5 genetiniai veiksniai, lemiantys jūsų dantų sveikatą

Genetika – įvairių sveikatos sutrikimų priežastis, o taip pat itin svarbus faktorius, lemiantis ir žmogaus dantų sveikatą. Odontologė Orinta Kovalevskaja atskleidė, kaip elgtis, kad prigimtiniai faktoriai nekliudytų tinkamai rūpintis burnos higiena ir sveikata.

Kuo minkštesnis emalis, tuo lengviau bakterijos jį pažeidžia, ir dantyse atsiranda skylės.<br>123rf nuotr.
Kuo minkštesnis emalis, tuo lengviau bakterijos jį pažeidžia, ir dantyse atsiranda skylės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 1:54 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 7:36 AM

„Sveiki dantys – tai genetikos ir tinkamos dantų priežiūros derinys. Mokslininkai teigia, kad didele dalimi dantų ligas nulemia genetiniai veiksniai – su kokio tvirtumo emaliu ar kiek pažeidžiamomis dantenomis mes gimėme. Tačiau nors genai lemia daug, tinkamai prižiūrint dantis ir reguliariai lankantis pas gydytoją, galima įveikti net ir įgimtus burnos sveikatos sutrikimus“, – sakė O.Kovalevskaja.

Odontologė pasakoja apie 5 genetinius veiksnius, kurie daro didžiausią įtaką burnos sveikatai, ir atskleidžia, kaip išvengti jų sukeliamų negalavimų.

1. Emalio tvirtumas

Kai kurių žmonių dantų emalis iš prigimties yra minkštesnis. Kuo minkštesnis emalis, tuo lengviau bakterijos jį pažeidžia, ir dantyse atsiranda skylės. Pasak O.Kovalevskajos, nuosekliai kasdien laikantis trijų žingsnių programos, kuomet naudojama dantų pasta, siūlas ir antibakterinis burnos skalavimo skystis, net ir turint mažiau tvirtą emalį galima išsaugoti sveikus dantis. Ir atvirkščiai – net jei jūsų emalis iš prigimties tvirtas, nesirūpinant dantimis ilgainiui kiekvieną žmogų ima kamuoti dantų ligos.

2. Polinkis į dantenų ligas

Mokslininkai nustatė, kad dalies žmonių turimas genas riziką susirgti dantenų liga padidina net 70 proc. Be to, jei jūsų šeima pasižymi silpna imunine sistema, jums taip pat gresia dažnesni dantenų susirgimai. Siekiant to išvengti, odontologė rekomenduoja nepamiršti reguliarių vizitų pas gydytojus. O.Kovalevskaja pabrėžė, kad specialistai gali profesionaliai įvertinti paciento dantenų būklę ir tikimybę susirgti dantenų ligomis bei duoti vertingų dantenų priežiūros patarimų.

3. Seilių stiprumas

Tam, kad dantys būtų stiprūs ir atlaikytų įvairias grėsmes, žmogaus organizmui reikia kalcio, kalio ir kitų cheminių elementų. Tačiau neužtenka vien tik valgyti jų turintį maistą: šios medžiagos turi būti tinkamai įsisavinamos organizmo. Svarbus vaidmuo tenka seilėms, nes medžiagos pirmiausia įsisavinamos per jas. Be to, seilės padeda kovoti su burnoje esančiais mikroorganizmais ir saugo emalį. Mokslininkai įrodė, kad kai kurie žmonės turi genų kombinacijas, kurių dėka jų seilės šias funkcijas atlieka geriau. Visi, kurių seilių struktūra neleidžia tinkamai apsaugoti dantų, turėtų skirti didesnį dėmesį tiek mitybai, tiek dantų priežiūrai.

4. Dantų struktūra

Nuo genų priklauso ir tai, kaip jūsų dantys yra išsidėstę burnoje. Netaisyklingai išaugę dantys stumia vieni kitus iš vietos arba persidengia, taip sukeldami sunkumų juos valant. Valymo metu nepasiekiant kai kurių dantų zonų didėja tikimybė, kad jose kaupsis bakterijos ir atsiras kariesas. Jei jūsų dantys išsidėstę netaisyklingai, O. Kovalevskaja pataria kreiptis į gydytoją – ši problema išsprendžiama, bet tam būtina specialistų pagalba.

5. Pomėgis saldžiam maistui

Dar vienas netiesioginis faktorius, darantis įtaką dantų būklei – polinkis į saldų maistą. Šį pomėgį didele dalimi nulemia genai, o per didelis cukraus kiekis itin žalingas dantims. O.Kovalevskaja sakė, kad šią problemą galima išspręsti, bet svarbu išmokti kontroliuoti save – riboti saldaus maisto ir ypač daug cukraus turinčių gėrimų vartojimą, bei itin didelį dėmesį skirti kasdienei burnos higienai ir profilaktinėms odontologo apžiūroms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.