Arabų krašto mados dievaitė savo rankose laiko valstybės vadeles

Arabų pasauliui jos stilius – įžūlumo viršūnė, o aktyvi veikla visuomenėje prilygsta visų normų laužymui. Buvęs Kataro emyras šeichas Hamadas bin Khalifa al-Thani (62 m.) savo antrajai žmonai Mozah bint Nasser al-Missned (56 m.) leido ne tik nusivilkti parandžą, bet ir įsikišti į politinį bei socialinį šalies gyvenimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-24 14:16, atnaujinta 2018-01-06 00:18

Mozah yra antroji iš trijų šeicho žmonų ir net septynių vaikų motina. Tarp bendrų buvusio Kataro emyro ir jo žmonos atžalų (iš viso šeichas jų turi net 27) – ir dabartinis šalies valdytojas Tamimas bin Hamadas al-Thani (33 m.). Buvęs emyras savo noru sūnui sostą perleido prieš dvejus metus – tikima, jog šis sprendimas priimtas būtent dėl nenuginčijamos Mozah įtakos. Netruko pasklisti kalbos, jog tai ji – įtakingo šeicho žmona ir dabartinio Kataro valdovo motina – savo rankose laiko visos valstybės vadeles.

Būta kalbų ir apie tai, kad H.bin Khalifa al-Thani trečią kartą vedė tik iš pykčio savo žmonai Mozah – neva taip siekta pažaboti jos galią. Tačiau nei pirmoji, nei trečioji žmonos nesugebėjo prilygti gražiai, išsilavinusiai ir, be kita ko, diplomatų protokolą puikiai išmanančiai M.bint Nasser al-Missned.

Šeštąją dešimtį įpusėjusios moters gyvenimo istorija išties primena arabišką pasaką. Būdama 18 metų ji susipažino būsimuoju vyru – tada dar sosto įpėdiniu. Tačiau susižadėti moteris neskubėjo: iš pradžių įgijo išsilavinimą Kataro universitete – jame studijavo sociologiją, paskui iškeliavo stažuotis prestižiniuose JAV universitetuose ir tik tuomet sutiko atiduoti savo ranką turtuoliui.

Pirmuosius vedybinio gyvenimo metus pilkuoju Persijos įlankos kardinolu praminta moteris skyrė vaikams – tai buvo svarbiausia jos pareiga. Tik štai anuomet ir Kataras nebuvo tokia įtakinga valstybė Arabų pusiasalyje, kokia yra šiandien, tad Mozah galimybės imtis visuomeninės veiklos buvo ribotos. Viskas pasikeitė 1995-aisiais, kai jos vyras H.bin Khalifa al-Thani išvertė iš sosto savo konservatyvių pažiūrų tėvą.

Prasidėjo didžiųjų pokyčių metas. Turto augimą naujasis Kataro emyras garantavo reformavęs šalies naftos ir dujų sektorių. Būtent tai ir sudarė palankias sąlygas didžiausių pasaulio gavybos kompanijų investicijoms ir žaibiškam valstybės klestėjimui.

Kol buvęs emyras rūpinosi ekonominiu valstybės kilimu, jo žmona ėmėsi vienos svarbiausių užduočių – šalies švietimo sistemos tobulinimu. Mozah – viena iš nedaugelio Arabijos pusiasalio valstybių valdovų žmonų, galinčių pasigirti išties svaria balso teise. Skirtingai nei kitos jos luomo ir statuso moterys, ji užsiėmė aktyvia visuomenine veikla švietimo ir politikos srityje.

Mozah yra Kataro švietimo, mokslo ir bendrosios plėtros fondo įkūrėja. Moteris plušėjo ir kaip Švietimo tarybos viceprezidentė bei UNESCO specialioji pasiuntinė. Ši moteris stengėsi iš pagrindų pakeisti švietimo įstaigas – nuo vaikų darželių iki universitetų, užuot apsiribojusi tik kai kuriomis aukštųjų mokyklų reformomis.

Nenuostabu, kad žurnalas „Forbes“ įtraukė Kataro šeicho žmoną į įtakingiausių pasaulio moterų šimtuką – jos nuopelnai ir ryžtas tapo pavyzdžiu daugybei moterų.

Viena garsiausių Arabijos pusiasalio moterų stebina ne tik išmintimi, bet ir subtiliu skoniu. Ji domisi mada, sugeba išryškinti savo grožį per daug neišsišokdama – kaip ir dera tradicijas gerbiančiai arabei. Ir vis dėlto dailaus kūno moteris po parandža neslepia – anaiptol, mielai renkasi uždaro kirpimo ilgas, kūno linijas išryškinančias sukneles, juosmenį neretai suveržia madingu dirželiu, o retsykiais įsispraudžia ir į siauriausius džinsus. Ji – tikra arabų pasaulio stiliaus deivė, kilstelėjusi Artimųjų Rytų madą į naują lygmenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.