Jaunasis Dubajaus šeichas – tarsi rytietiškų pasakų herojus

Protingos, išraiškingos akys, švelnūs veido bruožai, svajingas žvilgsnis. Nuostabus Rytų šalies princas, nužengęs iš „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakų. Šeichas Hamdanas bin Mohammadas bin Rashidas Al-Mak-toumas (32 m.) žavus, nepaprastai turtingas ir labai populiarus. Tai tas žmogus, kuris perims Dubajaus emyrato valdymą.

Hamdanas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Hamdanas.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-14 20:44, atnaujinta 2018-01-03 18:39

Žurnalas „Forbes“ jo turtą vertina 18 milijardų dolerių.

„Mano svajonių vyras. Ištekėčiau už jo, net jei jis turėtų dešimt žmonų“, – tai tokie ir panašūs apibūdinimai apie būsimą valdovą.

Įsimylėjusios aistruolės nesiliauja svarsčiusios, kur jį pamatyti, ir vis ieško galimybės patekti kartu su juo į pasaką.

Hamdanas – šiuolaikinis vaikinas, jo gyvenimas kupinas įvykių ir jo nuotraukos visą laiką keliamos į „Instagram“: ryškios, įdomios ir neabejotinai padarytos profesionalių fotografų. Apie tai – žurnale „Stilius“.

Jaunojo Dubajaus šeicho įvaizdį taip pat kuria specialistai. Karališkojoje šeimoje gimęs asmuo visuomet turi būti viršesnis už kitus, privalo viską mokėti, būti drąsus, stiprus, pasitikintis savimi. Todėl Hamdanas tai leidžiasi parašiutu, tai lekia snieglente, tai joja ant nuostabaus grožio ristūno ar mina kalnų dviračio pedalus.

Hamdanas žavisi burlenčių sportu, nardo su vieninteliu pasaulyje plaukiojančiu drambliu ir augina kupranugarius. Jis turi liekną stiprų kūną ir gerą širdį – tai matyti iš nuotraukos, kurioje jis švelniai glaudžia mažylę savo giminaitę.

Jaunojo Dubajaus šeicho Hamdano įvaizdis nepriekaištingas: visada deramas elgesys, jokių skandalų. Jis daug keliauja, žvejoja, susitinka Afrikoje su aborigenais, „medžioja“ liūtus su fotoaparatu rankoje ir savo paskyroje duoda patarimų fotografijos meno klausimais.

Jis mėgsta ekstremalias situacijas ir nebijo pavojų. Džiaugiasi vertikalaus skrydžio įrenginio „The Jetlev Flyer“ pramoga, raižo Persijos įlanką vandens skuteriu, nardo su akvalangu.

Kita šeicho Hamdano aistra – sakalai. Jam patinka juos mokyti, vyksta į medžioklę su sakalais, medžiojo Kazachstane ir Uzbekistane.

„Nuolat plaukioju ir daug vaikštau pėsčiomis bet kuriuo paros metu. Kartais žaidžiu futbolą. Deja, reikalai neleidžia itin daug laiko skirti šiai sporto šakai“, – sakė Hamdanas.

Prieš 180 metų pirmasis šeichas Al-Maktoumas Dubajaus užutėkio regione įkūrė savo emyratą ir dinastiją. Hamdanas gimė 1982 metų lapkričio 13-ąją Jungtinių Arabų Emyratų viceprezidento ir ministro pirmininko, Dubajaus valdovo šeicho Mohammado bin Rashido Al-Maktoumo šeimoje.

Šeima didžiulė ir visą laiką auga, bet jos gyvenimas uždaras – niekas tiksliai nežino, kiek žmonų ir vaikų turi dabartinis absoliučią valdžią turintis Dubajaus šeichas.

Hamdanas – vienas iš 12-os pirmosios šeicho žmonos vaikų, turintis daugiau nei 20 brolių, seserų ir daug kitų giminių. Nors jam augant supo didelė prabanga, buvo auklėjamas griežtai, tradicinių vertybių dvasia.

„Tėvas – mano gyvenimo mokytojas, auklėtojas. Jo patyrimas padeda man priimant daugelį strateginių sprendimų. Mano mama šeichė Hind – tikras mylinčios ir rūpestingos mamos pavyzdys“, – sakė būsimasis Dubajaus emyrato valdovas.

Jau vaikystėje tėvas rengė sūnų spręsti valstybinės svarbos reikalus. Hamdanas mokėsi Dubajaus vidurinėje mokykloje, sukurtoje privačių anglų mokyklų pavyzdžiu, po to baigė Vyriausybinės mokyklos Valstybės valdymo fakultetą.

Vėliau Hamdanas išvyko į Didžiąją Britaniją, baigė elitinę karališkąją Sandhersto karinę akademiją, išklausė Londono ekonomikos mokyklos paskaitų kursą. Įgijęs šias žinias grįžo į Dubajaus emyratą.

„Studijos buvo geriausias mano gyvenimo laikotarpis, iki šiol prisimenu bendraamžius ir draugus. Sandhersto karinė akademija ne tik suteikia žinių, bet ir moko dorovės, ugdo atsakingumą ir atsidavimą savo šaliai. Tai labai svarbios vertybės, būtinos tiek kasdieniame gyvenime, tiek valstybiniu lygmeniu, žmonėms, einantiems svarbias pareigas“, – sakė Hamdanas.

Ateis laikas ir jis turės valdyti turtingiausią Artimųjų Rytų regioną. O kol kas Hamdanas dalyvauja įvairiuose suvažiavimuose, pasaulinio lygio oficialiuose susitikimuose ir labdaringuose renginiuose.

2006-aisiais jis buvo paskirtas Dubajaus vykdomosios tarybos pirmininku, kurio pareigos – stebėti emyrato vyriausybinius objektus. Hamdanui vadovaujant buvo parengtas Strateginis Dubajaus planas iki 2015 metų.

Šeichas Hamdanas vadovauja Dubajaus autizmo centrui, sporto tarybai ir Jaunųjų verslo lyderių institutui. Dalyvauja naujų svarbių objektų atidarymo ceremonijose, finansiškai remia švietimo sritį, globoja įvairius fondus ir net asmeniškai lanko tuos, kuriems reikia pagalbos. Hamdanas rūpinasi žmonių, turinčių ribotas galimybes, integracija į visuomenę, kelių eismo saugumu.

„Mano broliai ir aš privalome būti atsakingi ir itin rimtai žiūrėti į bet kokį darbą“, – įsitikinęs jaunasis Dubajaus šeichas.

Per oficialius susitikimus Hamdanas visuomet išsiskiria iš minios: tokiais atvejais Jungtinių Arabų Emyratų karališkosios šeimos nariai vilki nacionalinius drabužius.

Bet kasdieniame gyvenime Hamdanas atrodo kitaip. Per aukštuomenės priėmimus vilki kostiumą, smokingą ar fraką. Jis mėgsta džinsus, sportinius drabužius, ryškius „Formulės 1“ simbolika išmargintus marškinėlius, šortus, nešioja įvairių modelių saulės akinius, ypač patinka aviatoriaus stiliaus akiniai.

Šeichas Hamdanas pramogauja daug ir įvairiai, bet svarbiausias pomėgis – sportas.

Jis – puikus jojikas: „Esu kilęs iš šeimos, kuri dievina žirgus. Jie – didžiulė mano gyvenimo dalis. Jodinėju visuomet, kai tik yra galimybė, nes tai suteikia man absoliučios laisvės jausmą.“

Žirgų sportu Hamdanas užsiima ne mėgėjiškai, o profesionaliai. Asmeninėje arklidėje veisiami grynakraujai arabų ristūnai, jis sėkmingai dalyvauja turnyruose ir laimi prizines vietas.

Hamdanas pelnė auksą per 2006-ųjų Azijos šalių vasaros žaidynes, o praėjusiais metais tapo net keturių iš eilės turnyrų 120 kilometrų distancijoje ir Pasaulio žirginio sporto žaidynių Normandijoje nugalėtoju.

Jaunasis šeichas – dar ir romantikas, nuo vaikystės rašo eilėraščius Rytų šalims būdinga pompastiška karštų jausmų reiškimo maniera. Eilėraščius jis išraiškingai skaito viešai.

Eilėraščių rinkinius, kuriuos Hamdanas leidžia Fazzos slapyvardžiu, skaito visas Dubajus. Kai jaunojo šeicho paklausė, ką reiškia „Fazza“, jis papasakojo, kad kartą dykumoje sutiko senuką, kurio mašina įstrigo smėlynuose. Hamdanas padėjo ištraukti automobilį ir jau norėjo pasišalinti, kai senukas sušuko: „Tu – Fazza!“

Dubajaus emyrato dialektu tai reiškia žmogų, pasiaukojamai padedantį visiems, patekusiems į bėdą. Tokia garbinga pravardė Hamdanui, žinoma, patiko.

Daug eilėraščių Hamdanas paskyrė savo aistrai žirgams. Bet kam skirtos jausmingos eilės, kieno akys pavergė būsimojo Dubajaus valdovo širdį, galima tik spėlioti. Apie jo meilės reikalus sklando įvairiausi gandai, bet asmeninis karališkosios dinastijos gyvenimas slepiamas po daugybe užraktų.

Tad ar Hamdanas vedęs, nežinia. Porą kartų žiniasklaidoje buvo pasklidusi nuotrauka su nepažįstamąja, bet jos veido nebuvo matyti – tik akys.

Hamdanas jau nuo gimimo buvo sužadėtas su giminaite pagal motinos liniją – šeiche Tanya Bint Al-Maktoum. Bet lyg ir 2008–2013-aisiais šeichas Hamdanas artimai bendravo su kita tolima giminaite – studente iš JAV. Su ja išsiskyrė, nes šeima nepritarė jų santykiams.

Vieni šaltiniai teigia, kad Hamdanas netrukus ves šeichę, kiti – kad sužadėtuvės nutrauktos. Sklando net versijos, kad jis – gėjus, o sužadėtuvės – tik būdas nuslėpti šį faktą. Juk šeichui Hamdanui jau 32-eji, o jis vis dar šėlioja su draugais ir nekuria šeimos – bent jau apie tai nekalba.

Praėjusių metų vasarą pasklido gandas, kad būsimasis Dubajaus valdovas rado savo meilę. Žiniasklaida pateikė Hamdano nuotrauką, kurioje jis nufotografuotas su ryškia brunete.

Ta laimingoji – lūšnynuose užaugusi gražuolė 23-ejų Kalila Said, pabėgėlė iš Palestinos. Jaunasis šeichas su ja susipažino įgyvendindamas labdaringą projektą viename iš vargingųjų Dubajaus kvartalų.

K.Said nepuolė Hamdanui ant kaklo: jis tris mėnesius siekė jos sutikimo pasimatyti. Iš pradžių tėvas piktinosi sūnaus pasirinkimu ir grasino neskirti jam palikimo, bet paskui susitaikė ir palaimino.

Ar tai tiesa, neaišku. Yra ir kita versija: paslaptingoji brunetė – tai Irako dainininkė Rahma Riad, kuri neketina tekėti už būsimojo Dubajaus emyrato valdovo.

Sklinda kalbos, kad angeliška šeicho Hamdano išvaizda apgaulinga: jis ūmaus būdo, greitai užsiplieskiantis, despotiškas.

Šeichas gali turėti daug žmonų. Kalbama, kad Hamdano tėvas turi penkias žmonas, bet viešumoje matomos tik dvi, kitų niekas nežino.

Neseniai Hamdano brolis šeichas Saeedas Al-Maktoumas rado antrą žmoną – azerbaidžanietę Nataliją Alijevą, paprastą padavėją, dirbusią Minsko viešbutyje „Minsk“.

Susipažino, įsimylėjo ir po mėnesio išsivežė į Dubajų. Dabar ji turi princesės Ayshos Al-Maktoum titulą ir mėgaujasi prabangiu gyvenimu.

Ar tokį gyvenimą mylimajai suteiks Hamdanas? Vienoje nuotraukoje jis įamžintas glostantis baltą tigriuką, išsitiesusį ant prabangaus persiško kilimo. Kas gali sau leisti tokią egzotiką, jei ne būsimasis Dubajaus valdovas?

Žavingas, mįslingai besišypsantis, nepriekaištingai įdegusia veido oda, su barzda. Pikti liežuviai plaka, kad šeichas Hamdanas – save įsimylėjęs eilinis vaikinukas, su pasimėgavimu švaistantis ne savo uždirbtus pinigus.

Bet merginoms būsimasis Dubajaus emyrato valdovas tebelieka saldus berniukas, naktinių svajonių herojus, tikras „Instagram“ amžiaus princas ant balto žirgo.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.