9 būdai, kaip geriau išsimiegoti atėjus alergijų sezonui

Šiltesni orai ir pražydę augalai džiugina ne visus – kai kuriems tai reiškia kančią. Alergiški žiedadulkėms žino, kad nemalonūs pojūčiai nesibaigia atsigulus į lovą. Dėl alergijos, kaip ir dėl peršalimo ar gripo, gali būti daug sunkiau užmigti. Net trečdalis alergijomis sergančių žmonių prisipažįsta, kad jiems sunku užmigti.

Reguliariai tikrinkite langus ir duris, jei įtariate, kad prastai jaučiatės dėl alergenų, patenkančių iš lauko.<br>123rf nuotr.
Reguliariai tikrinkite langus ir duris, jei įtariate, kad prastai jaučiatės dėl alergenų, patenkančių iš lauko.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 26, 2015, 4:02 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 8:36 PM

Šiame straipsnyje – huffingtonpost.com pasiūlyti 9 būdai geriau miegoti alergijų sezono metu.

1. Rūpinkitės namų oro švara

Buvimas namie – puikus būdas išvengti žiedadulkių. Tačiau jis nėra veiksmingas, jei namų oras irgi nešvarus. Namuose randami alergenai – dulkės, laikomų gyvūnų plaukai bei pleiskanos.

Namų orą švaresnį gali padaryti hepa oro filtras. Langai turi būti uždaryti, kad pro juos nepatektų naujų alergenų.

Reguliariai tikrinkite langus ir duris, jei įtariate, kad prastai jaučiatės dėl alergenų, patenkančių iš lauko. Jei manote, kad namuose yra pelėsio, susisiekite su kvalifikuotu pelėsio naikintoju. Orą gryninantys augalai, pavyzdžiui, alavijas, irgi gali padėti – jie sugeria nuodingas medžiagas ir išskiria deguonį.

2. Naudokite oro sausintuvą

Šiltas, drėgnas oras – puiki aplinka veistis alergijas sukeliančiam pelėsiui, dulkinėms erkėms ir bakterijoms. Ideali patalpos drėgmė yra tarp 30 ir 50 procentų. Gyvenantiems drėgnose, lietingose vietovėse rekomenduojama miegamajame turėti oro sausintuvą. Jis padeda iš kambario pašalinti dalį drėgmės, todėl alergenams ir pelėsiams sunkiau daugintis.

Savaime suprantama, pernelyg sausas oras karšto klimato zonose irgi gali paskatinti gerklės perštėjimą, odos bei akių niežėjimą, tai gali netgi padidinti sinusinių infekcijų riziką. Jei gyvenate pernelyg sausoje aplinkoje, padėti gali oro drėkintuvas.

3. Skalbkite patalynę

Alergijų sezono metu itin svarbu reguliariai skalbti patalynę. Dauguma žmoni ją keičia tik kas 10 ar 14 dienų. Ekspertų nuomone, to nepakanka, kad ant užvalkalai būtų gana švarūs, be dulkių, žiedadulkių, negyvų odos ląstelių ir kitų alergenų.

Patalynę reiktų skalbti bent kartą per savaitę. Kad būtumėte tikri, jog ji švari, skalbkite kuo karštesniu vandeniu. Tas pats galioja ir medžiaginėms užuolaidoms. Minkštus baldus ir kilimą reiktų išsiurbti mažiausiai kartą per savaitę.

4. Rinkitės antialerginius užvalkalus

Reguliarus skalbimas ne visada padeda – alergenai gali vis vien įsiskverbti į antklodes, o jų iš ten pašalinti beveik neįmanoma.

Antialerginiai užvalkalai gaminami pagal technologiją, neleidžiančią prasiskverbti žiedadulkėms, dulkėms ir nešvarumams. Taip pat rekomenduojama nesirinkti patalų iš plunksnų ir vilnos, kurių negalima reguliariai skalbti – juose būna daugiau dulkių, nei sintetiniuose pluoštuose.

5. Nemiegokite šalia plaukuotų naminių gyvūnų

Viskas, ko reikia, kad visos dienos pastangos nueitų perniek – leisti savo katinui ar šuniui miegoti lovoje.

Šių gyvūnų kailis pritraukia daug žiedadulkių, nešvarumų ir dulkių. Iš namų neišleidžiamos katės irgi problema, nes jų kailyje gausybė pleiskanų. Būtent todėl alergijų sezono metu į miegamajį nereiktų leisti gyvūnų.

6. Maudykitės vakare, o ne ryte

Dienos pabaigoje ant plaukų, odos ir drabužių būna nematomas dulkių ir žiedadulkių iš lauko sluoksnis. Šie alergenai itin dirgina akis, nosį ir plaučius.

Geriausia maudytis vakare, prieš einant miegoti, ir persirengti švariais drabužiais, kad visi alergenai nepasiektų lovos. Be to, nuo karšto vandens kylantys garai padeda atsikimšti nosiai.

7. Prieš miegą negerkite alkoholio

Tikriausiai žinote, kad dėl alkoholio prasčiau miegama, bet tai – ne vienintelė priežastis, kodėl jo reiktų atsisakyti prieš gulantis. Tyrimai parodė, kad alkoholis gali pasunkinti tokius šienligės simptomus kaip čiaudėjimas, kosėjimas ir niežėjimas – ypač moterims.

8. Nepamirškite vaistų

Jei ryte vartojate vaistus nuo alergijos, kurie veikia trumpiau nei 24 valandas, jie vakare, prieš miegą, tikriausiai jau nebeveiksmingi. Jei pamirštate jų išgerti, alergija gali trukdyti miegoti.

9. Keiskite čiužinį ir pagalves

Kuo senesnis čiužinys ir pagalvės, tuo daugiau jų viduje dulkių, odos, prakaito ir kūno riebalų, ypač jei nenaudojote čiužinio užvalkalo.

Jei esate alergiški negyva oda mintančioms dulkinėms erkėms, alergija gali pasunkėti, jei miegate ant seno čiužinio. Ekspertai teigia, kad jis, priklausomai nuo rūšies ir kokybės, tinkamas naudoti nuo 5 iki 10 metų, o pagalves reiktų keisti kas 6 mėnesius.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.