5 apgaulingi produktai, vedantys keliu į nutukimą

Kartais galvojate, kad pavalgėte sveikai ir maistas bus jums naudingas. Tačiau kai kurie parduotuvių lentynose esantys maisto gaminiai, nors juose yra ir labai vertingų produktų, būna nepataisomai sugadinti.

Deja, kai kurie parduotuvių lentynose esantys maisto gaminiai, nors juose yra ir labai vertingų produktų, būna nepataisomai sugadinti.<br>123rf nuotr.
Deja, kai kurie parduotuvių lentynose esantys maisto gaminiai, nors juose yra ir labai vertingų produktų, būna nepataisomai sugadinti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2014, 7:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:47 AM

Pusryčių dribsniai. Ypač tie, kurie reklamuojami kaip geriausi pusryčiai vaikams, savo sudėtyje turi daugybę cukraus, lemia greitą alkį ir pilvo augimą. Greiti pusryčių dribsniai taip pat greitas kelias į tukimą, jei dienos metu nesate labai aktyvūs.

Vaikystėje valgyta manų košė, verdama su pienu ir valgoma su uogiene, iš tiesų labai kaloringa. Kaip man paaiškino bendradarbė dietologė Eglė Šinkevičiūtė, manų košė labai ilgai virškinama ir sunkiai pašalinama iš žarnyno. Turintiems lėtesnę medžiagų apykaitą ji gali lemti ir svorio augimą. Laimė, mano medžiagų apykaita buvo labai greita ir aš buvau labai liesas.

Jogurtas. Natūralus jogurtas yra naudingas produktas. Net jei jis ir riebesnis. Bet čia kalbu apie spalvotus įvairiais priedais pagardintus jogurtus. Paprastai moterys, besilaikančios dietos, renkasi liesus arba 0 % riebumo jogurtus. Skanu yra tai, kas turi riebalų arba cukraus. O jei riebalų nėra, vadinasi, yra daug cukraus, nuo kurio svoris auga labiau nei nuo riebalų.

Varškės sūreliai. Juos sudaro dažniausiai 40–60 % varškės ir daugybė cukraus. Varškė turėtų būti liesas dietinis produktas, padedantis auginti raumenų masę arba tirpdyti riebalus. O varškės sūrelis yra produktas, kuris dėl esančio cukraus gausos ir krakmolo puikiai tinka pilvo apimčiai didinti. Nors tai daug mažesnė blogybė nei pyragėliai ar torto gabaliukas.

Desertinė varškė. Ji būna riebi ir į ją pridėta daug cukraus. Pamatę žodį „varškė“, tikimės sveiko produkto, tačiau gauname labai skanų, bet sugadintą produktą.

Mišrainės. Noriu nubrėžti labai aiškią ribą tarp šviežių daržovių salotų su augalinės kilmės aliejumi ir trupučiu druskos bei obuolių acto (pats jo visada pilu į salotas) ir tų pačių šviežių daržovių su majonezu arba aliejumi, druska ir cukrumi (taip, į salotas dažnai dedama cukraus, o kinų restoranuose – dar dažniau). Kai daržovės, turinčios daug vitaminų ir mineralų, ruošiamos su majonezu arba aliejumi ir cukrumi, tai jau nėra sveikas dietinis patiekalas.

Tokios mišrainės dažniausiai puikuojasi ant putlių šeimininkių stalų ir parduodamos prekybos centruose.

Nacionalinės virtuvės

Tai, kad lietuviški cepelinai, vėdarai, bulviniai blynai nepadeda arba retai padeda dailinti figūrą, daugeliui aišku, todėl norėčiau aptarti kelis kitų nacionalinių virtuvių momentus arba jų patiekalus.

Kinų maistas. Tai yra sveiki ir nekaloringi produktai – vištiena, žuvis, ryžiai ir daržovės – tobulai sugadinti gausybe sojos padažo, krakmolo ir cukraus. Dažnai didele padažo doze maskuojamas nedidelis mėsos arba žuvies kiekis patiekale. Esu daręs bandymą: dvi savaites pietavau kinų restorane. Per jas ištino mano pilvas ir veidas. Didelis konservantų kiekis padažuose organizme sulaiko skysčius. Gausus cukraus vartojimas, kurio dedama net į salotas, kūno riebalus augina labiau nei riebus maistas.

Lrytas.lt portalas skaitytojams pateiks šešiolika ištraukų iš A. Pauliukevičiaus knygos „TOBULAS KŪNAS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.