Moterys į ginekologą turi kreiptis ir dėl menkiausios abejonės

Akušerija ir ginekologija − išskirtinė medicinos sritis, kuri rūpinasi moters sveikata įvairiais gyvenimo laikotarpiais. Ji užtikrina nėštumo, gimdymo priežiūrą, padeda į pasaulį ateiti naujai gyvybei. Tad lytinė reprodukcinė moterų sveikata itin svarbi ne tik pačiai moteriai, bet ir visai visuomenei. „Deja, Lietuvoje dar neturime tradicijų kreiptis į gydytoją laiku ir vis dar gyvename apgaubti mitų“,– sako Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Akušerijos ir ginekologijos centro vadovas doc. med. dr. Jonas Ališauskas. Ir ragina moteris nedelsti – savo sveikata pasirūpinti kol dar nevėlu.

Lietuvoje į ginekologus dažniausiai moterys kreipiasi tada, kai jau kažkuo suserga.<br>123rf nuotr.
Lietuvoje į ginekologus dažniausiai moterys kreipiasi tada, kai jau kažkuo suserga.<br>123rf nuotr.
Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Akušerijos ir ginekologijos centro vadovas doc. med. dr. Jonas Ališauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Akušerijos ir ginekologijos centro vadovas doc. med. dr. Jonas Ališauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 26, 2015, 10:01 AM, atnaujinta Oct 3, 2023, 12:50 PM

Nesilanko metų metus

Doc. med. dr. Jonas Ališauskas Medicinos diagnostikos ir gydymo centre dirba nuo pirmų jo įkūrimo dienų, jau dvidešimt metų. Tad yra ne tik teoriškai, bet ir praktiškai įsitikinęs, kad sveikata prasideda nuo profilaktikos. „Susirgimų prevencija aktuali kiekvienam ginekologui, nesvarbu kokioje, pirminėje ar antrinėje gydymo įstaigoje dirba“,– teigia gydytojas akušeris ginekologas.

Deja, anot docento, Lietuvoje dar nėra susiformavusios sveikatai palankios tradicijos. „Kiek yra tekę būti kitose Europos klinikose, ypač privačiuose kabinetuose, pacientės ateina tiesiog pasitarti, pakalbėti, jei kyla abejonių, kažką pajuto, išgirdo ar perskaitė. O Lietuvoje į mus dažniausiai moterys kreipiasi tada, kai jau kažkuo suserga. Dar ir didžiuojasi, kad jau ne vienerius metus nėra buvusios pas gydytoją“,– stebisi doc. med. dr. J. Ališauskas.

Štai ir dėl rekomenduojamų valstybės finansuojamų skiepų sąrašą kitąmet mergaitėms planuojamų įtraukti skiepų nuo žmogaus papilomos viruso, specialisto nuomone, šalis vis dar gyvena mitais. „Kitų valstybių patirtis rodo, kad jie pasiteisina, todėl Lietuvoje jie taip pat labai svarbūs prevencijai ir profilaktikai. Tačiau yra dvi problemos, viena finansinė, nes kol kas tai yra pakankamai brangu. Antra, Lietuvoje yra daug mitų, komentarų ir neteisingų vertinimų, ypač internete. Man labai įsiminė vieno seminaro metu, kolegų iš Jungtinės Karalystės išsakyta mintis: „Informacija internete yra labai panaši į džiungles – viršuje pilna augmenijos, lapoja, po ja susipynusios lianos, toliau įvairūs driežai, gyvatės ir tik kai kur vertingi perliukai“. Dėl to, bendromis pastangomis reikia šviesti visuomenę, skatinti moteris nebūti abejingas savo sveikatai“,– tikina doc. med. dr. J. Ališauskas.

Laiko stoka – ne priežastis

Specialistas per daugelį mediko praktikos metų sukaupė nemenką žinių bagažą apie tai, ko reikia pacientams ir yra įsitikinęs, kad laiko stoka – netinkamas pasiteisinimas vengti gydytojo konsultacijų. Be to, išeičių yra ir skubančioms moterims.

„Kaupėme patirtį, mokėmės, ieškojome pačių geriausių ir pažangiausių sprendimų, lankydamiesi užsienyje, bendraudami su kitais specialistais panašiuose centruose. Tad pacientėms mūsų Akušerijos ir ginekologijos centre nereikia laukti eilėse. Paslaugos suteikiamos „nuo – iki“ per trumpą laiką“,– sako docentas.

Aukštą paslaugų kokybę užtikrina tiek techninių galimybių visuma, tiek profesionalūs specialistai. „Šiuo metu komandoje dirba dvylika akušerių ginekologų, yra trys puikiai įrengti kabinetai, kuriuose dirbama dviem pamainomis: iš ryto ir po pietų. Septyni iš dvylikos specialistų yra medicinos mokslų daktarai, dalis jų vienaip ar kitaip susiję su Vilniaus universitetu ir klinikomis. Jei kalbėtume apie atskiras sritis, pavyzdžiui, nėščiųjų priežiūrą ir ištyrimą, galiu paminėti puikius specialistus – docentę daktarę Jolitą Zakarevičienę, Ričardą Daunoravičių, medicinos mokslų daktarę Dianą Bužinskienę. Plėtojame ir ginekologinę endokrinologiją, endoskopinę chirurgiją. Prie to prisideda savo srities profesionalai medicinos mokslų daktarai Gediminas Mečėjus, Mindaugas Šilkūnas, Vilius Rudaitis. Turime ir puikų vidurinį medicinos personalą, seniai dirbančias ir didelę patirtį turinčias akušeres“,– vardija Akušerijos ir ginekologijos centro vadovas.

Dėmesys pacientui

Tačiau jis įsitikinęs, kad centras – tik bendro medicinos „organizmo“ dalis. Nors išsiskiria keliais reikšmingais aspektais. „Pirmiausia, turime ypač palankias sąlygas skirti gerokai daugiau dėmesio pacientams. Kokybę lemia ir užtikrina gerai organizuotas komandinis darbas. Apskritai kalbant apie Medicinos diagnostikos ir gydymo centrą, tai yra didelė įstaiga, kur dirba įvairūs specialistai. Su jais labai dažnai reikia pasitarti, tiriant vieną ar kitą patologiją. Kalbu apie gydytojus endokrinologus, urologus, chirurgus ir kitų sričių specialistus. Svarbu ir tai, kaip minėjau, kad viską padaryti galima tą pačią dieną, per kelias valandas. Tad sprendimas, kokia kryptimi tirti moterį ir kaip geriausia jai padėti, būna labai operatyvus.

Antra, turime aukšto lygio naujų technologijų, kurios atveria dar daugiau galimybių. Laboratorijų, kuriose atliekami įvairūs standartizuoti tyrimai. Taip pat atliekame ultragarsinę diagnostiką, kompiuterinę tomografiją, magnetinį rezonansą, rentgeno diagnostiką. Tam turime naujausią įrangą, nereikia laukti ilgose eilėse, tai galima padaryti tuoj pat. Labai svarbi sritis ir morfologinė diagnostika: citologija, histologija. Prie to dirba specialistai ir ekspertai iš Valstybinio patologijos centro, todėl atlikus tyrimą, per labai trumpą laiką galima gauti rezultatą ir aptarti, kaip toliau pacientę gydyti. Ne mažiau svarbi yra ir gera centro vadyba, pažangus darbo organizavimas, kuris neapkrauna gydytojo papildomais darbais, tokiais kaip reikalingų darbui priemonių ar instrumentų įsigijimas. Tuo užsiima kiti specialistai, o gydytojai visą savo laiką ir dėmesį skiria pacientui, darbui, diagnostikai, gydymui“,– sako medikas.

Ir priduria, kad tinkamai diagnostikai reikia nemažai invazinių procedūrų. „Turime galimybę atlikti įvairias biopsijas, diagnostinę histeroskopiją, laparaskopiją. Jei yra reikalas – ištirti histologiškai – per trumpą laiką nustatyti ligą ir pasirinkti gydymą. Taikomas tiek konservatyvus: vaistais ar kitomis priemonėmis, tiek chirurginis gydymas. Prireikus pastarojo, operacinėse atliekamos visos operacijos, pirmenybė teikiama endoskopinėms, tausojančioms moters organus, mažiausiai invazyvioms intervencijoms. Turime puikiai įrengtas operacines, gerą įrangą. Tad mūsų centre galimos visos dienos chirurgijos ir bendrosios ginekologinės chirurgijos paslaugos. Išskyrus onkoginekologiją. Tiesa, planuojame plėtoti onkologijos profilaktiką ir ankstyvąją diagnostiką. Tad turime planų ir galimybių juos realizuoti. Esame nusiteikę pozityviai“, – džiaugiasi doc. med. dr. J. Ališauskas.

„Tai yra civilizuotos ir lengvai prieinamos paslaugos. Ypač, jei pacientės taupo savo laiką“ , – sako specialistas ir priduria, kad visų svarbiausia – paskatinti moteris geriau ateiti, kad ir be reikalo, dėl mažiausios abejonės ir nerasti nieko blogo, nei kažką svarbaus praleisti ar pavėluoti. Per vėlai pastebėjus susirgimą, daug sunkiau padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.