Kuperozė: kaip kovoti su nesveiku veido raudoniu?

Rausvi skruostai ne visada yra sveikatos ir grožio požymis. Ant skruostų ir nosies iššokusios kraujagyslių „žvaigždutės“ anaiptol nepapuošia. Ar vienintelis būdas su jomis kovoti – storas pudros sluoksnis?

Ar vienintelis būdas kovoti su kuperoze – storas pudros sluoksnis?<br>123rf nuotr.
Ar vienintelis būdas kovoti su kuperoze – storas pudros sluoksnis?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 1, 2015, 7:53 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 10:22 AM

Kuperozė labiausiai „mėgsta“ žmones su plona ir jautria oda. Jiems dar ir jaunystėje ant skruostų, nosies ir kaktos, o kartais ir dekoltė srityje atsiranda specifinis raudonis, kuris bėgant laikui pavirsta nedailiomis „žvaigždutėmis“.

To priežastis – sutrikusi odos kraujotaka. Liaudyje kartais sakoma, kad kraujagyslių kapiliarai yra „susproginėję“. Tai netiesa – juos iš tiesų reikėtų vadinti „ištampytais“.

Nustatytas kuperozės ryšys ir su endokrininėmis ligomis, virškinimo trakto problemomis (ypač gastritu) ir kepenimis. Ją išprovokuoja vėjas, šaltis, stiprios emocijos. Jaudinančiomis akimirkomis kraujagyslės susiaurėja, kraujo spaudimas padidėja, ir ant veido atsiranda „karo spalvos“.

Ilgainiui kapiliarų sienelės ištampomos taip, kad tampa nesandarios. Kraujagyslės praranda pajėgumą susitraukti, jomis tekantis kraujas kaupiasi ir dar labiau plečia kraujagysles bei nusilpusias kapiliarų sieneles.

Kuperozė nelaikoma liga, tačiau tai rimta kosmetinė problema, kelianti psichologinį diskomfortą.

Turint šią problemą, reikėtų vengti:

cigarečių

šokolado ir kakavos

kavos ir stiprios arbatos

sūraus ir rūkyto maisto

alkoholio

prieskonių

aštraus karšto maisto

preparatų su jūros žolių ekstraktais

didelių fizinių krūvių.

Kaip gydyti?

Visa laimė, su kuperoze galima susigyventi. Pagrindinė odos priežiūra turi būti sukoncentruota į jos „raminimą“.

Poveikiu prieš kuperozę pasižymi kai kurie eteriniai aliejai – rozmarinų, čiobrelių, mairūnų, raudonėlių, šalavijų, melisų. Šių aliejų galima įlašinti į alyvuogių aliejų ir juo tepti veidą. Tiesa, šis metodas tinka, jei nesate linkę į alergijas.

Praustis rekomenduojama tik šiltu vandeniu. Po to galima patrinti veidą ledo gabaliuku su šalavijais ir ramunėlėmis.

Jūsų kosmetikoje neturi būti spirito, o taip pat medaus, alijošiaus, mentolio, mėtų, gvazdikėlių, eukalipto eterinių aliejų, vaisių rūgščių.

Nesižavėkite veidą valančiomis putomis – jos sausina ir dirgina odą. Atsisakykite šiurkščių rankšluosčių, vatos diskelių ir kempinėlių.

Veido priežiūrai reikėtų naudoti profesionalias prieš kuperozę nukreiptas kosmetikos linijas. Jos nepadės visiškai panaikinti kuperozės, bet pastebimai ją sumažins.

Atminkite, kad gydomąją kosmetiką reikia naudoti kursais. Nereikėtų vienu metu naudoti kelių skirtingų paskirčių priemonių. Jeigu nerimą kelia ir kuperozė, ir raukšlės – pirma išsigydykite kuperozę, o po to pereikite prie jauninančios kosmetikos.

Naminiai receptai

Yra ir kitų receptų, kurie gali kaip reikiant palengvinti gyvenimą.

Odos valymui naudokite baltąjį molį (kaoliną).

Pasigaminkite toniką nuo kuperozės: užplikykite ramunėles (1-2 valgomieji šaukštai 0,5 litro vandens), atvėsinkite, nukoškite, pridėkite 2 tabletes tirpstančio askorutino ir valykite šiuo mišiniu veidą kelis kartus per dieną.

Prieš einant į lauką, ypač vėjuotu oru, 10 minučių užsidėkite kaukę, sumaišę lanolina, augalinį aliejų, krakmolą ir talką (santykiais 2:1:0,5:0,5).

Kas sumažintumėte sudirgimą, lygiomis dalimis sumaišykite vynuogių kauliukų aliejų, japoninės soforos, medetkų ir kiaulpienių aliejinį ekstraktą. Pridėkite 100 ml verdančio vandens. Prieš miegą mišiniu tepkite problemiškas vietas, leiskite įsigerti, o likučius sugerkite servetėle.

Jeigu kuperozė labai ryški, padėti gali fototerapijos procedūros. Tačiau jos padeda ne visiems, po procedūrų gali atsirasti pigmentinių dėmių ir kitų nepageidaujamų dalykų. Kad sužinotumėte, kaip reaguoja jūsų oda, specialistas turi atlikti preliminarų testą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.