Turtuolis Elonas Muskas: 6 vaikų tėvas, nerandantis laiko santykiams

Milijardierius išradėjas Elonas Muskas (46 m.) – vienas iš tų žmonių, kurie pertvarko pasaulį pagal savo vizijas. Nuo Marso kolonizacijos jį skiria, vaizdžiai sakant, vos du žingsniai, bet jis nesugeba sutvarkyti savo asmeninio gyvenimo.

Elonas Muskas visą savo dėmesį skiria mokslui ir inovacijoms. Jo darbotvarkė yra sudėliota 5 minučių intervalais, o ir pietų metu jis stengiasi dar ką nors nudirbti. Visgi, jis pasirūpina ir vaikais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Elonas Muskas visą savo dėmesį skiria mokslui ir inovacijoms. Jo darbotvarkė yra sudėliota 5 minučių intervalais, o ir pietų metu jis stengiasi dar ką nors nudirbti. Visgi, jis pasirūpina ir vaikais.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Elektromobilių kūrėjas nori pakeisti pasaulį.<br>„ViDA Press“ ir „Scanpix“ nuotr.
Elektromobilių kūrėjas nori pakeisti pasaulį.<br>„ViDA Press“ ir „Scanpix“ nuotr.
Elonas Muskas susitikinėjo su aktore Amber Heard.
Elonas Muskas susitikinėjo su aktore Amber Heard.
Elono motina  Maye iki šiol  dirba modeliu.
Elono motina Maye iki šiol dirba modeliu.
E.Muskas.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
E.Muskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 9, 2018, 9:34 PM, atnaujinta May 15, 2019, 3:06 PM

Viename interviu Holivudo žvaigždė Robertas Downey jaunesnysis užsiminė: „Filmuojant „Geležinį žmogų“ režisierius Jonas Fawreau vertė mane kelis kartus per dieną žiūrėti Elono Musko pasirodymų įrašus. Jam kažkodėl atrodė, kad būtent toks turi būti mano herojus Tonis Starkas. Aš kopijavau E.Musko manierą vaikščioti ir šypsotis lūpų kampučiais. Paskui su juo susipažinau asmeniškai. Jis – nuostabus.“

E.Muskas ne tik statomas į vieną gretą su tokiais verslo magnatais kaip velionis Steve’as Jobsas ir Billas Gatesas, bet ir įtrauktas į 30 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą. Jo turtas vertinamas 19,4 mlrd. dolerių.

E.Muskui priklauso dešimtys išradimų, bet kasnakt jis užmiega vienas.

„Puikiai žinau, ką reiškia gyventi didžiuliame name, girdėti savo žingsnių aidą, gultis į tuščią lovą“, – sako milijardierius.

Asmeninis turtuolio bagažas – dvi subyrėjusios santuokos, šeši vaikai ir keletas skambių meilės romanų, kurie niekuo nesibaigė.

Dabar E.Muskas gali save apibūdinti filmo „Geležinis žmogus“ herojaus Tonio Starko žodžiais: „Aš – genijus, milijardierius, pleibojus, filantropas.“

Bet toks jis buvo ne visada.

„Elonas nuo vaikystės buvo pasinėręs į save, abejingas aplinkai. Tuo metu, kai bendraamžiai išgėrinėjo ir plepėjo apie regbį, jis tūnojo bibliotekoje“, – prisimena jo tėvas, inžinierius Errolas Muskas.

Su juo Elonas liko Pietų Afrikos Respublikoje (ten ir gimė) po tėvų skyrybų. Jo motina, modelis Maye Musk, tuo laiku keliavo po pasaulį.

Bendraklasiai šaipėsi iš Elono ir dėl didokų priekinių dantų jį pravardžiavo žiurke.

Amerikiečių verslininko ir autoriaus Ashlee Vance’o knygoje „Elonas Muskas: „Tesla“, „SpaceX“ ir fantastiškos ateities paieškos“ („Elon Musk: Tesla, Space X, and the Quest for a Fantastic Future“) prisimenama, kaip kartą jis pateko į ligoninę. Grupė paauglių Eloną nustūmė nuo laiptų ir mušė tol, kol jis prarado sąmonę.

Netekęs vilties susirasti draugų E.Muskas visa galva pasinėrė į knygas – kasdien prarydavo po dvi. Savo parankine literatūra jis laikė brito rašytojo Douglaso Adamso „Galaktikos gidą“.

Gyvendamas Pietų Afrikos Respublikoje jis svajojo apie Ameriką – būtent Silicio slėnyje įgyvendinti savo išradimus.

Atsidūręs Jungtinėse Valstijose kartu su metais jaunesniu broliu Kimbalu įkūrė bendrovę „Zip2“.

Tai elektroninis telefonų knygos geltonųjų puslapių analogas, kurį pasitelkus galima lengvai surasti adresą ir telefoną. Tėvas padėjo sūnums: atsiuntė 28 tūkst. dolerių bendrovei atidaryti.

Šios sumos pinigų pakako patalpų nuomai ir įrenginiams nusipirkti. Elonas ir Kimbalas nakvojo biure, prausėsi Jaunimo krikščioniškosios asociacijos vietos skyriuje. Rytais abu apeidavo rajoną siūlydami savo paslaugas parduotuvėms ir restoranams.

Pamažu atsirado norinčių investuoti į bendrovę. Milijonieriumi E.Muskas tapo 27-erių pardavęs bendrovę už 307 mln. dolerių. Iš jų 22 mln. dolerių atiteko asmeniškai E.Muskui.

Už šiuos pinigus jis galėjo prisipirkti vilų ir automobilių, keliauti po pasaulį ir įsigyti visa, ko jo širdis geidė. Bet E.Muskas neatsisakė troškimo pakeisti pasaulį ir žengė toliau.

Jis įsiliejo į bendrovę „PayPal“ – dėl jos tapo galimi pinigų pervedimai per internetą.

Milijardierius nepamiršo savo vaikiškų svajonių apie kosmoso užkariavimą. Bet iš pradžių nusprendė pasiųsti peles ir augalus.

Todėl jis norėjo įsigyti nurašytų sovietinių raketų. Bet kai už kiekvieną Rusija paprašė 8 mln. dolerių, E.Muskas suprato, kad pigiau sukurti savo.

2002 m. viduryje buvo įkurta kompanija „SpaceX“. Pirmaisiais skraidymo aparatais tapo raketos „Falcon 1“ 1 ir „Falcon 9“. Jos taip buvo pavadintos erdvėlaivio „Millenium Falcon“ iš legendinės režisieriaus George’o Lucaso kino epopėjos „Žvaigždžių karai“ garbei.

„Iš pradžių žmonės įsikurs Marse po kupolu. Bet, laikui bėgant, šią planetą galėsime padaryti panašią į Žemę ir vaikštinėti be apsaugos“, – pareiškė E.Muskas.

Dabar jis kuria kosminį laivą, kuris nugabens žmones į Marsą per 80 dienų. Iki 2024-ųjų E.Muskas nori į šią Saulės sistemos planetą nusiųsti savanorių grupę.

Jis supranta, kad kelionė gali būti pavojinga, todėl pareiškia: „Jūs pasirengęs numirti? Jei taip, esate puikus kandidatas į pirmuosius skrydžius.“

E.Musko idėjos atrodo absurdiškos, bet juo visada tikima. Jam prireikė keleto metų, kad įtikintų NASA (JAV valstybinė agentūra, atsakinga už visas nekarines kosmoso tyrimo programas. – Red.) su juo bendradarbiauti.

Milijardierius pareiškė, kad jo kompanija gali tapti privačiu krovinių vežimo į orbitą rangovu.

Galiausiai 2008 m. gruodžio 23-iąją NASA pasirašė su E.Musko kompanija „SpaceX“ 12 reisų į tarptautinę kosminę stotį sutartį.

Kol šimtai žmonių triūsė siekdami įgyvendinti milijardieriaus idėjas dėl Marso, jis susirūpino Žemės likimu.

2004-aisiais E.Muskas investavo 7 mln. dolerių į „Tesla Motors“, gaminančią ekologiškus elektromobilius.

Po dvejų metų ši bendrovė pateikė elektrinį – kaip sakoma, nuo A iki Ž – automobilį „Tesla Roadster“. Šiuo metu tai – ekologiškiausia pasaulio mašina. Amerikoje stebuklingojo automobilio kaina siekia apie 100 tūkst. dol.

Kartu su pusbroliais milijardierius dar gamina ir saulės baterijas „SolarCity“. Praėjusiais metais kompanijos aktyvai buvo vertinami 7 mlrd. dolerių.

E.Muskas, kaip ir anksčiau, daug skaito, žiūri filmus ir žaidžia vaizdo žaidimus – apie tai rašo savo socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje.

Per vieną „Tesla Motors“ kompanijos akcininkų susirinkimą jis papasakojo, kaip planuoja savo dienas.

Įgyvendinant kokį nors projektą E.Muskas dirba po 100 val. per savaitę, paprastomis dienomis – iki 80–90 val. (standartinė darbo savaitė neviršija 43 val.).

E.Muskas keliasi apie 7 val. ryto ir gulasi po 1 val. nakties.

„Man pakanka 6–6,5 val. miego per parą. Jei neišsimiegu, tampu piktas, o mano darbas ne toks našus“, – sako milijardierius.

Pirmosios E.Musko žmonos Justine žodžiais, jos buvusiam vyrui sunkiai klostosi santykiai su moterimis. Išaugęs Pietų Afrikos Respublikoje, jėgos ir valdžios aplinkoje, visa tai jis perkėlė į verslą ir asmeninį gyvenimą.

E.Muskas nepakenčia svetimų trūkumų ir mano, kad kiekvienas žmogus privalo kurioje nors srityje atsiskleisti.

„Elonas visada buvo manimi nepatenkintas ir sakydavo, jei būčiau jo pavaldinė, būtų seniai mane atleidęs. Gyvendama su juo jaučiau vidinę tuštumą. Net tuo metu, kai vyras būdavo namie, mintimis jis būdavo kitoje vietoje“, – sakė Justine interviu žurnalui „Marie Claire“.

Po dvejų skyrybų E.Musko sūnūs gyvena su juo po dvi ar keturias dienas per savaitę.

„Esu gana geras tėtis. Vaikai su manimi praleidžia daug laiko. Jie dažnai keliauja su manimi“, – sako milijardierius.

„Manau, kad laiko, skiriamo kompanijoms ir sūnums, pakanka. Norėčiau daugiau laiko skirti pažintims užmegzti. Man reikia susirasti draugę.

Kiek laiko per savaitę reikia skirti moteriai? Gal jai pakaks dešimties valandų?“ – pareiškė E.Muskas jau minėtoje A.Vance’o knygoje.

2017-aisiais E.Muskas susitikinėjo su Holivudo aktore ir buvusia Johnny Deppo žmona Amber Heard (31 m.). Bet milijardierius neturėjo atliekamų dešimties valandų romantikai ir rimtiems santykiams.

„Aš buvau tikrai įsimylėjęs ir man labai skaudu. Sąžiningai kalbant, greičiau ji išsiskyrė su manimi, o ne aš su ja“, – lapkritį E.Muskas sakė interviu leidiniui „Rolling Stone“.

Jie liko tik draugai. Nors prieš keletą savaičių vėl buvo užklupti fotografų...

Savo skausmą milijardierius slopina ne kartą išmėgintu būdu – visa galva pasineria į darbą ir savo svajones.

E.Muskas rengiasi vakuuminio viršgarsinio traukinio „Hyperloop“ startui, o neseniai paleido į Marso orbitą raketą „Falcon Heavy“. Pirmuoju naujojo kosminio laivo kroviniu tapo automobilis „Tesla“.

„Mano svajonės išsipildo. Norėčiau numirti Marse, bet tik ne nuo smūgio į jo paviršių“, – sako E.Muskas.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.