Iškilmingame Kanų festivalio atidaryme – išskirtinis stilius

Trečiadienį Prancūzijos Kanų miestelyje – ypatingas šurmulys. Čia iškilmingai raudonu kilimu žengė garsiausios pasaulio žvaigždės – vyko šių metų Kanų tarptautinio kino festivalio atidarymo šventė.

Aktorė Naomi Watts.<br>AP nuotr.
Aktorė Naomi Watts.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 9:05 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 10:21 PM

Aktoriai, modeliai, režisieriai, dizaineriai – visi šiam vakarui pasipuošė iškilmingai. Savo stiliumi išsiskyrė Naomi Watts, pasidabinusi „plunksnuota“ suknele. Plunksnomis padabinta buvo ir Julianne Moore „Giorgio Armani Prive“ suknelė. Visiškai priešingą, tačiau ne prastesnį stilių pasirinko aktorė Natalie Portman. Ji vilkėjo aptemptą, itin laibą figūrą išryškinusią raudoną suknelę.

Vyrų akys krypo į modelį Karlie Kloss – karpyta balta suknelė atidengė kūną.

Kanų tarptautinis kino festivalis savo atidarymo vakarui pasirinko ne labiau įprastą komercinį filmą, o nepagražintos tikrovės prancūzų kino juostą, tik antrąkart suteikdamas moteriai garbę pradėti peržiūrų maratoną.

Paprastai per festivalio atidarymą rodomi plačiai išreklamuoti kino hitai, tokie kaip „Mulen Ružas“ (Moulin Rouge) arba „Penktasis elementas“ (The Fifth Element), bet šiemet buvo nuspręsta, kad peržiūros prasidės nuo filmo „Aukštai iškelta galva“ (La Tete haute), kuriame vaidina prancūzų didžiojo ekrano superžvaigždė Catherine Deneuve.

Šios juostos režisierė Emmanuelle Bercot, mažai žinoma už gimtosios Prancūzijos ribų, bus pirmoji moteris, atidariusi garsiausią pasaulyje kino festivalį nuo 1987 metų, kai šis garbė buvo suteikta režisierei Diane Kurys ir jos filmui „Įsimylėjęs vyras“ (Un homme amoureux).

Per ateinančias 12 dienų bus pristatytos kelios įtempto veiksmo juostos, tokios kaip „Pašelęs Maksas: Įtūžio kelias“ (Mad Max: Fury Road), kurioje vaidina Tomas Hardy ir Charlize Theron, Kinijos „Žudikė“ (The Assassin, Nie yin niang) ir Japonijos „Jakudzos apokalipsė (Yakuza Apocalypse, Gokudo daisenso).

Kanų festivalis pastaraisiais metais buvo kritikuojamas dėl nepakankamo dėmesio moterims, o šiemet dėl „Auksinės palmės šakelės“ tarp 19 pretendentų vėl varžysis tik dvi dailiosios lyties atstovės – tos pačios kaip pernai.

Konkursinėje programoje dalyvaus filmai sukurti prancūzų aktorių, tapusių režisierėmis – Valerie Donzelli ir Maiwenn. Prancūzijos kino kūrėjų pajėgos Kanuose šiemet bus itin stiprios – dėl pagrindinio apdovanojimo varžysis penki šios šalies filmai.

Tačiau panašu, kad moterims bus skirtas svarbesnis vaidmuo kitose šių metų festivalio dalyse.

Iškili režisierė Agnes Varda, kurios žvaigždė sužibo prancūzų „Naujosios bangos“ kinematografijoje 7-ame dešimtmetyje, taps pirmąja moterimi, kuriai bus įteikta garbės „Auksinė palmės šakelė“.

Tuo tarpu „Oskaro“ laureatė Natalie Portman pristatys savo režisūros debiutą – filmą „Pasakojimas apie meilę ir tamsą“ (A Tale of Love and Darkness), vaizduojantį Izraelio valstybės gyvavimo ankstyvuosius metus.

Festivalio žiuri šiemet vadovauja garsūs JAV nepriklausomo kino kūrėjai Joelis ir Ethanas Coenai, 1991 metais laimėję „Auksinę palmės šakelę“ už filmą „Bartonas Finkas“ (Bartonas Finkas), o prieš dvejus metus – antrąjį pagal svarbą Kanų apdovanojimą, Didįjį prizą, už filmą „Groja Liuinas Deivisas“ (Inside Llewyn Davis)

Į komisiją taip pat įtrauktos kino žvaigždės Jake'as Gyllenhaalas , Sienna Miller ir Sophie Marceau.

Tarp įdomiausių filmų, nedalyvausiančių konkursinėje programoje, bus režisieriaus Woody Alleno naujausia juosta „Iracionalusis žmogus“ (Irrational Man) ir naujas studijos „Pixar“ animacinis filmas „Išvirkščias pasaulis“ (Inside Out).

Šiemet taip pat bus pristatyta neįprastai daug filmų anglų kalba, sukurtų režisierių, kuriems ta kalba nėra gimtoji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.