10 priežasčių, kodėl burną verta valytis kokosų aliejumi

Dantų valymas kokosų aliejumi – senovinis tradicinės indų medicinos metodas. Aliejus iš burnos, dantų, dantenų ir gerklės pašalina žalingas bakterijas ir kitus mikroorganizmus.

Vietoj cheminių dantų balinimo priemonių geriau rinktis kokosų aliejų.<br>123rf nuotr.
Vietoj cheminių dantų balinimo priemonių geriau rinktis kokosų aliejų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 8, 2015, 11:06 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 8:20 AM

Procedūra nesunki: viskas, ko reikia – kokosų ar sezamo sėklų aliejus. Jis burnoje pabuvęs neilgą laiko tarpą pagerina jos sveikatą. Aliejus saugiai ir efektyviai pašalina toksinus, bet nepažeidžia dantų ar dantenų.

Daugybė žmonių pripažįsta, kad nešvarumų valymas kokosų aliejumi buvo naudingas.

Šiame straipsnyje – 10 priežasčių, kodėl kokosų aliejus padeda burnos sveikatai.

1. Sušvelnina prastą kvapą

Prastas burnos kvapas dažniausiai yra šalutinis burnos bakterijų poveikis. Jei su aliejaus pagalba atsikratote burnos bakterijų, kvapas pasidaro geresnis. 20 paauglių atliktas tyrimas atskleidė, kad kokosų aliejaus terapija burnos kvapą padarė geresnį. Šis metodas – toks pats efektyvus, kaip ir sintetinė priemonė burnai skalauti iš vaistinės.

2. Užkerta kelią burnos ir dantenų ligoms

Kokosų aliejus užkerta kelią tokioms ligoms kaip gingivitas, dantenų kraujavimui ir ertmių atsiradimui. Gingivitas – dantenų uždegimas, kuris atsiranda, kai imuninė sistema pradeda pulti ant apnašų esančias bakterijas. Dantų ertmės taip pat atsiranda dėl žalingų bakterijų sankaupų, tačiau jas gali pašalinti kokosų aliejus.

3. Gali padėti gydyti smilkininį žandikaulio sąnarį bei žandikaulio skausmą

Nešvarumų ištraukimas aliejumi stiprina žandikaulį, todėl gali padėti susitvarkyti su jo problemomis. Iš pradžių žandikaulį gali mausti dėl aliejaus laikymo burnoje, bet raumenys po kiek laiko sustiprės ir skausmas praeis.

4. Balina dantis

Vietoj cheminių dantų balinimo priemonių geriau rinktis kokosų aliejų. Įprastinėse priemonėse yra baliklio, fluoro, deguto, aspartamo, aliuminio ir benzeno. Šios medžiagos nuodingos. Tačiau kokosų aliejus padeda džiaugtis baltesniais dantimis vos n iš karto. Po dviejų savaičių šypsena bus baltesnė, dantenos – sveikesnės, o liežuvis – rausvas.

5. Padeda kovoti su odos ligomis

Kai iš organizmo pašalinami toksinai, odos būklė pagerėja. Daugybė žmonių teigia, jog jų odos problemos dingo dvi savaites burną valius kokosų aliejumi. Jis padėjo kovoti su tokiomis ligomis kaip spuogai, egzema, žvyneline ir kitomis su dermatitu susijusiomis ligomis.

6. Sumažina galvos skausmą ir migreną

Dėl toksinų sankaupos organizme gali prasidėti galvos skausmas ar migrena. Anksčiau manyta, kad galvos skausmą sukelia kraujagyslių išsiplėtimas, o migreną – užsikimšę kraujagyslės, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad pagrindinė galvos skausmo ir migrenos priežastis yra toksinų ar kitų audinių dirgiklių buvimas nervų sistemoje.

Burnos valymas kokosų aliejumi padeda organizme naikinti bakterijas ir toksinus, todėl gali sumažinti galvos skausmą.

7. Organizmo detoksikacija

Valymas kokosų aliejumi – puikus būdas iš viso organizmo pašalinti toksinus. Mūsų burnoje daug bakterijų, virusų, grybelių, parazitų ir jų išskiriamų toksinų. Nuodingos atliekos nusėda organizme ir gali sukelti įvairių problemų. Kai imuninė sistema pervargsta dėl streso, prastos mitybos ir toksinų, šie organizmai ir jų atliekos gali išplisti po visą organizmą bei sukelti ligų.

Nešvarumų šalinimas aliejumi padeda pašalinti šiuos neprašytus svečius dar burnoje – vietoje, pro kurią jie patenka į organizmą. Jei jie nepatenka į žmogaus vidų, jis tampa švaresnis.

8. Padeda normaliai funkcionuoti inkstams ir kepenims

Aliejus pašalina toksinus iš vietos, pro kurią jie patenka į organizmo, todėl sumažina spaudimą, kurį patiria medžiagas filtruoti turintys inkstai ir kepenys.

9. Pagerina hormonų balansą

Burnos valymas kokosų aliejumi gali padėti pagerinti hormonų balansą, reguliuoti menstruacinius ciklus ir sušvelninti priešmenstruacinio sindromo simptomus. Toksinų pašalinimas aliejumi pagerina imuninės sistemos veiklą, todėl padeda hormonams geriau funkcionuoti. Prasta imuninės sistemos būklė gali sutrukdyti moters menstruacinį ciklą, todėl burnos valymas aliejumi hormonams leidžia geriau veikti.

10. Palengvina astmą ir užsikimšusią nosį

Daug žmonių internete rašė, kad burnos valymas aliejumi jiems padėjo visiškai panaikinti astmos simptomus, taip pat palengvino bronchitą bei nosies užsikimšimą. Šiuos simptomus sukelia uždegiminė organizmo reakcija, kurią sumažina toksinų pašalinimas aliejumi.

Kaip valyti burną?

Nerafinuotas šalto spaudimo kokosų aliejus – geriausias pasirinkimas.

Jis kambario temperatūroje yra kietos būsenos, todėl aliejų galima šiek tiek pakaitinti – bet ne per daug, kad nebūtų sunaikintos gerosios jo medžiagos. Tačiau kieto aliejaus galima tiesiog įsidėti į burną, jis palengva ištirps, nes burna pakankamai šilta.

Tai rekomenduojama daryti ryte, pabudus ir išgėrus litrą šilto vandens su citrina, kad būtų nuplauti po nakties atsiradę toksinai.

Į burną įsidėkite ne daugiau kaip 2 arbatinius šaukštelius kokosų aliejaus. Leiskite jam ištirpti.

Aliejus burnoje turi būti 20 minučių. Tai – pakankamai ilgas laiko tarpas, kad būtų sugertos bakterijos ir toksinai, bet šio laiko neužtenka, kad toksinai ir vėl įsigertų į seilių liaukas ir burną.

Po to išspjaukite kokosų aliejų į šiukšlių dėžę. Jis gali užkimšti kriauklę, todėl jo ten nemeskite. Be to, kokosų aliejaus negalima nuryti – jūs nurytumėte gausybę toksinų.

Išskalaukite burną šiltu vandeniu. Jis malonesnis nei šaltas, be to, geriau išplauna burną.

Gerai išsivalykite dantis su turinčia fluoro pasta, kad nužudytumėte visas bakterijas.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.