Ką daryti, kad oda spindėtų kaip Holivudo žvaigždžių?

Visi norime turėti sveiką ir gražią odą. Ypač šis noras sustiprėja atėjus pavasariui, vis dažniau skaisčiai šviečiant saulei, kuri, atrodo, dar labiau išryškina mūsų odos problemas. Po žiemos ji būna nuvargusi, papilkėjusi, praradusi spindesį – vos žvilgtelėjus į veidrodį, supranti, kad nedelsiant reikia pradėti jos gaivinimą. Kaip pasiruošti pavasariui ir sudaryti efektyviausią odos gaivinimo planą pataria „Northway“ medicinos centro gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

Kokios procedūros padeda odai spindėti kaip M.Bellucci?<br>AP nuotr.
Kokios procedūros padeda odai spindėti kaip M.Bellucci?<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 11, 2015, 9:00 AM, atnaujinta Jan 10, 2018, 11:42 PM

– Kodėl šaltuoju metu laiku mūsų odos būklė ženkliai suprastėja?

– Šaltasis sezonas – tai pirmiausia sausas sezonas. Mūsų odą veikia oro sąlygos – stiprus vėjas, šaltas oras, drėgmės trūkumas labai ją išsausina, ji tampa šiurkšti, netenka spindesio. Šaltuoju metų laiku mes taip pat mažiau būname atvirame ore, daugiau laiko praleidžiame sausose patalpose, gauname mažiau saulės, mūsų odą veikia šildymas, kondicionieriai, todėl šaltuoju metų laiku paūmėja su tuo susiję odos susirgimai – žvynelinė, atopinis dermatitas, įvairios egzemos, ichtiozės ir pan.

Netgi jei žmogus turi sveiką, bet sauso tipo odą, kurioje riebalų liaukų yra mažiau, ir jos išskiria mažiau riebaus sekreto, sezono pasikeitimas ją labai išsausina, ji lupasi, šerpetoja, prasideda bėrimai, ir suvaldyti tokią odos būklę tampa sunku.

– Nuo ko reikėtų pradėti, norint atstatyti odos pusiausvyrą?

Šalčio, vėjo ir drėgmės trūkumo nualintą odą reikia pradėti gaivinti ne iš išorės, bet iš vidaus. Labai svarbu nepamiršti išgerti reikiamo kiekio skysčių, geriausiai – vandens, nes jis, kaip ir oras, yra pagrindinis gyvybės ir sveikatos šaltinis, jis turi įtakos visiems žmogaus organizmo gyvybiniams procesams. Individualų reikalingą vandens kiekį labai paprasta apsiskaičiuoti – kiekvienam ūgio centimetrui reikia 10 ml vandens. Kas dar to nepadarė, patarčiau kuo greičiau mesti rūkyti, nepiktnaudžiauti alkoholiu. Įrodyta, tai kenkia ne tik mūsų sveikatai, bet ir grožiui – grožio procedūros rūkančiosioms veikia trumpiau, o alkoholis garantuoja patinusius paakius bei išsiplėtusius kapiliarus.

Odai iš išorės atgaivinti naudokite drėkinančius kremus. Drėgmei atkurti rekomenduojama rinktis intensyvesnes drėkinamąsias priemones, kurios geba veikti gilesnius odos sluoksnius. Tokiu poveikiu pasižymi įvairūs serumai, fluidai, kosmetiniai aliejai. Jei jaučiama, kad vien drėkinimo odai nepakanka, pavasarį rekomenduojama rinktis vitaminais C, E papildytus kremus. Vitaminai stiprina ir suteikia gyvybingumo, skaistina odą. Taip pat yra veiksmingi antioksidantai – apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Norint, kad oda atrodytų gaivesnė, reikėtų nepamiršti ir drėkinamųjų kaukių, nes kremai ne visada suteikia reikiamos drėgmės. Dienos metu būtina naudoti apsauginius kremus, turinčius UV filtrus. Kad ir kaip norisi pasimėgauti pavasario saule, nustokite tai darytis be reikiamos apsaugos. UV spinduliai sukelia ne tik odos vėžį, bet ir tampa daugybės kitų problemų: pigmentinių dėmių, odos suragėjimų, išsiplėtusių kapiliarų, atsivėrusių porų, priežastimi.

– Ar yra procedūrų, padedančių grąžinti odai drėgmę ir švytėjimą?

– Be abejo. Jei namuose naudojamų kremų ir kitų priemonių nepakanka, rekomenduočiau atlikti tam tikras profesionalias procedūras, kurių pagalba odai galima grąžinti drėgmę ir jos švytėjimą. Mezoterapija – tai procedūra, kurios metu mažos adatėlės pagalba į odą suleidžiamas taip vadinamas „grožio ir gėrio kokteilis“. Jo sudėtyje yra hialiurono rūgšties, įvairių vitaminų, mineralų, tad oda sudrėkinama, ji tampa skaisti ir švytinti. Ši procedūra gali būti atliekama bet kokio amžiaus žmonėms, jos metu į odą suleidžiamas vitaminų, kofermentų kokteilis, kiekvienu atveju parenkamas individualiai, atsižvelgiant į odos būklę. Mezoterapija ne tik skaistina ir drėkina, tai ir puiki senėjimo profilaktika. Jei Jums daugiau nei 40 metų, rekomenduočiau rinktis stipresnius mezoterapijos kokteilius su siliciu, biotinu, didesne hialurono koncentracija.

Dar viena puiki procedūra, grąžinanti odai tonusą ir sukelianti patempimo efektą, yra biorevitalizacija. Biorevitalizacijos metu mažos adatėlės pagalba į odą suleidžiama grynos hialiurono rūgšties. Kaip žinia, viena hialiurono rūgšties molekulė pritraukia apie 100 vandens molekulių, todėl išgaunamas giluminis drėkinimas. Hialiuronas taip pat skatina kolageno ir elastinio tinklo gamybą, o tai suteikia ir patempimo, taip vadinamo liftingo efektą. Tai labai veiksminga procedūra padedanti grąžinti odos drėgmę, tonusą ir puoselėti jos grožį. Jos dėka aktyvuojamas mūsų odoje esantis kolagenas, skatinama elastinio tinklo gamyba, o tai ir yra stangrumo, raukšlių lyginimo pagrindas.

Galima išbandyti ir Holivudo žvaigždžių pamėgtas trombocitais praturtintos plazmos injekcijas. Joms naudojamas paties paciento kraujas. Trombocituose esantys įvairūs augimo faktoriai veiksmingi ne tik nuo odos senėjimo, bet ir slenkant plaukams. Ši procedūra dar vadinama „žalia“, ekologiška, nes į odą suleidžiama paties paciento plazma, praturtinta trombocitais. Iš trombocitų centrifūgavimo metu išsiskiria įvairūs augimo faktoriai, kurie veikia į pačius įvairiausius odos lygmenis – stimuliuoja fibroblastus, gamina elastinį tinklą, kolageną, stiprina kraujagysles, kapiliarų sieneles, stimuliuoja paviršinis odos sluoksnį – epidermį, todėl gražėja odos reljefas, traukiasi poros. Rekomenduojamos bent dvi procedūros metuose. O geriausias jų rezultato pavyzdys – žaviosios Angelinos Jolie odos spindesys.

Jeigu džiaugtis gyvenimu neleidžia lokalios odos problemos – nosies, lūpų, „pykčio“ ar kitos raukšlės, šią problemą lengvai išspręs botulino injekcijos ar hialiurono, kalcio praturtinti užpildai.

Visuomet rekomenduoju kreiptis tik į gydytojus specialistus – jie geriausiai patars, kas geriausiai tinka būtent Jūsų odai.

– Orams šiltėjant, atidengiame vis daugiau savo kūno, tad daugeliui atsiranda dar vienas galvos skausmas – plaukuotumo problema. Kaip patartumėte ją spręsti?

– Iš tiesų, nei viena save gerbianti moteris neleis sau darkyti savo žavesio plaukuotomis kojomis, pažastimis ar „ūsiukais“. Šiais laikais nepageidaujami plaukai šalinami įvairiais būdais – vašku, cukrumi, įvairiausiais epiliaciniais kremais, elektriniais depiliatoriais ar tiesiog skutami. Tačiau šie metodai sukelia nemažai nepatogumų – skausmą, bėrimus, plaukeliai greitai atauga. Be to, šios procedūros sukelia odos problemas – plaukai pradeda įaugti į odą, atsiranda bėrimai, po kurių gali likti tamsios dėmės ar netgi randai.

Moderniausias plaukų šalinimo metodas – profesionalus šalinimas diodiniu lazeriu. Lazerio spindulys sukurtas prasiskverbti pro odos paviršių kelis milimetrus ir sugeriamas plauko šaknyje esančio melanino, nepažeidžiant aplinkinių audinių. Atlikus lazerinę depiliaciją, sunaikinamas plauko folikulas. Plaukai labiausiai pažeidžiami pradinėj augimo stadijoje, todėl gali prireikti kelių procedūrų, kad sugaudytume visus plaukelius palankiausioje fazėje. Tačiau tuomet nepageidaujamus plaukelius galėsite pamiršti visam laikui.

– Kokiose srityse galima pašalinti plaukus lazeriu?

– Dažniausiai lazerinė depiliacija moterims atliekama viršutinės lūpos, smakro, skruostų, pažastų, rankų, bikini linijos ir kojų srityse, vyrams – pečių juostos, pažastų, rankų, nugaros, krūtinės ar pilvo srityse. Tačiau iš esmės lazeriu galima pašalinti plaukus bet kurioje kūno vietoje. Po lazerinės depiliacijos procedūrų plaukai daugiau neįauga, išnyksta bėrimai, dėmelės, taip pat ženkliai pagerėja odos išvaizda, ji tampa sveika ir lygi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.