Atostogų bėda – pykinimas važiuojant. Kaip išvengti?

Kiekvienas, kurį pradeda pykinti vos įsėdus į autobusą, automobilį, traukinį ar lėktuvą, žino, jog ši problema nemenkai gali apkartinti vasaros atostogas. Specialistai skaičiuoja, kad nuo šios ligos kenčia maždaug kas penktas žmogus.

Skaičiuojama, kad nuo pykinimo kelionėse kenčia kas penktas žmogus.<br>123rf nuotr.
Skaičiuojama, kad nuo pykinimo kelionėse kenčia kas penktas žmogus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 20, 2015, 8:26 AM, atnaujinta Oct 30, 2017, 4:00 AM

Įdomu tai, kad pykinimas ir vėmimas transporto priemonėse labai retai pasitaiko kūdikiams. Įprastai jaučiamas siūbavimas juos tiesiog užmigdo. Dažniausiai šis negalavimas pasitaiko vyresniems vaikams – būtent jie sudaro didžiausią sergančiųjų jūros liga skaičių. Dauguma žmonių su laiku ją „išauga“, tačiau yra ir tokių, kuriuos transporto priemonėse pykiną visą gyvenimą.

Dažniausiai žmones pradeda pykinti plaukiant laivu. Jiems pradeda svaigti galva, pykinti, žmonės vemia. Lygiai taip pat kai kurie žmonės reaguoja į keliones automobiliu ar autobusu. Kai kuriuos pradeda pykinti netgi traukiniuose, nors pastarieji atvejai nėra dažni.

Priežastys

Kodėl mus pykina? To priežastis yra skirtingi signalai, kurie keliauja į mūsų smegenis. Kuomet sėdime transporto priemonėse, mūsų kūnas nejuda, ir smegenims siunčiamas signalas, jog esame ramybės būsenoje.

Tuo tarpu mūsų akys mato besikeičiančius vaizdus, pravažiuojančius automobilius, pralenkiamus medžius, namus – kitaip tariant judėjimą. Mūsų smegenys fiksuoja ir įvairų siūbavimą, stabdymą, greičio didinimą. Skirtingi signalai, pasiekiantys smegenis, sukelia situaciją, kuomet mūsų organizmas „pasimeta“. Pykinimą gali sukelti ir nemalonūs kvapai, pavyzdžiui, išmetamųjų dujų kvapas.

Vaistinėse galima įsigyti įvairiausių medikamentų, kurie sušvelnina neigiamą organizmo reakciją į kelionę transporto priemonėmis. Tačiau daugelis medikų pirmiausia siūlo išbandyti ne medikamentinius metodus, o natūralius.

Kodėl? Vaistai nuo pykinimo gali turėti šalutinį poveikį – sukelti mieguistumą, burnos džiūvimą ar net pakelti kraujo spaudimą ir pagreitinti širdies plakimą.

Kaip išvengti

Jeigu keliaujate savo automobiliu, labai svarbu tinkamai paruošti jį kelionei. Patariama nekabinti automobilyje kvapiklių, nesidėti į kelionę stiprų kvapą turinčio maisto – apelsinų, braškių. Stiprūs kvapai tik paskatins pykinimą.

Žmogus, kurį kelionėse pradeda pykinti, turi sėdėti ant priekinės sėdynės. Tačiau, jei nenorime sodinti vaiko priekyje, reikėtų jo kėdutę ar jį patį pasodinti galinės sėdynės viduryje. Taip vaikas stebės vaizdą pro priekinį, o ne šoninį langą ir dėmesį sutelks į horizontą, o ne greitai besikeičiantį vaizdą šone.

Traukinyje žmogus, kenčiantis nuo pykinimo kelionėse, turi sėdėti traukinio judėjimo kryptimi. Tuo tarpu autobuse kuo toliau nuo ratų, kad kuo mažiau jaustų nuo jų sklindančią vibraciją.

Mitybos reikšmė

Labai svarbu ir tai, ką suvalgome. Neretai žmonės, siekdami išvengti pykinimo prieš kelionę, apskritai atsisako valgyti. Tačiau toks sprendimas yra neteisingas. Važiuodamas tuščiu skrandžiu žmogus bus nusilpęs ir sudirgęs, ir tai tik paskatins ligos pasireiškimą. Tinkamiausias lengvai virškinamas maistas. Patariama gerti vandenį arba arbatą. Kelionės metu ir prieš ją nereikėtų vartoti saldžių gėrimų, juolab gazuotų.

Keliautojo kuprinėje turi būtinai būti vanduo, lengvas užkandis – pavyzdžiui, obuoliai. Skaityti kelionės metu griežtai draudžiama. Tačiau patariama klausytis ramios muzikos.

Idealiu atveju patariama atsilošti ir pabandyti užmigti. Kita vertus, net jei užmigti nepavyks, geriausias būdas ištverti kelionę – ramybė, nesižvalgant pro langus. Kelionės metu reikėtų bent kelis kartus sustoti. Tačiau kas kelias minutes klausti žmogaus, kaip jis jaučiasi, negalima. Mintys apie pykinimą gali jį ir sukelti.

Jeigu yra galimybė, geriausia kelionę suplanuoti anksti ryte, kai dar nėra kamščių. Taip išvengsime nuolatinio stabdymo ir judėjimo vėl. Ramus važiavimas labai svarbus žmogui, kurį gali supykinti.

Padėti žmogui, kuris kenčia nuo šio negalavimo, galime ir kitais būdais. Vienas tokių – reikėtų vartoti produktus, kurie savo sudėtyje turi imbiero. Tinka tiek saldainiai su imbieru, tiek arbata. Imbieras nesukelia mieguistumo, sukelia šviežumo jausmą ir palengvina ligos simptomus.

Saldainius reikia valgyti tik tuomet, kai pradedama blogai jaustis. Juos reikia valgyti iš lėto.

Be imbierinės arbatos tinka ir gėrimas, pagamintas iš gvazdikėlių, cinamono ir medaus. Jeigu neturime arbatos, galime suvalgyti mėtinį saldainį ar kramtyti gumą. Pagelbėti gali ir čiulpinukas. Tiesa, geriausia, jei jis bus mėtų skonio.

Liaudiški metodai

Kenčiantiems nuo pykinimo kelionėse gali padėti ir pleistras. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, bet jis iš tiesų pajėgus sumažinti pykinimą. Dar mūsų močiutės sakydavo – jei prisiklijuosime pleistrą virš bambos, pykinimas sumažės. Esą, taip yra spaudžiami reikalingi taškai, ir pykinimas dingsta.

Nors sunku suvokti, kaip pleistras ant pilvo gali mažinti pykinimą, tačiau jį išbandę tikina, jog šis metodas tikrai veikia. Pleistrą reikėtų prisiklijuoti prieš kelionę.

Yra ir kitų liaudiškų būdų, kaip sumažinti pykinimą. Kelionės metu patariama spaudyti delno vidų, maždaug 7 centimetrus virš riešo. Taip pat vietą tarp nykščio ir smiliaus. Jei visi šie metodai neduoda rezultato, tada reikėtų išgerti vaistų. Tiesa, reakcija į kiekvieną jų gali būti individuali, todėl medikamentus reikėtų rinktis atidžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.