9 priežastys, kodėl plaukuotas kūnas geriau už depiliuotą

Dauguma mūsų praleidžia valandų valandas, bandydami pašalinti savo kūno plaukus, juos skusdami, šalindami vašku ar pešiodami pincetu.

Kūną dengiantys plaukai padeda odai išlikti sveikai.<br>123rf nuotr.
Kūną dengiantys plaukai padeda odai išlikti sveikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 27, 2015, 6:38 PM, atnaujinta Jan 5, 2018, 5:27 PM

Neseniai dainininkė Miley Cyrus nutarė nepaisyti visuomenės primestų normų ir nebesiskusti pažastų plaukų. Kodėl ji taip nusprendė, neaišku, bet išties toks dainininkės sprendimas gali būti naudingas sveikatai.

Interneto portalas „MailOnline“ paklausinėjo ekspertų, kuo mums gali būti naudingi kūno plaukai.

1. Padeda sugyti odai

Kūną dengiantys plaukai, anot ląstelės biologijos profesoriaus iš Bradfordo universiteto Anglijoje Deso Tobino, padeda odai išlikti sveikai.

„Kiekvienas plaukų folikulas (maža struktūra, iš kurios išdygsta plaukai) ne tik gamina plaukų audinį, bet kartu masažuoja kraujagysles, nervus ir kitus aplink esančius audinius“, – paaiškino profesorius.

Plaukų folikuluose gausu kamieninių ląstelių, kurios nuolat atsinaujina ir padeda odai sugyti.

„Jei palygintume žaizdą ant žmogaus rankos išorės, kur folikulai didesni ir jų yra daugiau, su žaizda vidinėje rankos pusėje, pastebėtume išorinėje pusėje atsiradusi žaizda sugis greičiau, nes ten yra daugiau kamieninių ląstelių ir be kita ko geresnis aprūpinimas krauju“, – teigė profesorius D.Tobinas.

Panašiai yra ir su viršugalviu. Nuplikusiems žmonėms sunkiau viršugalvyje sugyja įpjovimai, įtrūkimai ar nubrozdinimai. Senstant folikulų mažėja ir, nors nuplikę žmonės vis dar tebeturi kažkiek kamieninių ląstelių, jų žaizdos gyja lėčiau.

Gera naujiena yra ta, kad jeigu plaukai pašalinami juos skutant ar depiliuojant, plaukų folikulai vis tiek išlieka sveiki, tad jų teikiama nauda neprarandama.

2. Apsaugo ir nuo saulės

Londono Cranley klinikos gydytojas dermatologas Nickas Lowe'as teigia, kad kūno plaukai primena apie mūsų priešistorę. Mūsų protėviams jie buvo vienintelė apsauga nuo šalčio ir žalingo išorinio poveikio, pavyzdžiui saulės spindulių.

Nors dabar tik nedaugelis mūsų turime pakankamai plaukų, kad būtume apsaugoti nuo žalingo saulės poveikio, kai kurie labai plaukuoti žmonės gali džiaugtis papildoma apsauga nuo saulės, paaiškino gydytojas.

Profesorius D.Tobinas, kuris taip pat yra Odos tyrimų instituto direktorius, paaiškino, kad dar viena priešistorinė plaukų paskirtis buvo palaikyti kūno šilumą,

„Mes žinome, kad nuplikusios galvos praranda daugiau šilumos. Be to, kai mums pasidaro šalta, kūno plaukai pasišiaušia, kad šiltą orą sulaikytų kuo arčiau odos“, – tvirtino profesorius.

3. Nepešiokite nosies plaukų

Nosies plaukai, kad ir kaip neestetiškai atrodytų, yra reikalingi tam, kad mus apsaugotų nuo tokių išorinių dalelių, kaip dulkės, kurios pro nosį patenka į plaučius. Taip teigia George'as Murty, ausų, nosies ir gerklės ligų gydytojas iš universitetinės Lesterio ligoninės Anglijoje.

Norintiems panaikinti nosies plaukus G.Murty patarė verčiau juos pakirpti, o ne pešioti, ypač jei esate peršalę.

„Pešiojant išraunama plauko šaknis. Dėl to odoje lieka skylė, o tai yra potenciali užkrato vieta. Tad kai aplink siaučia infekcijos, geriau nosies plaukų nepešioti“, – rekomendavo gydytojas.

Įdomu tai, kad nosies gale yra daigiau plaukų, palyginti su kitomis kūno vietomis. Mes jau gimstame su visais plaukų folikulais – 5 milijonais. Profesorius D.Tobinas paaiškino, kad bręstant galūnių plaukai išretėja, nes mūsų kūnas auga, bet nosis išlieka santykinai panašaus dydžio.

4. Ar gaurai yra nuoroda į intelektą?

Gausiai apžėlusi krūtinė ilgai laikyta vyriškumo ir sveikatos simboliu. Tame gali būti šiek tiek tiesos.

Bręsdami berniukai ir mergaitės ant kūnų turi šviesius, pigmentų neturinčius plaukelius, vadinamus pūkeliais. Hormonų, tokių kaip testosteronas, paveikti šie pūkeliai patamsėja ir tampa plaukais.

Kadangi vyrai įprastai turi daugiau šio hormono, jų kūnai būna plaukuotesni, nei moterų. Vyrams vešlesni plaukai želia ant veido, pilvo ir krūtinės.

Nida Chammas, gydytoja endokrinologė iš BMI Clementine Churchill ligoninės Harou mieste, Didžiojoje Britanijoje teigia, kad tankesni plaukai ant vyro krūtinės gali rodyti sveiką testosterono kiekį kūne.

Tačiau gydytoja patikslina, kad mažai plaukų ant krūtinės turintys vyrai nebūtinai yra mažiau sveiki. Viskas priklauso nuo genų. Mažiau plaukuoti vyrai gali turėti visiškai sveiką vyriškų hormonų kiekį kūne, tačiau jų odos receptoriai paprasčiausiai nepriima šių hormonų.

Kai kurie tyrimai nurodo, kad yra ryšys tarp vyrų intelekto ir gauruotumo. Devintame dešimtmetyje psichiatras Aikarakudy Aliasas iš JAV tvirtino, kad vyrai, kurių krūtinės labai gauruotos, dažniau nei kiti tampa daktarais. Jis nustatė, kad 45 proc. praktikantų daktarų buvo „labai gauruoti“, nors apskritai labai plaukuoti vyrai sudaro tik 10 procentų populiacijos.

Profesorius D.Tobinas skeptiškai vertina tokias išvadas, teigdamas, kad neįvertinus tokių veiksnių, kaip rasė, tautybė ir socioekonominis statusas, šis atradimas yra beprasmis.

5. Kodėl verta išsaugoti natūralumą?

Dar viena naudinga plaukų funkcija yra vadinamoji „slydimo zona“, apsauganti odą nuo trynimosi ten, kur liečiasi paviršiai. Ironiška, bet kaip tik nuo tokių vietų – pažastų ir bikinio zonos – žmonės labiausiai ir mėgsta šalinti plaukus.

„Netgi ploniausi plaukai ant odos sukuria sušvelninančią slydimo zoną, – paaiškino profesorius D.Tobinas. – Štai kodėl kai kurie nusiskutę pažastų plaukus jaučiasi nepatogiai, judindami rankas“.

Gydytojas akušeris ir ginekologas iš Šv.Jurgio ligoninės Londone Austinas Ugwumadu įspėjo, kad moterys, bikinio zonos plaukus šalinančios depiliaciniais kremais, labiau linkusios sirgti pienlige – įprasta mielių infekcija, sukeliančia niežulį ir odos suirzimą.

„Kai kurie žmonės gali būti alergiški tokiems produktams. Alerginė reakcija gali pereiti į uždegimą, o tai gali sukelti pienligę“, – paaiškino gydytojas.

Nuolatinis plaukų šalinimas toje zonoje, nesvarbu kokiu būdu, kartais gali sukelti vietinę infekciją vadinamą folikulitu – pro pažeistus plaukų folikulus į plaukų šaknis gali prasiveržti bakterijos.

„Kadangi toje vietoje daug folikulų ir ji labiau prakaituoja, o prakaitu maitinasi bakterijos, tad uždegimo tikimybė didėja“, – paaiškino A.Ugwumadu.

6. Plaukuoti kojų pirštai – geras ženklas

Nors tai retai laikoma patrauklia savybe, bet plaukai ant kojų pirštų būti ženklas, kad jūsų kraujo apytaka yra gera.

Constantinos Kyriakides, kraujagyslių chirurgas iš Londono Nacionalinės sveikatos tarnybos fondo „Barts Health“, paaiškino: „Kojų, ypač apatinės jų dalies, plaukų slinkimas gali būti periferinių arterijų ligos simptomas“.

Tai dažna būsena, kuri atsiranda, kai arterinės kraujagyslės neaprūpina kojų raumenų krauju. Ja sergantieji yra labiau linkę sirgti ir širdies ligomis.

Plaukų folikulams reikia, kad kraujas juos gerai aprūpintų deguonimi ir maistu.

„Jeigu nepakankamai kraujo patenka į kojas, tai reiškia, kad jų apačia bus mažiau aprūpinta deguonimi. Kadangi kojos yra labiausiai nutolę nuo širdies, jų folikulai nuo deguonies trūkumo nukenčia labiausiai“, – sakė gydytojas

Vis dėlto kai kurių žmonių kojų pirštai ir taip nėra labai plaukuoti. Dėl to nerimauti neverta. „Susirūpinti reikia, tik tada, jeigu jūsų kojų pirštai anksčiau buvo plaukuoti“, – paaiškino C.Kyriakides.

Kojų pirštų plaukus praranda tik tie, kurių periferinė arterijų liga yra gana pažengusi. Ankstyvi ligos simptomai yra skausmas blauzdose vaikštant.

7. Ar verta pešioti ausų plaukus?

Plaukai išorinėje ausų kanalų pusėje apsaugo nuo dulkių patekimo į ausis. Tačiau dėl per didelio ausų plaukuotumo jose gali kauptis siera, kuri silpnina klausą. Taigi, jeigu jūsų ausyse dažnai susidaro sieros kamščiai, reiktų pamąstyti apie ausų plaukų šalinimą.

Vis dėlto Čandigarcho universiteto Indijoje antropologas daktaras Kewalis Krishanas įspėjo, kad tai gali pakenkti klausai.

Pasak daktaro, ausyse yra dviejų rūšių smulkūs sensoriniai plaukai, kurie smegenims padeda perduoti garso signalus. Smulkūs plaukai, esantys išorinėje ausyje, sustiprina švelnius garsus ir sumažina stiprius garsus. Tuo tarpu vidinės ausies plaukai perduoda garsų bangas į klausos nervą.

Straipsnyje, publikuotame žurnale „Medical Hypotheses“, daktaras K.Krishanas daro prielaidą, kad ausų plaukai gerina klausą. Tačiau LOR specialistai tuo abejoja.

8. Ieškote meilės? Neskuskite pažastų

Dar viena priežastis, dėl kurios turėtume pažastų plaukus palikti ramybėje, yra ta, kad plaukai gali perduoti natūralius kvapus, padedančius pritraukti priešingos lyties partnerį.

Profesorius D.Tobinas paaiškina: „Kiti žinduoliai kūno plaukais perduoda tokius kvapus, kaip feromonai, kurie yra cheminiai elementai, padedantys pritraukti priešingos lyties atstovus. Ar žmonėms tai irgi padeda, yra ginčytinas klausimas, bet nuskutus pažastų plaukus tie kvapai į aplinką taip greitai nepasklistų“.

9. Atsargiai su netikromis blakstienomis

O štai geros naujienos vešliais antakiais garsėjančiai manekenei Carai Delvingne: kuo vešlesni antakiai, tuo geriau jūsų akys apsaugotos nuo prakaito ir kitų kenksmingų dalelių.

Blakstienos taip pat svarbios akių apsaugai nuo dulkių. Be to, jos padeda išsaugoti drėgmę.

„Blakstienos nukreipia tekantį orą virš akių vokų ir apsaugo akių obuolius nuo išdžiuvimo“, – paaiškino profesorius D.Tobinas.

Tačiau per ilgos blakstienos gali pakenkti. Neseniai Džordžijos technologijų institute, JAV, atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad jeigu blakstienos yra ilgesnės nei trečdalis akies pločio, jos padidina oro patekimą į akis ir tai jas išdžiovina.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.