Paklausė medikės patarimo: po reanimacijos – atostogų į Egiptą

Artėjant vasarai svajojame apie atostogas. Tačiau sveikatos problemų turintys žmonės neretai jų atsisako. Su tokia dilema susidūręs kaunietis paklausė neįprasto gydytojų patarimo ir liko patenkintas.

Nors vyras baiminosi, kad išvykus atostogų į Egiptą gali sutrikti širdies ritmas, paklausė gydytojų patarimo gyventi savo malonumui čia ir dabar.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Nors vyras baiminosi, kad išvykus atostogų į Egiptą gali sutrikti širdies ritmas, paklausė gydytojų patarimo gyventi savo malonumui čia ir dabar.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Apr 19, 2015, 10:02 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 10:22 AM

Kaunietis Viktoras Sakalauskas įsitikino, kad posakis „Gyvenk šia diena“ vertas dėmesio.

Nors vyras baiminosi, kad išvykus atostogų į Egiptą gali sutrikti širdies ritmas, paklausė gydytojų patarimo gyventi savo malonumui čia ir dabar.

Kelionė buvo puiki, ir kaunietis dabar pats pataria kitiems mėgautis gyvenimu.

Dovanų gavo kelionės čekį

75 metų V.Sakalauskas prieš metus pasijuto blogai. Iškviesti greitosios medicinos pagalbos medikai nustatė, kad vyrui sutriko širdies ritmas.

Kaunietis atsidūrė intensyviosios terapijos palatoje. Jam net prireikė atlikti elektros šoką. Vėliau vyras jautėsi neblogai, todėl duktė su anūkais šį pavasarį jam padovanojo kelionę į Egiptą. Kovo 30-osios naktį šeima turėjo išvykti į Lenkiją, o iš ten į Egiptą.

Medikės vyrą padrąsino

Tačiau kelionės išvakarėse kaunietis vėl pasijuto blogai. Širdies ritmas ir vėl sutriko, o pulsas siekė 150 dūžių per sekundę.

Šį kartą medikai širdies ritmą atkūrė lašindami tirpalus.

„Gydytojai pasiguodžiau, kad labai gaila, bet į kelionę vykti, matyt, negalėsiu“, – prisimena V.Sakalauskas.

Medikė ir jos kolegė dar kartą nuodugniai apžiūrėjo kaunietį ir pasakė, kad širdies ritmas vėl gali sutrikti ir po 5 dienų, ir po 5 mėnesių ar metų.

„Reikia gyventi šia diena“, – padrąsino gydytojos.

Svarbu neužsidaryti namuose

Paklausęs medikių patarimo, išėjęs iš ligoninės V.Sakalauskas susikrovė lagaminus ir išsiruošė atostogų. Jis žinojo, kad negalima per ilgai lepintis saule, pervargti.

Tačiau surizikavo. Iškeliavo į ekskursiją po kanjoną.

„Tarpeklyje nebuvo vėjo, oro temperatūra buvo pakilusi iki 27 laipsnių, tačiau sveikatai tai nepakenkė. Su drauge Lida, dukterimi Jurgita ir anūkais Egipte atšventėme ir Velykas“, – džiaugėsi kaunietis.

Vyras įsitikinęs, jog gerai padarė, kad paklausė medikių.

„Dabar ir kitiems sakau, kad sveikatą reikia saugoti, tačiau visko bijoti neverta. Geriau mėgautis gyvenimu“, – įsitikinęs V.Sakalauskas.

Reikia pildyti magnio ir kalio atsargas

Rasa Kazlauskienė

Gydytoja kardiologė

„Aukšta oro temperatūra ir didelė drėgmės koncentracija ypač pavojinga jautrios psichikos žmonėms ir tiems, kurie serga širdies bei kraujagyslių ligomis.

Esant daugiau nei 70 proc. oro drėgmei ir aukštesnei nei 20 laipsnių temperatūrai širdies veikla pasunkėja, organizmas ginasi prakaituodamas. Tada išgariname daugiau skysčių, o su jais iš organizmo pasišalina ir mikroelementai.

Tvyrant karštam ir drėgnam orui širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms būtina laikytis dienos ir mitybos režimo. Į lauką ilgam neiti nuo 11 iki 16 valandos, rengtis drabužiais iš orą praleidžiančių audinių, dėvėti kepures.

Kitu paros metu taip pat reikia nepervargti, vengti masinių žmonių susibūrimo vietų.

Jei atostogomis norite pasimėgauti intensyviau, išsirengus į trumpas pažintines keliones per parą reikia išgerti mažiausiai 2 litrus negazuoto mineralinio vandens, o alkoholio, taip pat ir alaus, vengti.

Reikėtų vartoti magnio ir kalio papildus. Šių medžiagų yra ir žirniuose, pupelėse, žalialapėse salotose, riešutuose, džiovintuose vaisiuose, lašišoje, bananuose, įvairiose uogose.

Širdies problemų turintys žmonės turi save tausoti, nepervargti. Tačiau atsisakyti vasaros kelionių, atostogų neverta. Gera nuotaika, poilsis prisideda prie bendros geros savijautos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.