Pavojai sveikatai tyko ir jūsų rūbų spintoje

Neseniai pasaulio spauda rašė apie 35 metų moterį, kuriai smarkiai ištino blauzdos ir iškilo rimtas pavojus sveikatai. Medikai mano, kad moteriai išsivystė ūminis raumenų guolio ankštumo sindromas, kurį apsunkino aptempti džinsai.

Jūsų drabužiai gali kelti pavojų sveikatai.<br>123rf nuotr.
Jūsų drabužiai gali kelti pavojų sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2015, 8:30 AM, atnaujinta Oct 24, 2017, 3:56 AM

Kaip rašoma žurnale „Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry“, prieš paūmėjant ligai moteris kelias valandas praleido tupėdama, nes ruošėsi persikraustyti į Australiją ir tuštino namų spinteles.

Iš tiesų ūminis raumenų guolio ankštumo sindromas dėl aptemptų džinsų išsivysto retai. Bet interneto portalas bbc.co.uk įspėjo, kad rūbų spintos gilumoje galima rasti ir daugiau pavojingų aksesuarų tik ir laukiančių, kada jie galės jus suluošinti, prismaugti ar suspausti, jeigu nešiosite juos neteisingai.

Tikriausiai girdėjote apie moteris, XVIII ir XIX a., nešiojusias korsetus, kurie neretai jas taip suverždavo, kad damos net nualpdavo, arba dar blogiau – pažeisdavo jų vidaus organus.

Bet ar žinojote, kad daug ir šiandien populiarių apdarų gali neigiamai paveikti jūsų sveikatą?

Aukštakulniai

Aukšti kulnai siejami su nuospaudomis ir skausmingais sukietėjusios odos plotais.

Aukštakulniai taip pat gali sukelti pėdos didžiojo piršto deformaciją, nes nykščiai yra spaudžiami į vidų, link kitų kojos pirštų.

Nors manoma, kad ši liga yra paveldima, ji gali paūmėti ir avint netinkamus batus. Kartais deformacijos sukeltas skausmas būta toks stiprus, kad prireikia operacijos.

Aukštakulniai gali sustiprinti ir nugaros skausmus, nes stuburas turi atlaikyti didesnį spaudimą.

Niujorko podiatrijos koledžo atstovai įspėjo avialinijų ir kai kurių parduotuvių vadovus nereikalauti, kad jų darbuotojos avėtų aukštakulnius, nes tai gali sukelti sunkias pasekmes.

Ilgiau nei 6 mėnesius avimi aukštakulniai gali sukelti ilgalaikį blauzdų raumenų sutrumpėjimą ir susilpnėjimą, ką tenka kompensuoti keliams ir nugarai.

Moterys, avinčios aukštakulnius ar netinkamus sportinius batelius, taip pat labiau rizikuoja susirgti artritu.

Žurnalo „Journal of Food and Ankle Surgery“ atlikto tyrimo metu nustatyta, kad nukentėti nuo aukštakulnių sukeltų pažeidimų labiausiai rizikuoja 20-29 metų moterys.

Užtrauktuko pavojai

Vienai sekundei nukreipę dėmesį nuo klyno, kuomet bandote užsitraukti kelnių užtrauktuką, galite atsidurti skausmingoje situacijoje.

Ilgiau nei aštuonerius metus trukęs tyrimas atskleidė, kad užtrauktukai dažniausiai yra kalti dėl suaugusių vyrų patirtų penio sužeidimų.

2002-2010 metais dėl tokių bėdų į greitosios pagalbos medikus kreipėsi daugiau kaip 17 500 JAV gyvenančių vyrų.

Ankštos marškinių apykaklės ir kaklaraiščiai

Vieno nedidelio tyrimo metu buvo nustatyta, kad per daug užsiveržę kaklaraiščius vyrai labiau rizikuoja susirgti glaukoma.

Greičiausiai taip yra todėl, kad smarkiai suveržti kaklaraiščiai trukdo kraujui patekti į smegenis.

Kaip žurnalui „South Korean Journal“ sakė vienas iš tyrėjų, labai suveržti kaklaraiščiai trukdo ir laisvai judėti, kas sukelia nugaros raumenų įtampą.

Auskarai ir „ausų tuneliai“

Auskarus pavojinga segėti ne tik sportuojant (sporto metu jie gali užsikabinti ir todėl įplyšti ausų speneliai). Dėl sunkių auskarų ausų speneliai per laiką gali nukarti.

Pastaruoju metu labai padažnėjo ausų spenelių operacijų. Žmonės kreipiasi į medikus, prašydami atstatyti išpopuliarėjusių „ausų tunelių“ (milžiniškų skylių ausies spenelyje), padarytą žalą ausims.

Dėl „ausų tunelių“ ar per didelių auskarų speneliai taip išsitempia, kad tik chirurgai juos gali atstatyti.

Siaurikės

Kelnaitės su juostele, lietuviškai vadinamos siaurikėmis, gali pakenkti odai ir sukelti infekcijas.

Jeigu mūvite per daug aptemptas kelnaites arba tas, kurios yra neteisingai susiūtos, tai gali sukelti lyties organų sudirgimą ir net infekciją.

Aptemptos kelnės

Moterys, mūvinčios per daug aptemptas kelnes ar džinsus, gali susirgti grybeline infekcija, tokia kaip pienligė.

Ekspertai taip pat teigia, kad per ankšti kūno formas koreguojantys apatiniai gali sukelti gastroezofaginį refliuksą ir rėmenį, taip pat skatinti jus dažniau norėti į tualetą.

Vienas neurologas savo tinklaraštyje pasakojo apie penkiolikmetę futbolo žaidėją, kuri kelias savaites kairėje šlaunyje jautė perštėjimą, nejautrumą bei nepatogumą nes dėvėjo kūno formas koreguojančius apatinius.

Žaisdamos merginos tokius apatinius mūvėdavo po laisvais futbolo šortukais.

Vyrams, kurie mūvi aptemptas apatines kelnaites ar džinsus, dėl prispaustų ir įkaitusių sėklidžių gali nesubręsti spermatozoidai, dėl ko nukenčia spermos kokybė.

Gydytojai, kurie gydo vyrus nuo vaisingumo sutrikimų, paprastai stebi, kiek šie vartoja alkoholio ar narkotikų, surūko cigarečių ir, ar jie mūvi aptemptas kelnes.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.