K. Westo fenomenas: pasipūtęs šunsnukis, apsiskelbęs Jėzumi

Muzikos pasaulyje, kuriame dominuoja nepriekaištingos, bet nuobodžios žvaigždės, reperis Kanye Westas (38 m.) yra tikra atgaiva ir ausims, ir akims. Kanye agresyvus, abejingas aplinkiniams, šaltas, o jo ego toks didelis, kad jis nepasikuklino pasiskelbti šiuolaikiniu Jėzumi, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

Kanye Westo ego toks didelis, kad jis nepasikuklino pasiskelbti šiuolaikiniu Jėzumi.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Kanye Westo ego toks didelis, kad jis nepasikuklino pasiskelbti šiuolaikiniu Jėzumi.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Reperis kartą palygino save net su fiureriu: „Aš einu gatve, o žmonės žiūri į mane taip, lyg būčiau sumautai išprotėjęs, lyg būčiau Hitleris.“<br>„ViDA Press“ nuotr.
Reperis kartą palygino save net su fiureriu: „Aš einu gatve, o žmonės žiūri į mane taip, lyg būčiau sumautai išprotėjęs, lyg būčiau Hitleris.“<br>„ViDA Press“ nuotr.
Reperis nepasikuklino pasiskelbti šiuolaikiniu Jėzumi.
Reperis nepasikuklino pasiskelbti šiuolaikiniu Jėzumi.
Amerikiečiai sukūrė religiją, paremtą Kanye Westo garbinimu.
Amerikiečiai sukūrė religiją, paremtą Kanye Westo garbinimu.
Anksčiau vulgarumu garsėjusi Kim Kardashian po vestuvių su Kanye Westu tapo pramogų verslo aukštuomenės atstove.
Anksčiau vulgarumu garsėjusi Kim Kardashian po vestuvių su Kanye Westu tapo pramogų verslo aukštuomenės atstove.
Dukterį North West atlikėjas lepina tarytum princesę.
Dukterį North West atlikėjas lepina tarytum princesę.
Kanye sąskaitoje - 21 „Grammy“ statulėlė.
Kanye sąskaitoje - 21 „Grammy“ statulėlė.
Skausmingi išgyvenimai privertė Kanye debiutuoti kaip atlikėją.
Skausmingi išgyvenimai privertė Kanye debiutuoti kaip atlikėją.
Skausmingi išgyvenimai privertė Kanye debiutuoti kaip atlikėją.
Skausmingi išgyvenimai privertė Kanye debiutuoti kaip atlikėją.
Daugiau nuotraukų (9)

„Lietuvos rytas“

2015-08-08 20:09, atnaujinta 2017-10-21 11:55

Vis dėlto mums tokių žvaigždžių reikia. Kas daugiau privers kvatoti iki ašarų, jei ne nuoširdūs, bet jau seniai absurdo ribą peržengę K.Westo pareiškimai? Juk jis net dukrą gerbėjų pramogai pavadino Šiaure! (Kanye mažylės North West vardas ir pavardė išvertus į lietuvių kalbą reiškia šiaurės vakarus). Sunku net nuspėti, kokį vardą reperis suteiks sūnui, kurio šiuo metu laukiasi jo žmona realybės šou žvaigždė Kim Kardashian.

Dėl teiginio, kad Kanye yra puikus reperis, atsiras norinčių pasiginčyti, tačiau visi be išimties sutars, kad jis – XXI amžiaus pradžios kultūrinis fenomenas. Žurnalas „Time“ reperį šiemet įtraukė į įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką, o šiuolaikiniai paaugliai žino jį geriau nei bitlą Paulą McCartney. Prieš pusmetį juodu pristatė kartu įrašytą muzikinį kūrinį, o jaunimas, nesusipažinęs su muzikos istorija, socialiniuose tinkluose džiūgavo, kad K.Westas yra tikras geradarys, nes padeda išgarsėti tokiems „senukams“ kaip P.McCartney.

Penkis kartus trumpiau nei Paulas šlove besimėgaujančio Kanye vardas bene plačiausiai nuskambėjo prieš šešerius metus per MTV muzikos apdovanojimus. Tuomet reperis išsiveržė ant scenos, atėmė iš padėkos kalbą sakančios Taylor Swift mikrofoną ir rėžė, kad ne jai, o Beyonce turėjo atitekti apdovanojimas už geriausią vaizdo klipą.

Vėliau K.Westas viešai atsiprašė, tačiau po šio skandalo kelio atgal nebebuvo – JAV prezidentas Barackas Obama pavadino jį asilu, reperiui buvo priklijuota egocentriko etiketė, o jo elgesį per apdovanojimus pašiepė keli specialiai jam sukurti tinklalapiai. Jie, beje, veikia iki šiol.

Neaišku, ar Kanye būtų toks susireikšminęs, jei ne minėtas įvykis. Šiandien jo ego išsiplėtė už Saulės sistemos ribų, atlikėjas kenčia dėl iškreipto tikrovės suvokimo. Pavyzdžiui, megažvaigždė pasirodė ant muzikinio žurnalo „Rolling Stone“ viršelio su erškėčių vainiku, mat pastarąjį savo albumą pavadino „Yeezus“ (angliško Jėzaus vardo varianto perdirbinys. – Red.). Tačiau net K.Westas neišdrįstų „remiksuoti“ Biblijos.

Užtat balandį JAV buvo išleista „Yeezus knyga: modernių laikų biblija“ („The Book Of Yeezus: A Bible for the Modern Day“). Joje bet koks Dievo paminėjimas buvo panaikintas, o vietoj jo atsirado reperio vardas. Oda aptrauktos ir kryžiumi papuoštos knygos kaina – 20 eurų.

Keisčiausia tai, kad Kanye biblija iš karto įgijo paklausą. Norite tikėkite, norite ne, bet reperio gerbėjai net sukūrė religiją, paremtą K.Westo garbinimu. „Yeezianity“ – taip buvo pavadinta pirmoji ir kol kas vienintelė su reperiu susijusi religija. Šios bažnyčios įkūrėjas puikiai suvokia, kaip absurdiškai visa tai atrodo iš šalies, tačiau kartu jis tikina, kad Kanye – tikras tiesos šauklys, mat jis yra vienas nuoširdžiausių ir kūrybingiausių žmonių žemėje.

K.Westas oficialaus komentaro nei apie knygą, nei apie jo garbei sukurtą religiją taip ir nepateikė. Vis dėlto galima spėti – tai paglostė reperio savimeilę. Mat jis yra sakęs: „Dievas mane pasirinko. Jis man paklojo pagrindą. Aš esu Dievo indas. Tačiau skaudžiausia, kad aš niekada nematysiu savęs koncertuojančio gyvai.“

Trumpam prie to ir sustokime: Kanye šiame pasaulyje labiausiai liūdina tai, kad jis negali išleisti solidžios sumos bilietui į savo paties koncertą, kad jis negali kelias valandas šlovinti pats savęs. Glastonberio muzikos festivalio lankytojai net buvo parašę peticiją, reikalaudami organizatorių atšaukti reperio koncertą pagrindinėje scenoje.

Išsakyta mintis apie savo koncertą dar toli gražu nėra geriausiai jo tuštybę atsklei-džianti citata: „Aš esu Pablo Picasso. Aš esu Michelangelo. Aš esu Jeanas Michelis Basquiat, Andy Warholas, gyvas Williamas Shakespeare’as, Waltas Disney. Aš esu interneto, miesto centro, mados ir kultūros Steve’as Jobsas.“ K.Westas įvardija save kaip „labiausiai nusipelniusį žmogų pasaulyje“, „superherojų“, „branduolinį“, „sukurtą tyram šaunumui“.

Reperis kartą palygino save net su fiureriu: „Aš einu gatve, o žmonės žiūri į mane taip, lyg būčiau sumautai išprotėjęs, lyg būčiau Hitleris.“

Tačiau iškalbingiausios Kanye citatos yra šios: „Aš pasiekiau tą gyvenimo tašką, kur mano „Trumeno šou“ (populiari Holivudo drama su Jimu Carrey. – Red.) valtis atsitrenkia į paveikslą“ ir „Aš atstovauju eiliniams vyrukams, kurie tiki Dievą, bet vis tiek mėgsta putytes“.

Visi šie K.Westo perlai – iš interviu žiniasklaidai, viešų pareiškimų. Jo „Twitter“ paskyra yra dar spalvingesnė, mat socialiniuose tinkluose reperis guodžiasi, koks apgailėtinas jo gyvenimas: „Ką aš turiu padaryti, kad gaučiau paprastą persišką kilimą su cherubino paveikslėliu?“, „Labai liūdna pirkti sau „Cartier“ meilės apyrankę“, „Iš tiesų nepatogu miegoti ant kailinių pagalvių“.

Kanye manymu, liaudžiai turėtų kraujuoti širdis dėl garsenybių, mat jie – mažuma mūsų visuomenėje. K.Westas žvaigždes palygino su 7-ojo dešimtmečio Amerikos juodaodžiais, mat jie patiria diskriminaciją ir nelygybę.

Vos prieš kelerius metus spalvingame Kanye gyvenime atsirado net dar ryškesnė asmenybė – Kim. Realybės šou apie Kardashianų šeimą žvaigždutę pasauliniu mastu išgarsino vos vienas vaizdo įrašas – nutekinta sekso kasetė. Nepaisant prastos Kim reputacijos, K.Westas sugebėjo įtikinti griežtąją „Vogue“ redaktorę Anną Wintour viršelio žvaigžde paversti ne ką kitą, o K.Kardashian. Visus mados aistruolius nustebinęs žurnalo numeris išėjo tuoj po Kim ir Kanye vestuvių. Žurnalas buvo itin perkamas ir tai visai nenuostabu, mat paparacai Kardashianų klano moteris ne kartą užfiksavo perkančias šūsnis šio leidinio su Kim nuotrauka.

Pačios vestuvės buvo tokios prabangios, kad net svečiai nesigėdijo iš to pasišaipyti. Pavyzdžiui, ne vienam Kim ir Kanye bičiuliui juoką kėlė auksinis tualetas. Tai buvo 15 metrų aukščio auksinė dėžė su įrengtais tualetais. Dar didesnį prabangos įspūdį turėjo sukurti 30 realaus dydžio žmonių skulptūrų iš juodojo marmuro, kurias įsimylėjėliai užsisakė likus keturioms dienoms iki vestuvių. Tiesa, dėl skubėjimo 10 skulptūrų sudužo prieš vežant, dar 10 buvo pažeistos gabenant. Iš likusių 10 skulptūrų keturioms nulūžo galvos.

Iki ceremonijos likus vos dviem valandoms, K.Westas nutarė pakeisti interjero apšvietimą. Jis nusprendė, kad nereikia visų 80 judančių šviestuvų, kurie buvo įtaisyti prie stalų ir šokių aikštelėje.

„Aš esu šio vakarėlio centre ir tik mane vieną žmonėms reikia matyti. Likusių žmonių nereikia apšviesti“, – tuomet paaiškino Kanye.

Kartu Kanye ir Kim yra lyg amerikietiški Beckhamai, tik prasto lygio ir žemo intelekto. Jiems nėra nieko švento, išskyrus reitingus. Dėl jų jauna šeima ne tik pasmerkė savo dukterį kęsti patyčias dėl vardo, bet ir transliavo jos gimimą televizijos eteryje.

Savo reputaciją sutuoktiniai bandė gelbėti atsisakydami parduoti mažylės nuotraukas spaudai, nors ši siūlė net kelis milijonus eurų. Kanye tuomet patikino, kad dukters nepardavinės, ir pirmąsias jos nuotraukas išplatino socialiniuose tinkluose nemokamai.

Kad ir koks būtų K.Westo įvaizdis, namuose jis visai kitoks nei viešumoje. Užvėręs duris šis šaltas ir aplinkai abejingas vyras tampa jautriausiu sutuoktiniu ir tėvu pasaulyje. Jo dukra – viena labiausiai lepinamų mergaičių pasaulyje, o žmoną Kim jis nuolat apipila originaliomis ir neįkainojamomis dovanomis. K.Westas su mylimomis moterimis elgiasi tarsi su karalaitėmis – jis stengiasi iš jų gyvenimo pašalinti bet kokius rūpesčius.

Beckhamai ir Westai yra lyginami ir dėl dar vienos priežasties – Kanye šypsosi net rečiau nei niūrioji Victoria Beckham. Nelaimingam K.Westo veideliui interneto platybėse yra dedikuotos net kelios svetainės, o kiekviena jo parodyta šypsena žiniasklaidoje tampa sensacija.

Pagaliau Kanye prisipažino, kodėl visuomet atrodo surūgęs: „Kai dirbau prie „Yeezus“ albumo, pamačiau XIX amžiaus knygą, kurios viršelis buvo aptrauktas aksomu. Žiūrėjau į visų tų žmonių nuotraukas, jie atrodė tokie tikri, o jų drabužiai buvo neįtikėtini. Nė vienas tų žmonių nesišypsojo. Paparacai dažnai manęs klausia, kodėl nesišypsau. Manau, nesišypsodamas aš šypsausi. Kai išvysti paveikslus senoje pilyje, matai, kad žmonės juose nesišypso, nes tuomet neatrodytų tokie šaunūs.“

K.Westas pamiršta, kad pasauline žvaigžde jį pavertė ne liūdnas veidas, o juodas darbas ir truputis sėkmės. Dar šio tūkstantmečio pradžioje Kanye buvo niekam nežinomas muzikos prodiuseris iš Čikagos. Jis visada likdavo žvaigždžių užnugaryje, nes niekaip nepajėgė pritapti prie tuo metu vyravusio gangsteriško reperių įvaizdžio.

Į dienos šviesą Kanye išlindo tik po automobilio avarijos, į kurią pakliuvo, kai pervargęs sėdo prie vairo. Tąsyk K.Westas vos nemirė, jo žandikaulis lūžo trijose vietose. Skausmingi išgyvenimai įkvėpė jį debiutuoti kaip atlikėją. Netrukus Kanye išleido debiutinį albumą „The College Dropout“, kuris pelnė jam prestižinę „Grammy“ statulėlę, o gerbėjai visame pasaulyje nupirko daugiau nei 4 mln. albumo kopijų. Tačiau labiausiai žmones užbūrė ne muzikos ritmas, o reperio atsidavimas tam, ką daro, – dalį dainų Kanye įrašė dar gydydamasis, kai jo sutrupėjęs žandikaulis tebebuvo sutvirtintas varžtais ir vielomis.

Šiandien K.Westas yra išleidęs iš viso šešis solinius albumus, o jo sąskaitoje – 21 „Grammy“ statulėlė. Jis yra vienas daugiausia apdovanojimų susižėrusių visų laikų atlikėjų ir labiausiai apdovanotas šio amžiaus atlikėjas. Tad galima nekęsti Kanye arogancijos ir juoktis iš jo absurdiškų pareiškimų, bet kaip muzikos prodiuseris jis yra genialus.

Likimas K.Westą ne tik apdovanojo talentu (vieną akimirką jis geba repuoti, o kitą – dainuoti, puikiai moka derinti itin lėtus ritmus su barokišku maksimalizmu), bet ir akylumu. Jis geba iš karto paste-bėti dar tik užsimezgančias tendencijas. Būtent dėl to reperio bendradarbiavimas su kitais atlikėjais visuomet yra lydimas didžiulės sėkmės.

„Gold Digger“, „Diamonds From Sierra Leone“, „Sierra Leone“, „Jesus Walks“, „Runaway“ ir dar daugelis kitų K.Westo kūrinių jau tapo hiphopo klasika, o „Four Five Seconds“ niūniuoja tiek repo gerbėjai, tiek popmuzikos entuziastai.

Kanye muzika moderni, bet kartu dvelkianti praeitimi, lyg po ilgo laiko sutiktas mokyklos suolo draugas. K.Westas – tai skaitmeninės kartos Eltonas Johnas, Jimi Hendrixas ir Prince’as. Jis sąmoningai ekscentriškas, didesnis už gyvenimą, laimingas galėdamas save naudoti lyg paprastą įrankį tikslui pasiekti.

Žvaigždė ir turėtų būti šiek tiek išprotėjusi, ji turėtų būti lyg muzikos hitų, aukštosios mados, spalvingų šou ir amą atimančių interviu kokteilis. Todėl pilkame garsenybių pasaulyje, kur kiekvieną veiksmą reguliuoja vadybininkai, viešųjų ryšių ekspertai ir baimė sukelti prieštarą, mums reikia tokių žvaigždžių kaip Kanye. Žvaigždžių, kurios yra nenuspėjamos ir apsaugo šou verslą nuo virsmo pilku biurokratiniu aparatu. Kanye yra tikrasis pramogų pasaulio rokenrolas.

Parengė DOVILĖ LEBRIKAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?