Iš ryto karaliauja angliavandeniai, vakare – baltymai

Valgote tik sveiką maistą, bet nereikalingų kilogramų vis tiek neatsikratote? Jų ir neatsikratysite, jei žinote, ką valgyti, bet nežinote, kuriuo metu. Valgote daug, bet raumenų masės vis tiek nepriaugate? Daug valgant, bet ne to, ko reikia, ji ir neaugs.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 9:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:20 PM

Produktai turi būti parenkami ne tik pagal jų kaloringumą, bet ir pagal baltymų, angliavandenių ir riebalų santykį juose. Tai netgi svarbesnis dalykas nei kaloringumas. Skirtingi produktai gali būti tinkami arba netinkami valgyti skirtingu dienos metu. Avižos puikiai tinka pusryčiams (moterims dažniausiai ideali porcija bus 50 g sausų avižų, vyrams – 100 g. Aš, stengdamasis padidinti raumeninę masę, valgau 200 g avižų), bet visiškai netinka vakarienei, nes teikia energiją, kurios artėjant nakties miegui jau nebereikia (tik jauni ir aistringi gali su manimi ginčytis ir šiuo atveju būti teisūs, tačiau tada reikia nemiegoti iki paryčių). Šiek tiek daugiau apie avižas: tai nebūtinai turi būti avižos, gali būti ir ryžiai, grikiai, soros, 3, 4 grūdų dribsniai, milijono grūdų dribsniai ir t. t. Jų visų energetinė vertė bus labai panaši.

Obuolys yra geras pirmos dienos pusės užkandis, bet netinka vakarienei, nors turi mažiau kalorijų nei 180 g varškės pakelis (vidutinio dydžio obuolys jų turi 90–100 kcal, varškės pakelis – 140 kcal). O varškė tinka idealiai, nes yra baltyminis produktas, o baltymai nevirsta riebalais.

Gavus reikiamą kalorijų skaičių, tačiau iš netinkamų produktų, pasiekti tikslų nepavyks. Jei norite priaugti raumenų,jJums reikia gauti pakankamai daug kalorijų. Jų lengviausia gauti iš angliavandenių ir riebalų, bet jeigu jūsų mityboje nebus pakankamo baltymų kiekio, raumenys neaugs. Baltymai yra statybinė raumenų medžiaga. Neduoti kūnui pakankamai baltymų yra tas pats, kas turėti statybininkų brigadą, neatvežti jiems plytų ir tikėtis, jog jie ką nors sumūrys.

Tirpdant riebalus / metant svorį, maisto pasirinkimas turi atitikti tikslus. Jei Jūs sveriate 60 kg, tačiau norite sverti 50 kg, jums (kalbu apytiksliai) reikės suvartoti apie 1200 kcal per dieną. Vakarienei būtų apie 200 kcal. Bet jei suvalgysite 2 obuolius, kurių kiekvienas turi po 100 kcal, svoris nekris, nes gausite per daug cukraus. Net jei suvalgysite 300 g vištienos krūtinėlės ir daugiau nei 100 kcal viršysite normą, galimybės, kad numesite svorio, bus daug didesnės. Ir taip yra todėl, kad kalorijų gausite ne iš angliavandenių, o iš baltymų.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.