Taupiosios elektros lemputės gali būti ir pavojingos sveikatai?

Nuo 2012 metų iš prekybos išėmus kaitrines lemputes, dauguma vartotojų pradėjo rinktis taupiąsias lemputes. Tačiau pastaruoju metu viešumoje vis dažniau pasigirsta argumentų, jog šis sprendimas yra ypač kenksmingas žmonių sveikatai. Ar ES, uždrausdama kaitrines elektros lemputes, galėjo suklysti ir žmones versti gyventi nuolatiniame pavojuje dėl savo sveikatos?

Sudužus taupiajai lemputei būtina atsargiai šukes sudėti į sandarų indą ir atiduoti perdirbėjams, o patalpas gerai išvėdinti.<br>V.Balkūno nuotr.
Sudužus taupiajai lemputei būtina atsargiai šukes sudėti į sandarų indą ir atiduoti perdirbėjams, o patalpas gerai išvėdinti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-17 17:59, atnaujinta 2018-02-12 18:26

Tadas Ruželė, įmonės „Ekošviesa“ vadovas:

„Pirmiausia, jei taupiosios ar visos kitos lemputės, pakeitusios kaitrines, būtų pavojingos sveikatai – ES nedrįstų priimti tokių sprendimų, kurie stumtų visus į galimą pavojų.

Kalbant apie taupiąsias lemputes, vienas labiausiai paplitusių mitų – kad jose esantis gyvsidabris, lemputei sudužus, gali kelti stiprų pavojų sveikatai ar netgi būti ilgalaikių negalavimų priežastimi. Iš tiesų, vienoje energiją taupančioje lemputėje yra ne daugiau kaip 5 mg gyvsidabrio, tuo tarpu žmogaus sveikatai pavojingas didesnis kaip 100 mg gyvsidabrio kiekis.

Remiantis „Lawrence Berkley“ Nacionalinės laboratorijos JAV mokslininkų atliktais tyrimais, suvalgius vieną tuno gabalėlį, gaunamas beveik toks pat gyvsidabrio kiekis, kaip ir sudužus vienai taupiajai lemputei.

Dauguma žmonių kasdien susiduria su žymiai didesniais gyvsidabrio kiekiais, bet apie tai net nežino ar nesusimąsto. Pavyzdžiui, gyvsidabrio elementų yra tiek paprastame kečupe, tiek gazuotuose gėrimuose ar barbekiu padaže.

Didesnį nerimą visiems turėtų kelti tai, ar žmonės žino, kaip teisingai pasirūpinti jau nebeveikiančiais elektronikos įrenginiais bei daiktais – tarp jų ir lemputėmis – siekiant rūpintis savo, aplinkinių bei gamtos gerove.

Kitas taupiųjų lempučių mitas, kad šių lempučių UV spinduliai yra kenksmingi. UV spinduliai – tik pigių lempučių trūkumas, t.y. šie spinduliai su šviesa į aplinką gali patekti tuo atveju, jei lemputės stiklinė dalis yra nepakankamai gerai padengta liuminoforiniu sluoksniu.

Dažnai taip bandoma sutaupyti žmonių sveikatos sąskaita, tačiau didieji gamintojai atsakingai žiūri į kokybinius lempų parametrus ir šių problemų tikrai nekyla. Svarbiausia atsakingai pasirinkti lempučių gamintoją.

Sudužus taupiajai lemputei būtina atsargiai, stengiantis išvengti sąlyčio su oda, surinkti lemputės šukes, jas sudėti į sandarų indą ir atiduoti perdirbėjams, o patalpas gerai išvėdinti.

Taupiąsias elektros lemputes atiduodant perdirbti, apsisaugoma nuo galimos žalos sveikatai bei aplinkosaugai – šios lemputės daug pavojingesnės, kai yra išmetamos kartu su kitomis buitinėmis atliekomis, mat dideliems lempučių kiekiams sudužus sąvartyne, gyvsidabrio sklidimo sustabdyti būtų beveik neįmanoma. Teisingai naudojamos taupiosios elektros lemputės ir atiduodamos perdirbimui lemputės – nekenkia sveikatai ir yra nepavojingos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.