5 iš pažiūros sveiki produktai, gadinantys jūsų dantis

Visi žinome, kad dantims kenkia ledinukai ir gazuoti vaisvandeniai. Tačiau dantims kenkiančių rūgščių ir cukraus gali būti ir kituose, iš pažiūros nežalinguose (ir netgi sveikuose) maisto produktuose. Pateikiame penkis tokius produktus, apie kuriuos derėtų žinoti.

Džiovinti vaisiai dantims kenkia panašiai, kaip saldainiai guminukai.<br>123rf nuotr.
Džiovinti vaisiai dantims kenkia panašiai, kaip saldainiai guminukai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 8, 2015, 5:48 PM, atnaujinta Nov 23, 2017, 5:15 PM

1. Sultys

Sultyse gausu vitaminų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų. Tačiau jose ir daug cukraus – tad, pasak odontologų, sulčių gėrimas neretai mažai kuo nusileidžia dantų maudymui šokolade. Cukrumi maitinasi burnoje gyvenančios bakterijos ir paverčia jį rūgštimi, o pastaroji ardo dantų emalį ir sukelia ėduonį.

Ką daryti? Gerkite sultis per šiaudelį, kad jos nesiliestų prie jūsų dantų. O išgėrę sulčių palaukite bent 45 minutes ir tik po to valykitės dantis. Trinant dantis šepetėliu iš karto po to, kai jų emalį suminkštino rūgštis, galima labai pakenkti.

2. Kramtomi vitaminai

Jų skonis kaip guminukų – ir jie mūsų dantims ne ką geresni už guminukus. Jų lipnus cukrinis apvalkalas prilimpa prie dantų, tad ėduonis beveik garantuotas.

Ką daryti? Vartokite vitaminus tablečių pavidalu. Gal ir ne taip skanu, bet vis tiek maloniau, nei vizitas pas odontologą taisyti dantų.

3. Kepsnių padažas

Kepti lauke kepsnius – viena smagiausių vasaros pramogų. Bet mažai kas žino, kad tirštas, saldus padažas, kuriuo marinuojama vištiena ir šonkauliukai, taip pat cukrumi „marinuoja“ jūsų dantis – taip, padaže cukraus daugybė.

Ką daryti? Prieš valgydami kepsnį, patepkite dantis labai plonu vazelino sluoksniu, kad sukurtumėte barjerą tarp emalio ir padažo. Nemalonus vazelino pojūtis burnoje? Tuomet pavalgę iš karto išsivalykite dantis.

4. Džiovinti vaisiai

Kai kurie švieži vaisiai yra išties naudingi dantims – pavyzdžiui, obuoliai ar kriaušės. Tačiau džiovinti vaisiai limpa prie dantų ir veikia juos panašiai, kaip guminukai.

Ką daryti? Nuvalykite juos! Suvalgę džiovintų vaisių, išvalykite dantis šepetėliu ir siūlu, kad neliktų prilipusio cukraus.

5. Baltasis vynas

Raudonas vynas dažo dantis, tačiau baltas dantims taip pat kenkia. Baltame vyne esančios rūgštys graužia emalį ir padaro dantis pažeidžiamus.

Ką daryti? Prie vyno valgykite daugiau sūrio. Jame daug baltymų, kalcio ir fosforo, kurie padeda nukenksminti burnoje vyno paliktas rūgštis. Ne toks kaloringas sprendimas – išgėrus vyno išskalauti burną geriamuoju vandeniu ir rūgštis tiesiog nuplauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.