Dantų balinimo pavojai: ko verčiau nedaryti

Dantų balinimui netinka jokios buitinės priemonės: geriausiu atveju jos bus neveiksmingos, blogiausiu – pakenks jūsų dantims. Taip LRT.lt sako gydytoja odontologė Vaida Kriščiūnaitė. Gydytojo Andriaus Pocevičiaus teigimu, pacientai dažnai daro klaidą, nesaikingai ir neprotingai naudodami dantų balinimo priemones.

Žmonės įsigyja kuo kietesnį dantų šepetėlį, juo labai stipriai trina dantis, tikėdamiesi, kad taip pasieks didesnio veiksmingumo.<br>123rf nuotr.
Žmonės įsigyja kuo kietesnį dantų šepetėlį, juo labai stipriai trina dantis, tikėdamiesi, kad taip pasieks didesnio veiksmingumo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Jul 27, 2015, 3:46 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 3:36 AM

„Lietuvoje dantų balinimas yra tikrai populiarus, ypač pavasarį, vasarą. Žmonės nori baltų dantų, tačiau ne visada supranta, kad jie pirmiausiai turi būti sveiki, tik tuomet gražūs, – tikina odontologijos klinikos „Šypsnis“ gydytoja V. Kriščiūnaitė. – Tačiau visos buitinės priemonės tikrai nėra tinkamas būdas išsibalinti dantis. Kiekviena procedūra, taip pat ir dantų balinimo, turėtų vykti prižiūrint dantų gydytojui.“

Gali sukelti skausmingų problemų

Odontologijos klinikos „Baldentas“ gydytojas A. Pocevičius sako retai susiduriantis su pacientais, kuriems piktnaudžiavimas buitinėmis ar vaistinėse esančiomis balinimo priemonėmis būtų sukėlęs rimtų problemų. Tačiau pažymi, kad pacientai, savo nuožiūra naudojantys dantų balinimo priemones, pažeidžia dantis.

„Dažniausiai tenka pastebėti, kad žmonės įsigyja balinamąją dantų pastą, kuri emalio spalvos iš esmės pakeisti negali, tad nusivilia rezultatu. Tuomet jie įsigyja kuo kietesnį dantų šepetėlį, juo labai stipriai trina dantis, tikėdamiesi, kad taip pasieks didesnio veiksmingumo.

Tačiau taip tiesiog labiau pažeidžiamas dantų emalis, dantys tampa jautresni, silpnesni“, –aiškina dantų gydytojas.

Pasak V. Kriščiūnaitės, soda, soda su citrinos rūgštimi arba aktyvinta anglis, kurias dažniausiai renkasi norintys namuose buitinėmis priemonėmis nusibalinti dantis, tikrai nėra tos priemonės, kuriomis būtų galima tai daryti.

„Jokia soda negali išbalinti dantų, ji tiesiog poliruoja, stipriau nuvalo pigmentinį danties paviršiaus apnašą ir, aišku, subraižo emalį, nes yra stiprus abrazyvas.

Iš pacientų, kurie į mane kreipiasi, praktikos galiu pasakyti, kad nuo aktyvintos anglies labai išjautrėja dantys. Tai reiškia, kad anglis taip pat pažeidžia dantų paviršių“, – kalba odontologė.

Įspėja balinamųjų priemonių nenaudoti per dažnai

LRT.lt kalbinti dantų gydytojai nerekomenduoja savarankiškai užsiimti balinimo procedūromis. O jei vis tik nusprendėte dantis balinti savarankiškai, naudodami vaistinėse ar odontologo kabinete įsigytas priemones, neturėtumėte to daryti per dažnai.

„Tenka susidurti su atvejais, kai vaistinėse ar internete nusipirkę balinamųjų juostelių, gelio su standartinėmis kapomis žmonės šiomis priemonėmis dantis balina per dažnai. Kartais jie nepaskaito instrukcijų, nepasidomi, kas kiek laiko galima atlikti šią procedūrą, kiek laiko ji gali trukti, kaip elgtis po jos. Dantų balinimą žmonės supranta kaip paprastą grožio procedūrą ir nesusimąsto, kad gali pakenkti savo dantims.

Pacientams niekada nesiūlau dantų balinti namuose, kadangi neįmanoma kontroliuoti šios procedūros tiek, kiek tai įmanoma padaryti gydytojo kabinete. Namuose tarsi prasideda psichologinė balinimo liga – po poros mėnesių nuo balinimo procedūros žmonėms ima atrodyti, kad dantys pagelto, jie juos balina vėl. Tačiau dantis balinti galima ne dažniau kaip kas dvejus metus“, – perspėja V. Kriščiūnaitė.

Prieš dantų balinimą, pasak specialistės, turi būti atlikta burnos higiena, visi dantys sugydyti, kad nekiltų komplikacijų, neatsirastų itin didelis dantų jautrumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.