Waltas Disney: užkietėjęs patriotas, daręs tai, kas atrodė neįmanoma

Prieš 115 metų gruodžio 5 dieną Čikagoje gimė ko gero įtakingiausia pramogų verslo figūra istorijoje – „Disney“ imperijos įkūrėjas Waltas Disney.

Garsųjį peliuką W.Disney norėjo pavadinti Mortimeriu. Tik vėliau žmona jį įkalbėjo pavadinti peliuką Mikiu.<br>Scanpix ir ViDA Press nuotr.
Garsųjį peliuką W.Disney norėjo pavadinti Mortimeriu. Tik vėliau žmona jį įkalbėjo pavadinti peliuką Mikiu.<br>Scanpix ir ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 10:13 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:30 AM

Per 65-erius gyvenimo metus W.Disney sugebėjo nykią nespalvotą animaciją paversti kino kritikus sužavėjusiu žanru, už kurį dalijami net Oskarai. Peliukas Mikis ir Ančiukas Donaldas – tai tik pora iš daugelio W.Disney sukurtų personažų, šiandien atpažįstamų visame pasaulyje.

1923 metais įkurti nedideli animacijos namai šiandien užima svarbią rinkos dalį. „Disney“ dirba 185 tūkst. žmonių, o įmonė vertinama 169,3 mlrd. JAV dolerių.

Nepaisant šlovės, W.Disney išliko paslaptinga asmenybe. Jo asmeninį gyvenimą užgožė tarptautiniai pasiekimai ir sklandantys mitai. W.Disney 115-ųjų gimimo metinių proga pateikiame dešimt mažai žinomų faktų apie jį.

1. Jis metė mokyklą, kad įstotų į armiją

Pirmojo pasaulinio karo metu W.Disney metė mokyklą. 16-metis troško įstoti į armiją, bet jam nepavyko to padaryti dėl amžiaus. Vis dėlto W.Disney įsidarbino Raudonajame kryžiuje greitosios pagalbos automobilio vairuotoju.

Organizacija išsiuntė W.Disney į Prancūziją metams. Jam atvykus į Europą, buvo pasirašyta taikos sutartis ir būsimasis animacijos genijus sugrįžo į JAV.

2. Originalus Peliuko Mikio vardas – Mortimeris

Nuo „Disney“ kompanijos neatsiejamas Peliuko Mikio vardas. Vis dėlto šiam herojui buvo numatytas Mortimerio vardas. Pirmuose trumpuose filmukuose būtent taip šis peliukas ir yra vadinamas. Vis dėlto W.Disney žmona Lillian sugebėjo įtikinti sutuoktinį, kad Mikio vardas kur kas skambesnis, labiau priimtinas rinkai.

3. Jis pats įgarsino Peliuką Mikį

W.Disney puikiai žinomas kaip genialus animatorius, režisierius ir prodiuseris. Užtat mažai kam žinoma, kad jis išbandė jėgas ir kino įgarsinimo srityje. Nuo pat 1928-ųjų iki 1947-ųjų Peliuką Mikį įgarsino ne kas kitas, o jo kūrėjas W.Disney. Tik vėliau Peliuko Mikio balsu prabilo aktorius Jimmy MacDonaldas. W.Disney taip mylėjo Peliuko Mikio personažą, kad 1955 metais jis sugrįžo į įrašų studiją ir įgarsino specialias Peliuko Mikio laidas.

4. Neatsisakė svajonės net tuomet, kai visi jį laikė bepročiu

Kai pasklido gandas, kad W.Disney užsimojo „Snieguolę“ paversti ne filmuku, o pilno metražo animaciniu filmu, jo kolegos iš karto pasmerkė tokią idėją, o projektą pavadino „Disney beprotybe“. Jo kritikai buvo beveik teisūs. W.Disney išties išeikvojo lėšas, kurdamas „Snieguolę ir septynis nykštukus“. Jis buvo priverstas įrodyti investuotojams, kad stipriai apkarpys filmą, prieš gaudamas papildomą finansavimą. Laimei, „Snieguolė ir septyni nykštukai“ sulaukė didžiulio pasisekimo. 1937-aisiais išleistas animacinis filmas einamaisiais metais uždirbo 8 mln. JAV dolerių. Iki šios dienos jis „Disney“ kompanijai uždirbo daugiau nei 130 mln. JAV dolerių.

5. Bendradarbiavo su politikais

W.Disney savo gimtinei padėti norėjo ne tik karo lauke, bet ir visose kitose srityse. Yra žinoma, kad valstybės užsakymu jis kūrė propagandinę animaciją JAV kariuomenei, filmus, raginančius amerikiečius mokėti mokesčius ir eilę animacijos, nukreiptos prieš Adolfą Hitlerį.

6. Buvo išmestas iš darbo

Daugelio animacinių filmų autorius buvo išmestas iš darbo laikraštyje dėl „vaizduotės trūkumo“ ir „neturėjimo originalių idėjų“.

7. Troško įkurti slidinėjimo kurortą

Po Walto Disney Pasaulio atidarymo 1955-aisiais W.Disney ėmė puoselėti planus atidaryti savo vardo slidinėjimo kurortą šalia Kalifornijos nacionalinio sekvojų parko. Jis planavo įkurti šešias slidinėjimo trasas, apsuptas šveicariško stiliaus kaimelio. Planuose buvo numatyta, kad kurorte galės poilsiauti iki 20 tūkst. slidininkų.

W.Disney jau buvo gavęs leidimus pradėti statybas, tačiau plaučių vėžys įveikė animacijos genijų anksčiau, nei jis spėjo įgyvendinti savo grandiozinius planus. „Disney“ kompanija nusprendė pamiršti šį projektą ir sutelkė dėmesį į Walto Disney Pasaulį.

Dabar „Walt Disney Company“ priklauso 5 kurortai, 11 teminių parkų, 2 vandens parkai, 39 viešbučiai, 8 animacijos ir 6 įrašų studijos, 11 kabelinių ir 1 palydovinė televizija.

8. Pelnė daugiausiai Oskarų istorijoje

Tarp 1932-ųjų ir 1969-ųjų W.Disney pelnė 22 Oskaro statulėles, o nominuotas joms buvo net 59 kartus. Verta paminėti, kad trys Oskaro apdovanojimai buvo sukurti specialiai jam. Vienas – už Peliuko Mikio sukūrimo, kitas – kaip W.Disney nuopelnų pripažinimas muzikai ir animacijai. Tuo tarpu už „Snieguolę ir septynis nykštukus“ W.Disney gavo ypatingą prizą – klasikinę Oskaro statulėlę su septyniomis miniatūromis.

9. Jo paskutiniai žodžiai išliko nežinomi

Prieš mirdamas W.Disney ant popieriaus užrašė Kurto Russello vardą. Pats K.Russellas tikina visiškai nesuprantantis, ką W.Disney turėjo omenyje. Tuo metu Kurtas buvo tik vaikas, dirbantis aktoriumi W.Disney studijoje.

10. Jis nebuvo užšaldytas po mirties

Jau eilę metų sklando gandas, kad po mirties W.Disney buvo užšaldytas. Vis dėlto šioje legendoje nėra nė kruopelytės tiesios. W.Disney buvo kremuotas, o jo pelenai su urna padėti į mauzoliejų Kalifornijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.