Moters higiena: kaip ją supranta mama ir dukra?

Kaip motinai perduoti dukteriai savo patirtį, jei liečiama tokia subtili, bet labai svarbi tema kaip moters higiena? Tai darosi vis sunkiau, bet ne dėl atotrūkio tarp kartų, o dėl naujovių, kuriomis domisi ne visos vyresnio amžiaus moterys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-18 10:57, atnaujinta 2018-01-21 05:14

Vilnietės ginekologės Ingridos Kravčenkienės teigimu, nesusikalbėjimas tarp kartų nutinka dėl paprastos priežasties: dukros susiduria su milžinišku informacijos kiekiu, pirmos sužino apie naujoves ir dažnai jaučiasi išmanančios kur kas labiau nei mamos. Tad kyla klausimas, kas geriau – mamos siūlomi laiko patikrinti metodai ar modernios naujovės.

„Nors dukros ir mamos ryšys visada išlieka stiprus, tenka pripažinti, kad kartų skirtumai egzistuoja. Vidutinio ir vyresnio amžiaus moterys yra labiau linkusios naudotis tradicinėmis higienos priemonėmis, o į naujoves žiūri įtariai.

Tuo tarpu jaunesnės merginos yra žingeidesnės ir atviresnės. Kas geriau? Kiekvienas atvejis skirtingas. Kai kurie tradiciniai higienos metodai yra morališkai pasenę, tačiau lygiai taip pat ir kai kurios naujovės nėra tokios patikimos kaip seniai žinomos priemonės“, – teigia gydytoja I. Kravčenkienė.

Intymi higiena „tomis dienomis“ – tamponų bijoti neverta

Mama: higieniniai paketai.

Dukra: tamponai.

„Kai kurios mamos vis dar įtariai žiūri į tamponų naudojimą, tačiau taip yra ne dėl objektyvių jų trūkumų, o dėl informacijos šiuo klausimu stygiaus. Įvairūs mitai apie tamponus yra pakankamai gajūs“, – pastebi I. Kravčenkienė.

Pasak ginekologės, ši higienos priemonė yra gaminama iš kliniškai patikrintų medžiagų, naudojamų medicinoje ir chirurgijoje, todėl yra tinkama moters higienai.

Svarbiausia pasirinkti patikimų gamintojų higienos produktus, tuomet jie ne tik sumažina nepatogumo jausmą, leidžia odai kvėpuoti ir suteikia galimybę dėvėti bet kokius drabužius, bet ir puikiai tinka sportuoti, keliauti mėgstančioms aktyvioms moterims.

„Pagrindinės tamponų naudojimo taisyklės labai paprastos, bet svarbu jų laikytis: pasirinkti tinkamo dydžio tamponus, atitinkančius kraujavimo stiprumą, ir juos keisti pagal kiekvienos merginos ir moters poreikius taip pat reguliariai kaip ir higieninius paketus“– sako specialistė.

Gydytoja pabrėžia, kad nepriklausomai nuo higienos priemonių pasirinkimo svarbiausia – nepamiršti pagrindinių higienos taisyklių: menstruacijų metu, kaip ir bet kurią kitą dieną, būtina nuolatinė švara, dušas ir dažnas tinkmai parinktų, kokybiškų higienos priemonių keitimas.

Intymios higienos prausiklis – svarbu nepersistengti

Mama: muilas. Dukra: specialus intymios higienos prausiklis.

Norint išvengti lytinių organų uždegimų, patartina naudoti higienos priemones, pritaikytas būtent intymiai moterų higienai.

Jos padeda išlaikyti natūralią makšties floros rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, nesausina ir nedirgina odos, kuri intymiose vietose itin jautri.

„Paprastas muilas šių savybių neturi ir dėl to gali sukelti intymios vietos uždegimus“, – sako specialistė.

Net ir naudojant specialius intymios higienos prausiklius būtina išnagrinėti jų sudėtį ir rinktis kuo mažiau sudedamųjų dalių turinčius ir bekvapius produktus.

„Be to, prausiant intymias vietas geriau nenaudoti jokios kempinės, nes joje gali būti bakterijų“, – teigia gydytoja ginekologė.

Renkantis apatinius drabužius verta klausyti mamos

Mama: natūralios medvilnės apatiniai.

Dukra: besiūliai, šilkiniai ir kitokių medžiagų apatiniai, kelnaitės su juostele.

Jaunos merginos besirinkdamos apatinius rūbus dažniausiai vadovaujasi dviem taisyklėmis – kad būtų gražu ir kad nesimatytų po aptemptais rūbais.

Į apatinių drabužių sudėtį jos dėmesį atkreipia retai, todėl dažnai jų spintose atsiduria sintetinės kelnaitės. Tuo tarpu mamos pirmenybę teikia ne gražiems, o natūralių audinių apatiniams. Ir, pasak ginekologės, šiuo atveju jos yra teisios.

„Sintetinės kelnaitės arba kelnaitės su juostele – labiau papuošalas trumpam, kaip aukštakulniai, o ne nuolatinė tinkama apatinio trikotažo priemonė.

Tuo tarpu medvilnė leidžia odai kvėpuoti, jos nedirgina, maloniai priglunda prie kūno. Šiais laikais šis audinys yra puikiai apdirbamas, todėl iš jo gaminami apatiniai taip pat gali būti itin lengvi, ploni ir nepersišviesti per rūbus.

Natūralūs apatiniai visuomet geriau nei sintetiniai, todėl jaunos merginos turėtų paisyti mamų patarimų ir kasdien stengtis dėvėti būtent medvilnines apatines kelnaites“, – sako I. Kravčenkienė.

Depiliacija – pagal odos poreikius

Mama: skutimosi peiliukas.

Dukra: depiliacija vašku, cukrumi, depiliaciniai kremai, epiliatorius, plaukų šalinimas lazeriu.

Praktika rodo, kad vidutinio amžiaus moterys renkasi skutimosi peiliukus dėl paprastų priežasčių – tai seniai patikrinta, pigi, lengvai naudojama, priemonė, kuri nesukelia alerginės reakcijos.

Tuo tarpu dukros, kurias visuomenė skatina eksperimentuoti su savo kūnu, drąsiai bando depiliaciją vašku, cukrumi, epiliatoriumi ir kitas plaukelių šalinimo priemones.

„Intymių vietų depiliuoti iš viso nepatartina, kadangi šios srities oda yra labai jautri. Plaukus jautriose vietose galima kirpti, paliekant norimą ilgį.

Jei moterys vis dėlto nusprendžia depiliuotis šią sritį, patarimas paprastas – atsižvelgti į savo odos poreikius. Jei oda į jūsų pasirinktą depiliacijos priemonę reaguoja palankiai, ją galima ir toliau naudoti“, – teigia I. Kravčenkienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.