Paplūdimio šlepetės pavojingesnės, nei aukštakulniai

Kiekvienais metais 44 m. britė Cindy Croucher-Wright laukdavo vasaros tam, kad galėtų įkišti savo žieminius batus atgal į spintą ir pakeisti juos savo taip mėgstamomis basutėmis per pirštą.

Basutės per pirštą sukelia daugiau bėdų nei aukštakulniai.<br>123rf nuotr.
Basutės per pirštą sukelia daugiau bėdų nei aukštakulniai.<br>123rf nuotr.
Basutės per pirštą gali tapti pačiu blogiausiu jūsų pasirinkimu.<br>Pixabay nuotr.
Basutės per pirštą gali tapti pačiu blogiausiu jūsų pasirinkimu.<br>Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

2015-06-09 07:05, atnaujinta 2017-11-23 15:33

„Aš su jomis vaikščiodavau visur ir visada, maniau, kad tai pats protingiausias pasirinkimas, – pasakojo C.Croucher-Wright. – Aš jas nešiojau namuose, darbe – visur. Niekada nebuvau aukštų kulniukų mėgėja.“

C.Croucher-Wright nėra išskirtinė. Vis daugiau ir daugiau merginų atsisako aukštakulnių batų. Reikia dėkoti įspėjimams, kurie teigia, kad 3 metus nuolat yra dėvimi batai su aukštais kulnais gali negrįžtamai sužaloti moterų kojas, rašo „Daily Mail“.

Basutės per pirštą – blogiausias pasirinkimas

Podiatrai sako, kad šis patogumų ieškojimas gali sukelti dar stipresnius sužalojimus, kurie gali būti ilgalaikiai. Basutės per pirštą gali tapti pačiu blogiausiu jūsų pasirinkimu.

„Jei atvirai, basutės per pirštą yra pavojingos, – sakė „Marigold“ klinikos podiatras Tariqas Khanas. – Tai yra ploniausia ir nepalankiausia avalynė, kurią tik yra galima dėvėti.“

C.Croucher-Wright ši pamoka buvo skaudi. Nuolatinė bėgikė pėdų skausmą pirmą kartą pajuto 2011 metais. Kada  apsilankė pas fizioterapeutą, moteris nesitikėjo išgirsti, kad dėl visko kalta jos avalynė.

Gali sukelti rimtą uždegimą

„Aš pradėjau jausti veriantį skausmą paduose, kuris prasidėdavo nuo kulnų ir eidavo per pėdos išlinkimą. Ryte, kai keldavau kojas iš lovos, jausdavau tvinkčiojantį aštrų skausmą, todėl vos galėdavau atsistoti, – pasakojo moteris. – Po 10 minučių šlubčiojimo man palengvėdavo. Bet skausmas išlikdavo pastovus labai ilgą laiką. Pavyzdžiui, jis grįždavo, kai sėdėdavau darbe prie savo stalo.“

„Mano fizioterapeutė diagnozavo plantarinį fascitą – tai stiprus pėdos sausgyslės uždegimas. Gydytoja manė, kad taip yra dėl mano storos pakinklinės sausgyslės ir blauzdos – tai pasekmė nuolatinio bėgiojimo be apšilimo“, – pasakojo C.Croucher-Wright.

„Gydytoja pasiūlė daugybė įvairiausių pratimų ir masažų. Pavyzdžiui, su kojos pirštais pamėginti pakelti rankšluostį, kilnoti blauzdas arba daryti pėdų masažą su buteliu, pripiltu ledinio vandens. Tačiau simptomai ir toliau tęsėsi 6 mėnesius. Tada, vieną rudens dieną, avėdama savo pamėgtas basutes per pirštą, vėl nuėjau į susitikimą su fizioterapeutu. Gydytoja manęs paklausė ar aš jas dažnai aviu, ir pasakė, kad pagaliau rado mano skausmo kaltininką“, – pasakojo moteris.

Batai turėtų būti ant kulniuko

Pasak gydytojo T.Khanas, situacija, kurią išgyveno C.Croucher-Wright, yra būdinga tiems, kurie dėvi plačius batus, tačiau basutės per pirštą yra pats blogiausias variantas.

„Laikyti basutes reikia kojų pirštais, o tai suteikia labai daug spaudimo tiek jūsų pirštams, tiek pėdos išlinkimui, – sakė podiatras. – Geriausiu atveju, visų batai turėtų turėti apie 3,5 centimetrų aukščio kulniuką. Jei kulnas yra nepakankamai pakeltas, tai reiškia, kad padas yra apsunkinamas, ir sausgyslėje, kuri jungia Achilą ir kojų pirštus, prasideda uždegimas. Jeigu jūs turite storas blauzdas, būdingas bėgikams ir aukštakulnių nešiotojoms, šio uždegimo rizika yra dar didesnė. Skausmas dažniausiai prasideda gėlimu, bet vėliau gali tapti chroniškas ar net gali būti juntamas deginimas. Skausmai gali paūmėti po bėgiojimo ar pasivaikščiojimo. Tačiau labiausiai skausmas juntamas prieš išlipant iš lovos.“

„Plantarinis fascitas gali pareikalauti steroidinių injekcijų, operacijos arba šoko bangų terapijos procedūros. Didesnei daliai žmonių padeda poilsis, priešuždegiminiai vaistai ir geresni batai. Kai tik uždegimas yra sumažinamas, aš patariu masažuoti pėdas ir atlikti tempimo pratimus“, – sakė gydytojas T.Khanas.

Geriau rinktis sandalus

Nors ir nenoriai, tačiau C.Croucher-Wright iškeitė basutes per pirštą į sandalus ir buvo nustebinta. „Nuo to momento mano plantarinis fascitas visiškai išnyko. Tai buvo netikėtas atradimas ir džiaugsmas, kad ir toliau galėsiu bėgioti nejausdama skausmo. Nuo šiol basutes per pirštą dėviu tik ypatingomis progomis, bet ir po trumpų pasivaikščiojimų su jomis, kitą dieną jaučiuosi suluošinta“, – sakė moteris.

Buvęs anatomijos ir žmogaus judėjimo dėstytojas „St. Mary‘s“ universitete, Sporto, sveikatos ir taikomojo mokslo mokykloje Rikas Melloras nemano, kad basutės per pirštą turėtų būti nešiojamos visą dieną vietoj batų. Ypač jeigu niekada anksčiau jų nenešiojote.

„Britai mėgsta šias basutes dėvėti prie baseino ar pajūryje. Tačiau bėda yra ta, kad, kai ateina vasara, visi numeta savo batus ir įsispiria į basutes, kurių nedėvėjo visus metus. Toks staigus pokytis gali sukelti skausmingą uždegimą net per labai trumpą laiko tarpą. Tai gali iššaukti raumenų skausmus blauzdoje, kulkšnyje ar pėdose. Galite pradėti šlubuoti, jūsų eisena gali pakisti ir tai gali sukelti kelių ar net stuburo problemas“, – pasakojo R.Melloras.

R.Melloras taip pat pataria, kad tie, kurie ir toliau nori dėvėti šias basutes, turėtų kas kelias savaites jas keisti įprastais batais tam, kad pėdos ir kojos galėtų priprasti.

Tačiau gydytojas T.Khanas įspėja, kad basutės per pirštą gali sukelti ir daugiau nelaimių – nuo sustingusių kojų pirštų iki žaizdų.

Basutės per pirštą kiekvienais metais yra atsakingos už beveik 1,4 milijonus nelaimingų atsitikimų keliuose. Į šį skaičių įeina ir motociklininkai, kurių kojos įstringa po pedalais. Tyrimai parodo, kad šios basutės sukelia daug daugiau nelaimių nei batai aukštais kulniukais, kurie net trukdo efektyviai stabdyti.

Parengė Dovilė Odinaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: Irano ataka – kaip atsakys Izraelis?