Viskas, ką norėjote, bet nedrįsote paklausti apie burnos kvapą

Blogas burnos kvapas – problema, sukelianti daug nepatogumų bendraujant. Ar galima žmogui pasakyti, kad jam iš burnos sklinda negeras kvapas? Kokios geriausios priemonės padeda nemalonaus kvapo atsikratyti?

Geriausias būdas – tas, kuris pats sunkiausias: paklausti žmogaus, kuriuo pasitiki.<br>123rf nuotr.
Geriausias būdas – tas, kuris pats sunkiausias: paklausti žmogaus, kuriuo pasitiki.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 13, 2015, 7:02 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 12:03 AM

Vokietijos Bazelio universiteto profesorius, odontologas Andreas Filippi portalui spiegel.de atsakė į klausimus, kurie rūpi daugeliui, bet mažai kas drįsta to paklausti.

– Ar daug žmonių turi blogą burnos kvapą?

– Apie ketvirtadalis visų žmonių – jeigu skaičiuosime ir tuos, kurių burnos kvapas nuolat blogas, ir tuos, kurių – tik retkarčiais.

– Kaip pačiam pasitikrinti, ar tavo burnos kvapas nėra nemalonus?

– Manoma, kad tai galima sužinoti, papūtus iš burnos į delną ir pauosčius. Taip pat siūloma šaukštu pagrandyti liežuvį ir jį pauostyti, arba pauostyti panaudotą dantų siūlą. Bet visa tai – nepatikimi būdai.

– Ką tuomet daryti, jei bijai, kad tavo burnos kvapas nemalonus?

– Geriausias būdas – tas, kuris pats sunkiausias: paklausti žmogaus, kuriuo pasitiki. Visi kiti būdai yra nepatikimi ir gali suklaidinti. Jeigu norite profesionalaus atsakymo – galite pasikonsultuoti su specialistu.

– Kaip specialistai tikrina burnos kvapą?

– Mes darome standartiškai: kokio stiprumo burnos kvapas jaučiasi per metrą, per 30 centimetrų? Būna įvairaus stiprumo ir įvairių rūšių burnos kvapai. Iš to galima daryti išvadas apie kvapų priežastis. Bet yra ir profesionalių matavimo prietaisų.

– Bet stomatologai turi tuos kvapus uostyti. Ar tai jums nėra nemalonu?

– Tai yra darbo dalis – kaip ir dermatologams ar urologams. Tačiau bėda, kad per mažai dėmesio skiriama burnos kvapui. Dauguma dantų gydytojų šioje srityje nesigaudo.

– Ar galima pasakyti žmogui, kad jo burnos kvapas nemalonus?

– Žinoma, tai būtų gerai. Bet retai kas išdrįsta. Net ir dantų gydytojai vengia pacientams sakyti, kad jų burnos kvapas blogas.

– Kokios priežastys sukelia blogą burnos kvapą?

– Apie 90 proc. pacientų blogas kvapas susiformuoja pačioje burnos ertmėje. Vien joje yra apie 200 galimų priežasčių, kartais susideda kelios priežastys. Dažniausios priežastys – liežuvio apnašos, periodonto kišenės arba seilių išsiskyrimo sumažėjimas.

– O likę 10 procentų?

– 2-3 proc. atvejų blogas kvapas ateina iš ausų-nosies-gerklės srities – burnos kvapui didelę įtaką turi uždegimai kaimyninėse ertmėse. Dar tai gali kilti dėl tonzilių uždegimo – tačiau tai apima tik 1 proc. visų blogo burnos kvapo atvejų. Būna net ir psichiatrinių atvejų – kai žmogus įsitikinęs, kad jo burnos kvapas blogas, tačiau to nepavyksta nustatyti.

– Dažnai sakoma, kad blogas burnos kvapas ateina iš skrandžio.

– Klausiu savęs, kodėl šita pasaka tokia populiari tarp žmonių ir netgi tarp pačių medikų? Mokslinė literatūra to nė kiek nepatvirtina. Dėl blogo burnos kvapo atliekama neįsivaizduojamai daug skrandžio tyrimų. Bet beveik niekada blogas kvapas neateina iš skrandžio! Ir ne iš bakterijos Helicobacter pylori, kuri sukelia skrandžio opas. Daugeliui medikų šiais laikais vis dar trūksta elementarių žinių apie burnos kvapo kilmę.

– Kaip gydomas blogas burnos kvapas?

– Vieno standartinio gydymo būdo nėra. Skalavimo skystis nepadės, reikia ištirti priežastis. Sužinojus priežastis, reikia jas pašalinti.

***

Dažniausios blogo burnos kvapo priežastys ir gydymo būdai

Jeigu blogas kvapas jaučiasi, iškvepiant per burną, priežastis greičiausiai yra burnos ertmėje. Jeigu kvapas jaučiasi ir kvėpuojant per nosį – greičiausiai kalti viršutiniai kvėpavimo takai, gretimos ertmės ar tonzilės.

Liežuvio apnašos

85-90 proc. atvejų už blogą burnos kvapą būna atsakingos bakterijos, burnoje skaidančios organines medžiagas, tokias, kaip seilės ar maisto likučiai. Liežuvio paviršius su savo nelygumais šioms bakterijoms yra ideali gyvenamoji aplinka. Jeigu tai yra blogo burnos kvapo priežastis – padės kasdienis liežuvio valymas. Egzistuoja ne tik specialių liežuvio valiklių, bet ir specialių tam skirtų pastų. Valyti reikia nespaudžiant.

Periodontitas

Bakterijų sukeltas dantenų uždegimas – dažnai pasitaikanti liga. Negydant ne tik atsiranda blogas burnos kvapas – gali būti pažeisti dantys, padidėja širdies ligų ir diabeto rizika. Gydymas priklauso nuo ligos sunkumo – pradedant profesionaliu dantų valymu, baigiant chirurginiu įsikišimu.

Seilių sumažėjimas

Sumažėjus seilėtekiui, džiūsta burna ir atsiranda blogas burnos kvapas. Norint palaikyti burnos drėgmę, reikia reguliariai gerti vandenį ir arbatą, galima čiulpti becukrius ledinukus. Išeitis gali būti ir becukrė kramtomoji guma, nes kramtymas skatina seilių išsiskyrimą. Drastiškas sprendimas – specialūs vaistai, bet jie gali sukelti nepageidaujamų šalutinių poveikių.

Mityba

Ne tik svogūnai ir česnakai, bet ir kiti mitybos komponentai gali sukelti blogą burnos kvapą. Riziką padidina alkoholis, kava, šalavijų ir ramunėlių arbata, nes jie džiovina gleivinę. Ypač blogas kvapas atsiranda, kai pernelyg mažai geriama skysčių (mažiau nei pusę litro per dieną), taip pat kai tarp valgymų būna per ilgi tarpai.

Dietos

Badavimas, radikalios dietos, dieta su mažai angliavandenių, mažėjant riebalų, verčia organizmą gaminti vadinamuosius ketoninius kūnus. Jie paprastai sukelia salsvą kvapą.

Rūkymas

Rūkymas organizmui kenkia daugybe būdų. Dūmų dalelėms nusėdus viršutinių kvėpavimo takų audiniuose, blogas kvapas gali jaustis kelias valandas.

Vaistai

Yra daug plačiai vartojamų vaistų, kurie mažina seilių išsiskyrimą. Tai geležies papildai, apetitą slopinantys vaistai, antidepresantai ir migdomieji, taip pat kraujospūdį mažinantys vaistai. Kilus įtarimui, reikėtų pasitarti su gydytoju, bet savavališkai negalima nutraukti vaistų vartojimo.

Stresas

Blogą burnos kvapą gali sukelti ir stresas. Ilgą laiką patiriant nuolatinę įtampą, pakenkiama imuninė sistema. Dėl to gali sumažėti ir seilių išsiskyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?