„Lanvin“ mados namų istorija prasidėjo iš didelės meilės dukrai

Kiekviena moteris besidominti mada tikrai pasakytų: „Kas gi gali būti

„Lanvin“ suknelė 1926 m.
„Lanvin“ suknelė 1926 m.
„Lanvin“ kūrinys.
„Lanvin“ kūrinys.
„Lanvin“ kūrinys.
„Lanvin“ kūrinys.
„Lanvin“ suknelė 1926 m.
„Lanvin“ suknelė 1926 m.
„Lanvin“ suknelė 1974 m.
„Lanvin“ suknelė 1974 m.
„Lanvin“ suknelė 1951 m.
„Lanvin“ suknelė 1951 m.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

May 18, 2015, 9:56 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 3:01 AM

„Haute Couture“ ypač dažnas išsireiškimas ir siekis šiomis dienomis. Tačiau tikrai ne visi žino, ką galima vadinti aukštosios mados motinomis ir tėvais. Pirmosios XX a. pusės dizaineriai – tai jie tapo savo laikmečio novatoriais ir įkvėpėjais, kurie darė įtaką visai eilei garsiausių šiandienos dizainerių. Užtenka peržvelgti Johno Galliano, Nicholas Ghesquiere, Karlo Lagerfeldo darbus ir pastebėsime, jog tai – pirmtakų kūrinių atspindžiai. Ypač svarbi tam laikmečiui buvo ir legendinė Paryžiaus meistrė Jeanne Lanvin, kuri ir įkūrė „Lanvin“ stiliaus namus.

Tad peržvelkime viską iš arčiau – kaip atrodė XIX a. mada, kas įkvėpė sukurti garsųjį mados namų logotipą, ir ko prireikė, kad šie mados namai klestėtų.

Seniausi dar dirbantys Paryžiaus mados namai „Lanvin“ (jų „gimtadieniu“ laikomi 1909 metai, kai „Lanvin“ vardas prisijungė prie Paryžiaus Couture asociacijos) turi ir pačią gražiausią atsiradimo istoriją, kuri užkoduota šių mados namų logotipe.

Jau pirmajame XXa. dešimtmetyje garsėjusi nuostabiais kirpimo bei siuvimo sugebėjimais, J.Lanvin daugiausia dėmesio sulaukė pradėjusi siūti puikius drabužius ne tik sau, bet ir pritaikydama mažesnes jų kopijas savo dukrai. Žavingai aprengtą mažąją Lanvin pastebėjo ne viena garsi Paryžiaus šeima, nuo to laiko – jos darbais puošėsi aukštuomenės atstovai taip padarydami pradžią tikrai mados industrijai.

Lengvas ir blizgus šilkinis audinys, tobulai gulančios klostės, nepriekaištingos proporcijos, idealios siūlės – tai buvo išskirtiniai J.Lanvin braižo požymiai, kurie išliko darbuose iki šiol.

Teigiama (tą yra minėjęs ir dabartinis mados namų kūrėjas Alberas Elbazas), kad pati mėgstamiausia Jeanne spalva buvo gėlių neužmirštuolių, kurių žiedų mėlynumas primena giedrą pavasario dangų, tad net iki dabar šios spalvos, ar jos detalių visuomet galima išvysti kuriamose kolekcijose.

Na, o pasakojama, jog pirmieji 1927 metais išleisti mados namų kvepalai „Arpege“ buvo įkvėpti dizainerės dukros Marguerite pianino pamokų. Legendomis apipintas kvapas „Lanvin“ gerbėjus džiugina iki šiol, yra išleista antroji jo versija „Eclat d’Arpege“.

Turbūt ne paslaptis, kad Lietuvoje daugelis žinomiausių pasaulio mados namų kūrinių slepiasi Vilniaus senamiesčio gatvių butikuose. Ne išimtis ir „Lanvin“ – šių mados namų kūrinius galima įsigyti ir Vilniuje. Viešbutyje „Stikliai“ įsikūręs butikas po savo stogu laiko apglėbęs mados namų „Lanvin“ drabužius, galanteriją bei aksesuarus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.