„Mados infekcija“ (II): ant podiumo – lesbiečių vestuvės

Šeštadienį prasidėjo didžiausio lietuviško mados festivalio „Mados infekcijos“ diena. Vakare savo kūrinius pristatė aštuoni dizaineriai iš Lietuvos, Belgijos, Vokietijos, Prancūzijos ir Latvijos.

Ant „Mados infekcijos“ podiumo – lesbiečių vestuvės.<br>J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr.
Ant „Mados infekcijos“ podiumo – lesbiečių vestuvės.<br>J.Stacevičiaus ir T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 28, 2015, 8:52 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 1:36 AM

Kristina Kruopienytė

Tarptautinio pripažinimo sulaukusi dizainerė Kristina Kruopienytė pristatė savo naujausią kolekciją „Monk“. Dizainerė ištrynė ribas tarp lyčių, mat Rytų kultūros įkvėpti drabužiai androgeniški – jie tinka tiek vyrams, tiek moterims. Todėl drabužius pristatė abiejų lyčių modeliai.

Kolekcijoje vyrauja sodrios ir tamsios spalvos, tokios kaip juoda, raudonojo vyno ar tamsiai mėlyna. Kristina savo kūriniams pasirinko tokius audinius kaip vilna ar šilkas. Taip pat kolekcijoje yra ir naujų technologijų audinių.

Kadangi K.Kruopienytė kolekcijai įkvėpimo ieškojo Rytuose, finalinis kūrinys – stilizuotas tamsiai mėlynas kimono, perjuostas plačiu diržu.

Liucija Kvašytė

„Injekcijoje“ sužibėjusi lietuvių dizainerė Liucija Kvašytė pristatė kolekciją „Kelionė. ’83 – ’13“. Tiesa, nostalgiją praeičiai dizainerė perpynė su futuristinėmis idėjomis. Vyriški batai su platforma, sidabru ar auksu žibantys audiniai – tokius drabužius be vargo atrastumėte filmuose apie ateitį.

Apskritai, L.Kvašytės kolekcija spindinti – daug metališkų audinių, blizgučių.

Nors modelius pristatinėjo vyrai, Liucijos kūriniai tokie pat belyčiai kaip ir Kristinos. Tarkime, vyrai vilkėjo tampes ir batus su platformomis.

 Lena Lumelsky

Kiek kitokia Belgijos dizainerės Lenos Lumelsky kolekcija. 10 metų darbo patirties turinti Lena į „Mados infekciją“ atvežė kitam šaltajam sezonui skirtą kolekciją.

L.Lumelsky šiai kolekcijai įkvėpė tradiciniai Škotijos drabužiai. Kalnuoto krašto gyventojai dėvėjo drabužius dengiančius juos nuo pat kaklo iki kelių – išskyrus tik dešiniąją ranką. Todėl L.Lumelsky kūriniai – santūrūs, tačiau jokiu būdu nenuobodūs. Neįprasti kirpimai sudarė ne tik patogumo, į kurį norisi įsivynioti, tačiau ir įmantrumo įspūdį.

Iš minkštų ir šiltų audinių pasiūti drabužiai pasižymi minkštumu ir jaukumu ir elegancija.

Lenos kūriniai – daugiasluoksniai kaip ir pati kolekcija. Mat škotų tradicijų įtaką kartais užgoždavo klasikiniai kirpimai: liemens pabrėžimas ar skletuku papuošti sijonai iki blauzdų vidurio.

Monta Apsane

Latvių dizainerė Monta Apsane – pirmą kartą šiais metais Latvijoje organizuoto konkurso „Injekcija“ nugalėtoja. Į Lietuvą ji atvežė maudymosi kostiumėlių kolekciją „Captured“.

M.Apsane kolekcijai įkvėpė Šiaurės tradicija maudytis eketėse. Todėl „Captured“ vyrauja Pabaltijo peizažui šaltuoju sezonu vyraujančios spalvos: balkšvai pilkos, pastelinės, tamsiai violetinės.

Pati kolekcija taip pat pritaikyta atšiauriam orui, todėl čia galima atrasti ne tik maudymosi kostiumėlius, bet palaidines, kelnes ar net sukneles iš itin plono, permatomo audinio.

Sandrine Philippe

Viešnia iš Prancūzijos Sandrine Philippe į „Mados infekciją“ atvežė kitam rudeniui ir žiemai skirtą kolekciją.

Daugiasluoksnėje kolekcijoje vyrauja juoda spalva. Dizainerė savo kūriniams rinkosi kailius, odą. Rankų darbo oda – perdirbta. Taip siekta sukurti antros odos jausmą.

Pasak dizainerės, šiuo metu stilius ir emocijos tarsi išsilydę, drabužiai tapo kokonais, banguoti, besisluoksniuojantys ir surišantys save į gabalus.

Tokie ir jos kūriniai – eklektiški, iš pirmo žvilgsnio visai nederantys. Gotika alsuojančioje kolekcijoje S.Philippe sugebėjo suderinti grubius siluetus su itin seksualiais.

Lina Elmentaitė

„Injekcijoje“ sužibėjusi Lina Elmentaitė pristatė kolekciją „Aplinkos atspindžiai“. Eksperimentė kolekcija žėri dėl metališkų audinių, blizgučių. Dalis modelių – lyg stilizuotas disko rutulys.

Atsispindėjimo principą padeda perteikti kurtas veidrodinis audinys. Sukurti drabužiai ne tik reflektuoja aplinką, spalvas, objektus, bet ir įamžiną atsispindėjimo principą skulptūriškoje formoje.

Lilija Larionova

Daugiau nei dešimtmetį darbo patirties turinti dizainerė Lilija Larionova – nuolatinis „Mados infekcijos“ svečias. Šiemet ji pristatė kitam žiemai ir rudeniui skirtą kolekciją „White Horses/4“.

Kolekcijos kūriniai – ir vėl belyčiai. Jie sukurti vyrams, tačiau dizainerė įsitikinusi – juos gali dėvėti ir moterys.

„White Horses/4“ pasižymi jaukumu dėl jai panaudotų natūralių audinių: merino vilnos, kašmyro. Tradicinius audinius Lilija pasirinko tikslingai – savo kūriniais dizainerė siekė archaiškus dalykus parodyti moderniai.

Nors L.Larionovos kūriniuose dominavo tamsios, žemės spalvos, tai buvo viena iš nedaugelio kolekcijų, parodytų šeštadienį, kurioje buvo galima išvysti ir akį rėžiančių spalvų, tokių kaip skaisčiai mėlyna ar rožinė. Apskritai, dizainerė puikiai sužaidė derindama neutralias, net nykias spalvas, su itin ryškiomis, angliškai dar vadinamomis „color blocking“.

Šaltajam sezonui skirtoje kolekcijoje dominuoja sluoksniškumas, faktūrų bei audinių darna, sukuriantys jaukumo ir minkštumo įspūdį. Siekiant išlaikyti dizainerės pamėgtą stilistiką, kolekcijoje vyraus eksperimentiniai konstruktyviniai sprendimai. 

Apskritai, Lilijos kolekcija šeštadienį buvo tikra atgaiva – spalvinga, gyvybinga. Net muzika čia buvo kitokia – neliko ausį erzinančių garsų, kurie per kelias valandas trukusius pristatymus daugeliui žiūrovų tapo kančia. Kitaip elgtis sau galinti leisti dizainerė pradžiugino žiūrovus SEL kūriniu „SL 600“, kuris užgrojo modeliams einant podiumu. Maža to, modeliai pagal šią muziką ėmė šokti, tarsi įrodydami, kad mada gali būti linksma.

„Boom Studio“

Pozityvią nuotaiką salėje išlaikė „Boom Studio“ madų šou. Iš Vokietijos atvykusių dizainerių duetą „Boom Studio“ sudaro Jing Jing Qi ir Robinas Rau. Jie pristatė kolekciją „Woman of Forest“. Dizaineriai tikina, kad jų kolekcija – tai dirbtinos moterų kultūros puota. Tiksliau, lesbiečių vestuvių puota.

Tad kolekcijoje dominuoja rožinė, geltonos spalvos. Joje daug blizgučių. Klasikiniai kirpimai atitinka miško estetiką. Naudojami audiniai – nuo tradicinių, kaip vilna ir šilkas, iki aukštųjų technologijų.   

Tarsi tikros miško deivės manekenės puošėsi kailiais, kailiniais aksesuarais. Tačiau čia pat – modeliai, bulvių maišus vilkintys vietoje suknelių.

Taip dizaineriai palietė socialines temas, pabrėžtinai teigdami, kad šiuolaikiniai miestai – supuvę. Tokių miestų moterų visuomenė apsirengia viską, ką randa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.