo kritikos.

„Striukės tapo dešiniųjų radikalų stiliaus elementu nuo to laiko, kai jas pradėjo nešioti skustagalviai. Aš tik norėjau atimti iš jų šį drabužį ir sugrąžinti į mūsų visų pasaulį“, – toks buvo R.Simonso atsakymas į jam išsakytus kaltinimus.

Kaip dažnai būna, šis dizainerio iššūkis ne iškart buvo pripažintas ir įvertintas. Šį stilių tik 2011-aisiais atgaivino kanadiečių kilmės kino žvaigždė Ryanas Goslingas, taip šauniai atrodęs su sidabrinės spalvos striuke kriminaliniame trileryje „Važiuok“.

Vėliau blogą vardą turintis drabužis atkeliavo į dizainerės Stellos McCartney ir mados namų „Balenciaga“ kolekcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.