Kaip maitintis prieš treniruotę?

Treniruotėmis jūs bandote pakeisti savo riebalų ir raumenų santykį. Tiksliau tariant, dažniausiai norime turėti šiek tiek daugiau raumenų ir mažiau riebalų. Kadangi baltymus ir riebalus gaunate ne treniruoklių salėje, o virtuvėje, Jūsų kūno transformacija prasideda dar prieš treniruotę virtuvėje ir ten tęsiasi po jos.

Klausimas, kiek laiko nevalgyti prieš treniruotę ir po jos, – labai dažnas.<br>123rf nuotr.
Klausimas, kiek laiko nevalgyti prieš treniruotę ir po jos, – labai dažnas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-20 09:33, atnaujinta 2018-01-21 01:16

Klausimas, kiek laiko nevalgyti prieš treniruotę ir po jos, – labai dažnas. Pavalgykite likus 1–2 val. iki treniruotės, o po jos reikėtų valgyti kuo greičiau, nesvarbu, kokie Jūsų tikslai. Išimtį galima daryti tik tada, jei iš karto po jos geriate baltyminį kokteilį. Tada valgykite praėjus valandai po kokteilio.

Esminius valgymo prieš treniruotę ir po treniruotės principus diktuoja skirtingi tikslai: ar norite ištirpdyti riebalus / atsikratyti svorio, ar padidinti raumenų apimtis / priaugti svorio.

Jei norite padidinti raumenų apimtis, turite prieš treniruotę duoti raumenims energijos. Jeigu raumeninė masė auga lėtai ir sunkiai, po jos turite papildyti išeikvotą energiją. Todėl ir prieš treniruotę, ir po jos jums reikalingi angliavandeniai. Jei esate linkę kaupti riebalus, angliavandenius po treniruotės reikia vartoti tik tuo atveju, jei treniruojatės ryte. Kadangi raumuo sudarytas iš baltymų, prieš treniruotę ir iš karto po jos būtini lengvai ir greitai pasisavinami baltymai.

Pusryčiams valgyti ir baltymus, ir angliavandenius turi ir gali visi trys somatiniai tipai: ektomorfas, mezomorfas ir endomorfas. Vėliau angliavandenių vartojimas jau ima skirtis. Ektomorfui, kuriam raumeninė masė auga labai sunkiai ir kuris iš prigimties yra labai liesas, baltymus su angliavandeniais reikia valgyti su kiekvienu valgymu, įskaitant ir paskutinį dienos valgymą. Tai reiškia, kad bent 5 kartus per dieną ektomorfas valgys baltymus kartu su angliavandeniais. Tai ideali formulė raumenų masei didinti.

Mezomorfui lengvai auga ir raumeninis, ir riebalinis sluoksniai, tad mezomorfas turi ir gali valgyti angliavandenius pusryčiams ir pietums, o vėliau jų atsisakyti, jeigu tos dienos vakare nesitreniruoja. Jei planuojama treniruotė, galima suvalgyti dar vieną angliavandenių porciją pavakariams, bet po treniruotės apsiriboti tik baltymais ir ląsteliena.

Endomorfai, kurie iš prigimties yra stambių kaulų ir turi didesnį kūno svorį, savo angliavandenių vartojimą turi apriboti pusryčiais. Vėliau turi apsiriboti baltymais ir ląsteliena.

Tirpdant riebalus / metant svorį reikia riboti angliavandenių vartojimą. Angliavandeniai yra energija, o kūnui jos gaunant nepakankamai, jis turi imti ją iš sukauptų atsargų, kitaip tariant, kūno riebalų. Dažnas valgymas nedidelėmis porcijomis ir angliavandenių ribojimas – vienintelis būdas tirpdyti riebalus. Tiesa, ilgalaikis angliavandenių trūkumas pradeda gadinti nuotaiką ir savijautą, galite jausti šiokį tokį energijos stygių, ypač antroje dienos pusėje ir vakare.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.