8 natūralios priemonės atbaidyti uodams

Žmonės žiemą skundžiasi dėl šalčio, o šiltuoju sezonu – dėl karščio ir uodų. Uodai gali bet kokią veiklą lauke padaryti nemalonią. Tačiau yra gausybė priemonių jiems atbaidyti. Tarp jų – ne tik chemikalai, bet ir natūralios medžiagos.

Česnakai padeda atbaidyti uodus.<br>123rf nuotr.
Česnakai padeda atbaidyti uodus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2015, 8:25 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 11:39 PM

Yra įvairių natūralių priemonių uodams atbaidyti. Šiame straipsnyje – 8 iš jų.

1. Citrininio eukalipto aliejus

Citrininio eukalipto aliejus – viena iš geriausiai žinomų natūralių priemonių atbaidyti uodams. Nesvarbu, ar namie laikysite patį augalą, ar eteriniu aliejumi išsitepsite vietas, kuriose jaučiamas pulsas. Kuo daugiau šio kvapo bus aplink jus, tuo mažiau įkyrių vabzdžių matysite aplink save.

Citrininio eukalipto aliejus toks pats efektyvus, kaip įprastinėse priemonėse nuo uodų esantis dietiltoluamidas.

2. Katžolė

Katžolė yra lengvai užauginama bei yra naudinga ir namuose, ir medicinoje. Ji padeda ir atbaidyti uodus. JAV Ajovos valstijos mokslininkai išsiaiškino, kad katžolė 10 kartų veiksmingesnė už dietiltoluamidą.

Jei norite atbaidyti uodus, balkone arba ant palangės galite pastatyti vazonų su katžole. Be to, ant lapelių esančius aliejus galite tiesiog įtrinti į odą.

3. Citrinžolė

Nors būna citrinžolės žvakių bei aliejų, pats augalas yra dar naudingesnis. Jis yra gana išvaizdus, todėl galite jį pasodinti sode arba dideliame vazone. Citrinžolė atbaido ne tik uodus, bet ir kitus ramybės neduodančius vabzdžius.

4. Levandų aliejus

Levandų aliejus ne tik skaniai kvepia, bet ir padeda atbaidyti uodus. Jį galima teptis vieną arba maišyti su kitais aliejais.

5. Arbatmedžio aliejus

Arbamedžio aliejus tinka ir atbaidyti uodams, ir teptis jų įgėlimo vietas.

6. Česnakai

Česnakai padeda atbaidyti uodus. Manoma, kad jų suvalgius pasikeičia kūno kvapas, todėl vabzdžiai sunkiau pastebi tokį žmogų arba trumpiau pasilieka ant jo odos. Česnakus galima valgyti arba įtrinti į odą.

7. Renkitės šviesiomis spalvomis

Tamsūs drabužiai labiau traukia uodus, nei šviesūs. Uodus tyrinėjantys žmonės įsitikinę, kad vabzdžiai tamsius objektus mato geriau, nei šviesius. Be to, apsirengus šviesiais rūbais ne taip karšta, o įkyrūs vabzdžiai puikiai jaučia prakaito kvapą.

8. Vartokite mažiau alkoholio

Uodai greičiau atkreipia dėmesį į žmones, kurių kūno temperatūra aukštesnė. Ji pakyla išgėrus alkoholio. Be to, uodus traukia alkoholio kvapas, kurio atsiranda prakaite.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.