Natūralūs būdai, padedantys išvengti nemalonaus prakaito kvapo

Stiprus prakaitavimas gali aptemdyti artėjančios vasaros džiaugsmus. Tačiau ar žinote, dėl ko prakaito kvapas tampa itin aštrus? Kokiais būdais galima sumažinti prakaitavimą bei išvengti nemalonaus kvapo? Tai nėra taip sudėtinga, tačiau specialistai pataria atkreipti dėmesį pirmiausia į tai, ką valgote.

Stiprus prakaitavimas priklauso ir nuo mūsų mitybos.<br>123rf nuotr.
Stiprus prakaitavimas priklauso ir nuo mūsų mitybos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2015, 5:57 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 7:57 PM

Mitybos svarba

Tai, kaip gausiai prakaituojate gali priklausyti ir nuo jūsų mitybos. Pavyzdžiui dėl pernelyg didelio kavos, alkoholio, mėsos, greito maisto vartojimo prakaito kvapas gali tapti ypač nemalonus ir aštrus. Tuo tarpu jei valgote daug aštraus maisto – prakaituosite daugiau.

Vasarą patartina valgyti mėsą ne daugiau nei 2-3 kartus per savaitę, keisti ją vaisiais ir daržovėmis bei gerti daugiau paprasto vandens. Sureguliuoti prakaitavimą gali padėti taip pat šalavijų arbata. Ji turi daug magnio, ramina nervų sistemą.

Jei prakaituoja pėdos

Vasarą neretai padidėja delnų ir pėdų prakaitavimas. Tiesa, reikėtų atkreipti dėmesį, ar jis nėra susijęs su stresu, nervinėmis situacijomis. Taip pat padidėjęs prakaitavimas gali būti susijęs su psichologinėmis problemomis, pavyzdžiui neuroze.

Tačiau jei delnai ir pėdos prakaituoja būtent dėl padidėjusios oro temperatūros yra keli nesudėtingi būdai šios problemos išvengti. Be įprastų vaistinėse siūlomų kremų jums gali padėti ir namų sąlygomis pagaminami „preparatai“.

Vienas tokių – vonelės iš ąžuolo žievės nuoviro, kuriose patariama mirkyti kojas. Taip pat veiksmingos yra amoniako ir vandens vonelės (vienam litrui vandens reikės vieno arbatinio šaukštelio amoniako).

Pasitikrinkite dėl ligų

Pasitaiko atvejų, kai prakaituoja ne tik pažastys, delnai ar pėdos, bet ir sprandas, nugara bei veidas. Pirmiausia patariame įsitikinti, kad toks prakaitavimas atsirado ne dėl skydliaukės disfunkcijų, diabeto, ar kitų ligų. Mat pastarosios taip pat gali būti prakaitavimo priežastis.

Jei visgi nesergate, galite laikytis paprastų taisyklių, kaip išvengti prakaitavimo: dažniau palįskite po dušu, prauskite veidą šiltu, ne šaltu vandeniu, rinkitės tik natūralių audinių rūbus.

Pasigaminkite dezodorantą patys

Nors vaistinėse ir kosmetikos parduotuvėse siūlomas nemažas pasirinkimas įvairiausių dezodorantų nuo prakaito, jų galima pasigaminti ir namuose. Dažniausiai jie gaminami iš eterinių levandų, mėtų, rožių, laimo aliejų.

Jie mažina prakaitavimą ir panaikina nemalonų kvapą. Arbatmedžio aliejus stabdo bakterijų dauginimąsi, kokoso ar simondsijų aliejai greitai įsigeria į odą ir taip pat stabdo prakaitavimą. Marantos augalo milteliai absorbuoja drėgmę neužkimšdamos porų.

Tiesa, natūralūs dezodorantai gali tikti ne visiems. Eteriniai aliejai, įeinantys į jų sudėtį gali iššaukti alerginę reakciją, todėl prieš naudojant tokias priemones būtina įsitikinti, kad nesate alergiškas.

Įprastos priemonės

Dažniausias išsigelbėjimas nuo prakaitavimo – vaistinėse ir parduotuvėse įsigyjami dezodorantai ir antiperspirantai. Tačiau jie gali nepadėti ir dėl to, kad neteisingai juos naudojame. Visų pirma dezodorantai nestabdo prakaitavimo, o tik panaikina nemalonų kvapą, o jų poveikis jaučiamas ne daugiau nei 5 valandas. Jį patariama naudoti išlipus iš vonios, ant sausos odos.

Į dezodorantų sudėtį neretai įeina ir alkoholis, todėl jei jūsų oda jautri, ji gali parausti ir perštėti.

Antiperspirantai, priešingai, nei dezodorantai mažina prakaitavimą, tačiau naudoti juos patartina ne ryte, kaip daugelis įpratę, o vakare taip pat ant švarios ir sausos odos. Naudoti juos rytais nėra prasmės, nes jie paprasčiausiai nespėja įsigerti į odą.

Parengė Ana Daukševič 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.