Iššūkis – per žiemą be ligų: 13 sveiko gyvenimo taisyklių

Jei per šią žiemą pavyks išgyventi be vaistų nuo peršalimo, pavasarį už sutaupytus pinigus save apdovanosiu kelione į kraštus ten, kur šilta! Ar ir jums nekyla noras išsikelti tokį iššūkį?

Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė

Jan 3, 2015, 12:27 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 3:40 AM

Nesibaiminkite, sunkiai vargti nereikės. Vos pora pokyčių kasdieniame gyvenime ir jūs galėsite džiaugtis stipriu imunitetu ir gera sveikata. Prisiminkite – ligų prevencija yra ir paprastesnė, ir pigesnė nei jų gydymas.

1. Pyktis, baimė ir susierzinimas gali išprovokuoti ligas. Patiriamos emocijos turi didžiulės įtakos imuninei ssistemai. Gerbkite save bei savo sveikatą ir venkite šių emocijų. Pavyzdžiui, susiraskite hobį, kuris padės numalšinti kasdien patiriamą stresą.

2. Valgykite reguliariai. Jokiu būdu nepraleiskite nė vieno valgio. Pusryčiai, pietūs, vkarienė ir vienas sveikas užkandis popiet – įtraukite juos į kasdienę savo dienotvarkę. Nepamirškite, naminis maistas visuomet vertingesnis už jau paruoštus pusfabrikačius.

3. Daržovės stiprina imuninę sistemą. Todėl jas būtina įtraukti į kasdienį racioną. Ypač daug valgykite svogūno ir česnako. Išsaugoti stiprią imuninę sistemą labai gerai padeda ir brokoliai, tamsialapės daržovės, raudonieji bei baltieji, Briuselio kopūstai. Šių daržovių turėtų būti kiekviename jūsų patiekale.

4. Obuoliai, apelsinai, kivi, uogos – geriausi vitamino C šaltiniai. Kasdien suvalgykite po du vaisius.

5. Išsimiegokite. Norite būti sveiki ir energingi? Kasdien jums reikia 7 valandų kokybiško miego.

6. Reguliariai sportuokte. Fizinė veikla padeda atsipalaiduoti bei sustiprinti imuninę sistemą. Kodėl jums nepradėjus plaukioti baseline ar lankyti šokių pamokas?

7. Sužinokite savo idealų svorį. Pasiekite jį ir išlaikykite. Būsite ir gražesni, ir sveikesni.

8. Imunitetą sustiprinti padeda tokie gardėsiai kaip migdolai, pistacijos ir daug vitaminų B bei E turinčios sėklos.

Pavyzdžiui, bolivinės balandos, moliūgų, saulėgrąžų, sėmenys. Kasdienė norma – sauja. Sėklose esantys natūralūs aliejai neretai vadinami panacėja nuo visų ligų. Todėl vartokite juos nesibaimindami! Į savo salotas, sriubas, jogurtą gausiai berkite sėmenų, nigelos ar bolivinės balandos sėklų.

9. Cukrus silpnina imuninę sistemą ir skatina vėžinių ląstelių susidarymą. Jeigu norite saldumynų, pakeiskite saldainius džiovintais vaisiais, pavyzdžiui, datulėmis.

10. Prieskoniai skatina ir pagreitina metabolizmą. Tad į savo sriubas ir troškinius gausiai berkite imbierą, juoduosius pipirus, kuminą, džiovintus čili pipirus, ciberžolę, čiobrelius, mėtas.

11. Kasdien išgerkite stiklinę kefyro, pasukų ar suvalgykite indelį jogurto. Jums už tai padėkos jūsų pilvas ir, be abejo, visas organizmas.

12. Aprūpinkite nusilpusį organizmą baltymais. Nedidelis gabalėlis liesos raudonos mėsos ar žuvies turėtų būti pietų ar vakarienės lėkštėje. Žuvyje bei jūros gėrybėse esantčios Omega 3 rūgštys padeda sumažinti širdies ligų, depresijos riziką, aukštą kraujo spaudimą, reumatizmą ir atminties sutrikimus.

13. Valgykite daug produktų, kuriuose gausu su ligomis kovojančių antioksidantų. Ne ką mažiau nei valgis svarbūs ir gėrimai. Per dieną išgerkite keturias stiklines vandens ar nesaldytos žaliosios arbatos. Vanduo – paprasčiausias, bet efektyviausias vaistas!

P.S. O dabar atostogas šiltuose kraštuose. Jų reikia. Ir ne tik tam, kad pabėgtume nuo rutinos ir atsipalaiduotume. Vitaminas D, kurio gauname degindamiesi saulėje, sustiprina imunitetą ir apsaugo nuo vėžio.

Ar galutinai įsitikinote, kad jau nuo šiandien verta laikytis nurodytų taisyklių?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.