Per šventes būtų sveika ir pabadauti

Artėjančios didžiosios metų šventės – tai ne tik dovanų ir artimųjų susibūrimo metas. Niekam ne paslaptis, kad tai ir masinio persivalgymo laikas.

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Urbonas (egu.lt)

2014-12-22 10:41, atnaujinta 2018-01-18 15:36

Gausiai nukrauti stalai vilioja paragauti visų patiekalų ir tuo metu nė vienas nesusimąsto apie persivalgymo daromą žalą.

Atrodo, jau seniai pamiršome, kad Kūčios – tai pasninko diena, kai turėtume apsivalyti ir pagalvoti apie dvasinius dalykus. Kaip kenkia persivalgymas ir kodėl pabadauti kartais yra sveika pasakoja sveikos gyvensenos mokytojas, Egu.lt lektorius Saulius Urbonas. Imkime pavyzdį iš gamtos

Gyvename tokiais laikais, kai nutukimas tampa pasauline epidemija. Maistas mums per lengvai pasiekiamas. Tuo tarpu gamtoje, pasak lektoriaus, badavimas yra natūralus dalykas.

Keičiantis metų laikams ir gamtos sąlygoms, gyvūnai ne visada randa maisto. Ir tam, kad jo gautų, visi laukiniai gyvūnai turi įdėti nemažai pastangų. Įsivaizduokite, kad ir jums maistas nėra pasiekiamas vos tik atidarius šaldytuvo dureles. Jeigu kas kartą prieš valgant, reikėtų įdėti pastangų maistui gauti, mes tikrai pagalvotume, ar verta tas pastangas įdėti.

„Per ilgą žmonijos istoriją, mūsų kūnai įprato, kad prieš gaudami maisto, jie turi būti alkani“ – sako Saulius Urbonas. O pastaraisiais laikais viskas labai pasikeitė. Mes dažniausiai valgom tam tikru laiku, ar tiesiog tada, kai valgyti norisi. Tuo tarpu mūsų fizinis judėjimas yra sumažėjęs iki minimumo.

Badavimas padeda apsivalyti

Jeigu žmogus kartkartėmis atsisakytų maisto, jo organizmas apsivalytų. Tačiau dienos, kai turėtume pabadauti pas mus praktiškai išnyko. Turint galvoje, kad mūsų laikais suvalgome daug netikusio maisto, mūsų organizme susikaupia per didelis kiekis „šiukšlių“.

Visose kultūrose ir religijose yra laikotarpiai, atitinkantys tam tikrą metų laiką arba sezoną, kada siūloma pabadauti. Anksčiau to badavimo buvo laikomasi labai griežtai, vėliau jis pasivadino pasninku. Deja, bet būtent per pasninką mes kartais persivalgom. „Pažiūrėkime, kas vyksta per Kūčias. Tai pasninko diena, kai turėtume pabadauti ir pagalvoti apie dvasinius dalykus“ – sako Saulius Urbonas.

Į badavimą nereikia žiūrėti kaip į neigiamą dalyką, tai yra organizmo iškrova. Šiam procesui reikia nusiteikti ir pasiruošti. Jeigu žinosime, ką darome, rezultatas tikrai bus teigiamas ir jūsų organizmas jums padėkos. Tam reikėtų skirti vieną dieną per savaitę ar bent per mėnesį. Viena diena badavimo dar niekam nepakenkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.