Burnos higienistė: „Tik sveiki dantys gali būti balinami“

Burnos higienistė Jūratė Aganauskienė perspėja dėl galimų komplikacijų balinantis dantis neatsakingai. Ji teigia, jog šiais laikais internetu galima gauti įvairių balinimo priemonių (juostelių, pieštukų, pastų) kur kas pigiau. Dažniausiai pirkdami daug pigesnes balinimo priemones, mes nematome tikrosios sudėties.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 12:35 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:53 PM

„Pas mane kartais ateina jauni žmonės, kurių emalis yra išties labai pažeistas. Pabendravus paaiškėja, jog jie naudojo neaiškias balinimo priemones, kurias įsigijo internetu. Nevertėtų užsiimti saviveikla,“ – pataria Jūratė.

Konsultacija su gydytoju

Burnos higienistė Jūratė, dirbanti Vilniaus Ateities Odontologijos klinikoje pažymi, jog norint išsibalinti dantis, būtina pasikonsultuoti su gydytoju odontologu. Jis įvertins dantų būklę, patars, kuris balinimo būdas tinka labiausiai bei perspės, jei pacientui prireiktų estetinio plombavimo. Jūratė pažymi, jog svarbu yra nepamiršti, kad plombos, negyvi dantukai bei vainikėliai neišbals. Todėl, jei žmogus turi daug negyvų dantų – balinimas gali kainuoti brangiai, nes prireiks estetinio plombavimo arba vieno danties balinimo iš vidaus (įvedant balinimo medžiagą į danties vidų). Taip pat prieš balinimą reikėtų atlikti profesionalią burnos higieną bei susitvarkyti dantis. Tik sveiki dantys gali būti balinami.

Balinimo būdai

Pacientas gali pasirinkti balintis dantis namie (kapomis) ar pasinaudoti balinimo kabinete paslauga. Higienistė perspėja, kad žmonės, kurių dantys yra jautresni (reikėjo daug gydyti, yra daug plombų, vainikėlių, turi dantenų uždegimą) turėtų rinktis balinimą kabinete. Kartais paciento dantyse yra vietų, kur veiklioji medžiaga (peroksidas) jokiu būdu negali papulti, todėl kabinete tos vietos yra padengiamos specialiu apsauginiu sluoksniu. Tuo tarpu namie žmogus gali prisidaryti daug žalos.

Balinimas namie

Pacientui yra padaromos kapos, pagal išmatavimus. Tada į tas kapas yra pridedama masė, kuri balina dantis. Kapas reikėtų laikyti nuo 1 iki 8 val per dieną, o pats balinimas trunka nuo 10 iki 14 dienų. Viskas priklauso nuo medžiagos bei instrukcijos. Kiekvienoje instrukcijoje viskas yra parašyta ir nereikėtų to nesureikšminti. Be to, balinimo laikas priklauso ir nuo paties žmogaus. Kaip žinia, kai kuriems žmonėms balinimas sukelia jautrumą, tad galimos pertraukos. Tarkime, vieną dieną balini – kitą ne. Tačiau visa tai tik prailgins balinimo laiką. Be to, kai pradedama balinti dantis, reikėtų vengti dažančių maisto produktų bei žalingų įpročių (burokėliai, kava, raudonas vynas, rūkymas), tad tie, kuriems sunku yra tiek dienų ištverti be kavos ar cigarečių verčiau renkasi balinimo procedūras kabinete.

Ofisinis balinimas Balinimas odontologo kėdėje atima kur kas mažiau laiko. Procedūra paprastai trunka nuo 1 iki 2val. Dantenos yra padengiamos apsauginiu sluoksiu, o tada šviesos pagalba balinančios medžiagos greitai veikia dantį. Klinikoje dantis yra balinami ZOOM sistema lazeriu. Tai nėra skausminga, tačiau kartais pacientas gali jausti jautrumą, gėlimą, bet tai yra normalu.

Kiek išbals dantys? „Kartais pas mane ateina pacientai, kurie sako, jog tikisi sniego baltumo dantų. Aš iš karto atsakau, jog tai neįmanoma. Dantys išbąla, tačiau yra tam tikros ribos. Vieniems efektas yra stipresnis, kitiems – vos matomas ir tai tikrai nepriklauso nuo mano nuotaikos,“ – šypsosi. Tai labai individualu.

Yra daug faktorių, nuo kurių priklauso Jūsų dantų balinimo galimybės. Pavyzdžiui, amžius, ligos, pastos, kurias naudojote, net nuo vaistų. Nuo to, kokios spalvos šiuo metu yra dantys ir pan.

„Gali ateiti tėtis, sūnus, bei jo senelis – ir visiems balinimo rezultatas bus kitoks, negalima tikėtis to paties,“ – aiškina burnos higienos specialistė.

Kiek laiko išliks rezultatas?

Į šį klausimą Jūratė atsako – „vėlgi, tai priklauso nuo daugelių dalykų: nuo to, ką valgysite, kaip valysitės dantis, o kartais tai būna ir sėkmės reikalas – vieniems reikia grįžti į gydytojo kėdę po pusės metų, kitiems – po ketverių.“

Prisižiūri, bet vis tenka gydytis

Vilniuje dirbanti specialistė aiškina, jog vienų dantys yra stipresni, kitų silpnesni. Ji pabrežia, jog žmonės dažnai klaidingai galvoja – „štai susitvarkiau visus dantis, tai dabar rami galva 5 metams į priekį. Jokiu būdų. Jei pacientas turi daug plombų, vainikėlių – dantis prisižiūrėti reikia dar atsakingiau. Svarbiausia yra valytis dantis su šepetėliu ryte bei vakare, nevartoti dažnai balinimo pastų bei būtinai nepamiršti tarpdančių siūlų.

Labai dažnai žmonėms genda ne dantys, bet tarpdančiai, tai yra ir vienas, ir kitas dantis iš tarpdančio pusės. Kodėl? Tik dėl nevalymo su siūlu. Reguliariai valytis dantis su siūlu yra būtina. Be to, nereikėtų pamiršti profesionalios burnos higienos, ją reikėtų atlikti kas pusę metų.

Paklausius apie tai, kaip nugalėti odontologų baimę, Jūratė šypsosi.

„Žinote, dažniausiai žmonės bijo gydytis dantis, bijo skausmo, bet šiuo atveju baimę nugali noras turėti baltus dantis,“ – paminėjo pašnekovė.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.