5 liaudiškos priemonės, balinančios dantis

Spindintys balti dantys – tiek moterų, tiek vyrų svajonė. Dėl holivudinės šypsenos odontologų kabinetuose plačiai atveriamos ne tik burnos, bet ir piniginės. Tačiau jeigu negalite sau leisti šimtus eurų kainuojančių balinimo procedūrų – ne bėda. Yra visai nebrangių liaudiškų priemonių, nuo seno garsėjančių balinančiu poveikiu dantims. Tiesa, daugumą jų reikia naudoti atsargiai.

Balinti dantis citrina nereikėtų dažniau kaip kartą per savaitę, ypač, jeigu jūsų emalis jautrus.<br>123rf nuotr.
Balinti dantis citrina nereikėtų dažniau kaip kartą per savaitę, ypač, jeigu jūsų emalis jautrus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 21, 2015, 7:07 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:36 AM

1. Maistinė soda

Tai – senas dantų balinimo būdas. Promočiutės užsiberdavo maistinės sodos ant keletą kartų perlenkto marlės gabaliuko ir juo ištrindavo dantų paviršių.

Soda iš tiesų gerai balina, tačiau gali sukelti ir nepageidaujamų pasekmių. Dantų emalis suplonėja, dantys tampa ne tokie stiprūs ir jautresni. Be to, soda neigiamai veikia dantenas, jos gali imti kraujuoti.

Esant norui, galima šiek tiek sodos užberti ant dantų pastos. Tačiau net jeigu jūsų dantys sveiki, nenaudokite šio balinimo būdo dažniau kaip kartą per savaitę.

2. Aktyvinta anglis

Balinimo procedūrai aktyvintą anglį reikia sutrinti į miltelius. Juos galima naudoti vienus arba pridėti į dantų pastą. Uždėję masę ant dantų šepetėlio, kruopščiai išvalykite dantis.

Su aktyvinta anglimi vargu ar pavyks išbalinti dantis iš karto, bet po mėnesio ar dviejų rezultatai taps pastebimi. Tokį būdą naudoti pakanka 2-3 kartus per mėnesį.

3. Vandenilio peroksidas

Kai kurie gamintojai į balinimo priemones ir dantų pastas deda vandenilio peroksido. Ši medžiaga greitai pašalina dantų apnašas ir šviesina emalį.

Dantis vandenilio peroksidu balinti galima ir namų sąlygomis. Yra du būdai:

* Į trečdalį stiklinės vandens įlašinkite 25 lašus vandenilio peroksido. Išsivalykite dantis, po to burną išsiskalaukite šiuo tirpalu. Po to išskalaukite burną švariu vandeniu.

* Vatos tamponą suvilgykite vandenilio peroksidu ir atsargiai patrinkite juo dantis. Tada išvalykite dantis įprastine pasta ir išskalaukite burną.

Per ir po procedūros dantys tampa ypač jautrūs, dantenose atsiranda deginimo pojūtis. Todėl šio balinimo būdo nereikėtų naudoti dažnai – priešingu atveju rizikuojate sugadinti emalį ir nudeginti dantenas.

4. Citrina

Citrina ne tik padeda kovoti su pigmentinėmis dėmėmis, bet ir puikiai balina dantis. Tereikia citrinos griežinėliu be kauliukų patrinti emalį ir po to kruopščiai išskalauti burną, kad nuplautimėte askorbo rūgštį. Taip pat galima citrinos sulčių pridėti į dantų pastą – tada dantys taps šviesesni, o dantenos nekraujuos. Kad pašalintumėte apnašas iš tarpdančių, reikia keletą minučių pakramtyti citriną kartu su duonos plutele.

Balinti dantis citrina nereikėtų dažniau kaip kartą per savaitę, ypač, jeigu jūsų emalis jautrus.

5. Arbatmedžio aliejus

Arbatmedžio aliejus puikiai balina dantis, pašalina dantų akmenis ir visiškai negadina emalio bei dantenų. O taip pat tai – natūralus antiseptikas, kuris kliudo atsirasti žalingoms bakterijoms. Dantų balinimui naudojamas 100 proc. arbatmedžio aliejus.

Pradžioje reikia išvalyti dantis įprasta pasta. Tada ant šepetėlio užlašinti 2-3 lašus aliejaus ir lygiai užtepti ant dantų paviršiaus, o po to kruopščiai išskalauti burną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.