Ar duona mus tukina? Atsakymas jus tikrai nustebins

Ar duonos produktai storina? Šis klausimas jau daug metų kankina moteris. Naujausi tyrimai atskleidė, kad 43 procentai moterų vengia vartoti duonos produktus siekdamos numesti svorio. Apie 20 procentų apklaustųjų jaučia kaltę valgydamos duoną. Daugiau negu pusė moterų apstulbo sužinojusios, kad duona gali būti naudinga jų sveikatai.

Ar duona mus storina? Atsakymas jus tikrai nustebins.<br>123rf nuotr.
Ar duona mus storina? Atsakymas jus tikrai nustebins.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 12:02 AM

Populiari Australijos kepykla savo tyrimui pasirinko 1000 moterų nuo 25 iki 65 metų. Tyrimo tikslas – išsklaidyti visus mitus ir pakeisti moterų požiūrį į duonos produktus. Šiais laikais manoma, kad būtent duona yra pagrindinė priežastis, kodėl priaugame svorio, o glitimas yra laikomas pačiu didžiausiu blogiu.

Tyrimai parodė, kad daugiau negu trečdalis Australijos moterų ieško alternatyvos, kuo galėtų pakeisti duonos produktus, o apie 15 procentų Australijos tėvų stebi, kiek duonos suvartoja jų vaikai, siekdami, kad jie nepriaugtų svorio.

Mitybos ekspertė Sharon Natoli teigia, kad kai 1990 metais gydytojas Robertas Atkinsas paskelbė knygą „Dietos revoliucija“ ir kitas mažai angliavandenių turinčias dietas, lieknėjantys ir sveiką mitybą propaguojantys žmonės ėmė vartoti gerokai mažiau angliavandenių turinčių produktų.

„Rezultai rodo, kad žmonės visai neturi žinių apie sveiką mitybą. Dauguma moterų net nežino, kad nesijotų miltų ir mažai glitimo turinti duona yra naudinga jų organizmui. Labai dažnai dietos, kuriose yra draudžiamas glitimo vartojimas, gali pridaryti daugiau žalos negu naudos, ypač jeigu kalbame apie padidėjusį cukraus kiekį kraujyje. Tinkamai pasirinkta duona gerina virškinimo sistemos darbą, suteikia energijos, dėl to širdis ir visas organizmas taps sveikesni“, – pasakojo mitybos ekspertė Sh. Natoli.

Jos nuomone, nėra jokių akivaizdžių įrodymų, kad duonos produktai skatina svorio augimą.

„Dauguma tyrimų atskleidžia, kad žmonės, vartojantys rupių miltų duoną, daug rečiau priauga svorio. Didžioji dalis moterų net nenutuokia, kokią maistinę vertę turi nesijotų miltų duona. Joje gausu skaidulinių medžiagų, vitamino B, magnio ir geležies“, – aiškino ekspertė.

Sh. Natoli pritaria, kad kiekvienas pirkėjas turi gauti pakankamai informacijos, kad nusipirktų tokią duoną, kuri atitiktų jo poreikius ir gyvenimo būdą.

„Vaikams patariama vartoti duoną, kurioje gausu Omega-3 riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų bei vitamino B. Tuo tarpu tiems, kurie yra susirūpinę savo širdies veikla patariama pirkti rupių miltų duoną, kurios sudėtyje yra įvairių sėklų. Parduotuvėje yra daugybė duonos rūšių, tad labai svarbu suprasti, kokie yra jūsų poreikiai ir kokios naudos galite tikėtis iš duonos kepalo“, – pasakojo Sh. Natoli.

„Mitybos ekspertai rekomenduoja duoną valgyti kiekvieną duoną, nes ji yra dalis sveikos, subalansuotos dietos. Nėra jokios priežasties jausti kaltę valgant duoną. Kai kurie žmonės mano, kad duona yra pagrindinė priežastis, kodėl jie pilnėja. Tačiau pirmiausia reikėtų paieškoti kitų priežasčių, prieš išmetant duoną iš savo mitybos“, – teigė ekspertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.