Išmok skaityti etiketes, ir antsvoris tirps it ledas saulėje

Jeigu žmonės prisimintų, kad moka skaityti, gerokai mažiau klausinėtų apie sveiką ir nesveiką maistą, apie tai, ką galima, o ko negalima valgyti. O perskaityti reikia visai nedaug – ant maisto produktų pakuočių esančias etiketes.

Perskaityti reikia visai nedaug – ant maisto produktų pakuočių esančias etiketes.<br>123rf nuotr.
Perskaityti reikia visai nedaug – ant maisto produktų pakuočių esančias etiketes.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:24 PM

Tai vienas geriausių, lengviausių ir greičiausių būdų išsiaiškinti produktų sudėtį ir išmokti atsirinkti, koks maistas Jums tinkamiausias. Žinodami kelis esminius mitybos principus ir skaitydami etiketes, pamatysite, kad tai, kas yra idealūs pusryčiai, yra labai bloga vakarienė. Būtent čia daugelis paslysta ir dėl to negali atsikratyti nereikalingo svorio.

Vieno greito žvilgsnio į produkto pavadinimą prieš jį perkant dažniausiai neužtenka, arba bent jau neužtenka iš pat pradžių. Tarkime, varškė yra idealus produktas tiek didinantiems raumenų apimtis, tiek mažinantiems kūno svorį. Bet jei ant pakuotės parašyta „varškė“, dar nereiškia, kad ji leis riebalams kauptis, o ne juos tirpdys. Kiekvieno maisto produkto pakuotės nugarėlėje yra lentelė, kurioje parašyta jo energetinė vertė kalorijomis ir maistinė vertė angliavandeniais, baltymais ir riebalais.

Tarkime, noriu nusipirkti varškės pakelį. Asortimentas didžiulis. Tad kuris varškės pakelis tinkamiausias mano tikslams? Paimu tris skirtingus varškės pakelius: liesą, pusriebę ir saldžią, kuri, kaip rašoma ant pakelio, paskaninta miško uogomis. Kiekvieno jų svoris 180 g. Lyginu šių produktų energetinę vertę.

Liesa varškė : baltymų  100 g – 16,3, angliavandenių 100 g – 2,1, riebalų 100 g – 0,5, produkto energetinė vertė 100 g – 78.

Pusriebė varškė:  baltymų  100 g – 15,1, angliavandenių 100 g – 2,0, riebalų 100 g – 9, produkto energetinė vertė 100 g – 149.

Saldi varškė:  baltymų  100 g – 12,5, angliavandenių 100 g – 15,5, riebalų 100 g – 7, produkto energetinė vertė 100 g – 176.

Patikrinti vien energetinę vertę neužtenka. Reikia pastudijuoti ir produkto sudėtį. Liesą (0,5 % rieb.) ir pusriebę (9 % rieb.) varškę sudaro tik skirtingo riebumo varškė. Saldžią (7 % rieb.) varškę sudaro apie 80 % varškės, o likę – uogienė, cukrus, kiti konservantai, tirštiklis. Tad tai jau nėra grynas produktas.

Liesa (0,5 % rieb.) varškė turi daugiausia baltymų, mažiausiai riebalų ir dėl to – mažiausiai kalorijų. Tiesa, ji šiek tiek rūgštoka. Dėl to pats ją pasibarstau cinamonu.

Pusriebėje (9 % rieb.) varškėje baltymų tik šiek tiek mažiau nei liesoje. Riebalų gerokai daugiau, todėl ji daug skanesnė net valgant be jokių priedų. Kadangi riebalai yra labai kaloringi, pusriebės varškės kaloringumas beveik du kartus didesnis nei liesos. Pusriebę varškę siūlyčiau valgyti tik tiems, kuriems kūno svoris auga labai sunkiai.

Saldi varškė (7 % rieb.) yra liesesnė už pusriebę (9 % rieb.). Nors šiam saldžiam gaminiui tikriausiai buvo naudota to paties 9 % riebumo varškė. Tačiau uogienė ir kiti dalykai, sudarantys apie penktadalį produkto masės, bendrą jo procentinį riebumą sumažino iki 7 %. Saldi varškė turi mažiau baltymų nei kitos varškės, bet labai daug angliavandenių.

Dėl didelio angliavandenių kiekio ji turi ir daugiau kalorijų nei pusriebė. Ir dėl tų pačių angliavandenių, kurie faktiškai yra vien cukrus, saldi varškė visiškai netinkamas produktas vakarienei ir apskritai netinkama norint tirpdyti riebalus. Šioje vietoje išryškėja dar vienas svarbus momentas renkantis produktus. Net jei pats produktas yra geras, pasikliauti vien užrašu „Varškė“ negalima. Cukrumi pagardintas gaminys tampa tinkamesnis riebalams auginti nei jų tirpdymo dietai.

Pirkėjai dažnai suklysta kreipdami dėmesį tik į tai, kiek kalorijų, baltymų, angliavandenių ir riebalų turi 100 g produkto. Dažniausiai mes valgome daugiau nei 100 g. Šiuo atveju varškės pakeliai yra po 180 g. Kiek medžiagų gausime suvalgę visą pakelį? Tai, kas parašyta ant pakelio, reikia dauginti iš 1,8. Štai ką gauname:

Liesa varškė : baltymų  180 g – 29,3, angliavandenių 180 g – 3,8, riebalų 180 g -0,9, produkto energetinė vertė 180 g – 140.

Pusriebė varškė:  baltymų  180 g – 27,2, angliavandenių 180 g – 3,6, riebalų 180 g – 16,2, produkto energetinė vertė 180 g – 268,2.

Saldi varškė:  baltymų  180 g – 22,5, angliavandenių 180 g – 27,9, riebalų 180 g – 12,6, produkto energetinė vertė 180 g – 316,8.

Jei produktas yra riebesnis arba savo sudėtyje turi daugiau cukraus, suvalgę didesnį jo kiekį gausime didelį mums nereikalingų papildomų kalorijų skirtumą. Dėl to geriau rinktis šiek tiek liesesnį, šiek tiek mažiau angliavandenių ir daugiau baltymų turintį produktą. Per dieną valgome daugiau nei kartą, tikiuosi, kad ir daugiau nei 3 kartus, tad kiekvieną kartą valgant šiek tiek sveikesnį, ne tokį kaloringą maistą, dienos pabaigoje susidaro nemenkas skirtumas. Praėjus savaitei ar kelioms savaitėms, tas skirtumas matyti ir veidrodyje, ir užlipus ant svarstyklių.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.