6 nepelnytai užmiršti produktai, kurie užkerta kelią net vėžiui

Pasiligoję nenorite gerti daug vaistų? Tad prieš tai pasirūpinkite, kaip sustiprinti imunitetą, kad netektų sirgti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2015, 4:05 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:41 PM

Skubėdami į burną dedame tai, kas pasitaikė po ranka. Tapo svarbu, kuo greičiau papietauti, pavakarieniauti. O kur taip lekiame? Atminkite, gyvename vieną kartą, todėl ir mėgaukimės sveiku valgiu. Tinklapis „elle.ru“ pateikė 6 pamirštus, tačiau sveikatai naudingus produktus.

1. Rabarbarai. Grupė mokslininkų iš Didžiosios Britanijos universitetų parengė pranešimą, kuriame sakoma, jog iš visų žinomų augalų, kuriuos žmogus naudoja maistui ruošti, labiausiai kelią vėžinėms ląstelėms daugintis organizme užkerta rabarbarai. Visa esmė – polifenoliai.

„Pakanka supjaustytus rabarbarus pašauti į orkaitę (turėsite puikų įdarą pyragui) ir polifenolių koncentracija padidės daug kartų palyginti su žaliais stiebais“, – pasakojo profesorius Nikki Jordanas-Mayhew'as.

2. Krienai. Britų mokslininkai išsiaiškino, kad antioksidacinėmis savybėmis špinatai šiek tiek nusileidžia krienams. Krūties vėžio tyrimai parodė, kad geležimi, vitaminu C ir kalciu turtingi krienai pajėgūs sustabdyti auglių vystymąsi. Be to, krienai, kurių sudėtyje yra daug jodo, magnio, vitamino B1, paspartina medžiagų apykaitą.

3. Pistacijos. Dietologė Tatjana Cukerbrot tvirtino, kad kuo daugiau skaidulinių medžiagų įtraukiama į maisto ruošimą, tuo mažiau angliavandenių pavirsta cukrumi. Tokiu atveju cukraus kiekis kraujyje nesikeičia, bet ir alkio nejusite. Skaidulų turintis maistas ilgiau virškinamas, todėl ilgiau jausite sotumo jausmą.

Migdolai – kone turtingiausi skaidulinėmis medžiagomis, tačiau nepamirškite ir pistacijų. 49 pistacijų ir 24 migdolų riešutai turi vienodai kalorijų – 170, ląstelienos – po 3 gramus.

4. Sveikos uogos. Jeigu geriate vaisių ir uogų sultis, puiku. Bet geriau būtų valgyti sveikas, netrintas sodo ir miško gėrybes. Kelias avietes, mėlynes, spanguoles, gervuoges ar granatų sėklas įmeskite į neriebų jogurtą. „Arba valgykite vienas uogas – žievelėje yra daugiau maistinių medžiagų negu minkštime. Žievelėje yra antocianinų , kurie atlieka svarbų vaidmenį atkuriant ląsteles, sumažinant krūties ir žarnyno vėžio riziką“, – patarė dietologė Susan Krause.

5.Chia, dar vadinamo ispaniniu šalaviju, sėklos. Linų sėklos tapo madingos – jomis gardinami kokteiliai, avižinių dribsnių košės. Bet yra augalų, pranašesnių už linus. Chia sėklos turi daugiau polinesočiųjų Omega-3 rūgščių, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą, skatina vitaminų A, D, E, kurie palaiko tinkamą odos drėgnumą, absorbavimą. Šiomis sėklomis taip pat galite pagardinti šviežiai išspaustas sultis, paruoštas salotas.

6. Portulaka. Šis vienmetis augalas, šliaužiojančiais stiebais ir į viršų augančiomis trumpomis šakelėmis, – Omega -3 (šių polinesočiųjų rūgščių portulakoje yra net 15 kartų daugiau negu salotose) ir antioksidantų ( 7 kartus daugiau nei špinatuose) šaltinis. Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad į mitybą įtraukus portulakos lapus, gerokai sumažėjo cholesterolio ir trigliceridų kiekis kraujyje. Taip pat pastebėta, kad portulakos lapai pagerina virškinimą, sustiprina imuninę sistemą. Vartojant šio augalo lapus pagražėjo oda, išnyko nemažai jos problemų.

Parengė Ligita VALONYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.