10 priežasčių, kodėl saulės šviesa yra sveika

Visi žinome apie saulės spindulių keliamą pavojų, tačiau buvimas saulėkaitoje gali atnešti daug naudos. Nebūtina kaitintis ilgai – viskas priklauso nuo žmogaus odos tipo, metų laiko ir paros meto. Daugumai žmonių užtenka nuo 10 iki 15 minučių pabūti lauke šviečiant saulei.

Saulės spinduliai teikia naudą.<br>123rf nuotr.
Saulės spinduliai teikia naudą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2015, 6:33 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:53 AM

Šiame straipsnyje – 10 priežasčių, kodėl saulės spinduliai yra naudingi.

1. Padeda prabusti

Jei jus pažadina saulės spinduliai, tai išjungia melatoniną, miegą stimuliuojantį hormoną. Taip prabudę jaučiatės žvalesni ir nepatiriate streso, kurį sukelia šaižus žadintuvo signalas, todėl jei galite, eidami miegoti neužtraukite užuolaidų, rašo express.co.uk.

2. Pagerina nuotaiką

Saulės šviesa padidina seratonino, laimės hormono, kiekį organizme. Pasak tyrimų, užtenka vos penkių minučių mankštos – kad ir pasivaikščiojimo lauke, kad pasijustumėte laimingesni ir labiau atsipalaidavę.

3. Palengvina svorio metimą

Mokslininkai teigia, kad kūno riebalų kiekį sumažinti padeda nuo 20 iki 30 minučių saulės šviesos ryte. Šviesa – vienas svarbiausių vidinį žmogaus laikrodį sinchronizuojančių veiksnių. Šis laikrodis taip pat turi įtakos energijos balansui.

Jei tarp 8 ryto ir vidurdienio negaunate pakankamai šviesos, vidinis laikrodis gali desinchronizuotis. Dėl to pakinta virškinimas ir galite priaugti svorio. Bet to, seratoninas kai kuriems žmonėms padeda sumažinti apetitą.

4. Padeda atminčiai

Didelis vitamino D kiekis kraujyje gali pagerinti atmintį ir saugoti nuo silpnaprotystės.

Neurologijos, neurochirurgijos ir psichiatrijos moksliniame žurnale paskelbtame tyrime rašyta, kad vidutinio ir vyresnio amžiaus vyrų atmintis buvo geresnė, jei jų organizme buvo daugiau vitamino D.

5. Jaučiate mažiau skausmo

Saulės šviesa sušildo raumenis ir juos atpalaiduoja, todėl jaučiama mažiau skausmo, kurį sukelia tokios uždegiminės ligos kaip artritas.

Mokslininkai iš Pitsburgo universiteto pastebėjo, kad šviesiose palatose buvę pacientai mažiau skundėsi skausmu ir per valandą suvartodavo mažiau vaistų nei tie, kurie buvo apgyvendinti tamsesnėse palatose.

6. Padeda širdžiai

UV spinduliuose yra azoto rūgšties – junginio, kuris sumažina kraujo spaudimą bei širdies priepuolio ir smūgio riziką.

„Įtariame, kad saulės šviesos nauda širdies sveikatai daug svarbesnė nei odos vėžio grėsmė,“ – sakė Richardas Welleris, dermatologijos dėstytojas Edinburgo universitete.

Moksliniame žurnale „Circulation“ paskelbtame tyrime buvo rašoma, kad vitamino D trūkumas padidina širdies priepuolio ir smūgio riziką – ypač tiems, kurių kraujo spaudimas yra aukštas.

7. Sumažina vėžio riziką

Nors perkaitimas saulėje padidina odos vėžio riziką, yra tyrimų, kurie teigia, jog vitaminas D apsaugo nuo gaubtinės žarnos, inkstų ir krūties vėžio.

JAV Nacionalinio vėžio instituto atlikti tyrimai parodė, kad daug laiko saulėje praleidžiantiems žmonėms itin sumažėja rizika mirti nuo krūties ir gaubtinės žarnos vėžio. Panašiai būna ir su šlapimo pūslės, gimdos, stemplės ir skrandžio vėžiu.

8. Padeda sergant odos ligomis

Daugybė žmonių įsitikinę, kad saulės šviesa padeda kovoti su tokiomis odos ligomis kaip psoriazė, egzema ir spuogai.

Dermatologas Sandee'as Cliffas pabrėžia, kad svarbu atrasti balansą, nes oda gali nudegti ar išsausėti, be to, tai gali pasunkinti kitas odos ligas, ypač rožinę.

9. Padeda kaulams

Rekomenduojama kiekvieną vasaros dieną išeiti į lauką, kad organizme padaugėtų vitamino D.

Tai padeda efektyviai apdoroti kalcį, todėl yra itin svarbu kaulų sveikatai.

Be to, manoma, kad saulės trūkumas yra atsakingas už rachitą.

10. Padidina vaisingumą

Vitaminas D padidina moteriškų lytinių hormonų kiekį organizme: progesterono padaugėja 13 proc., o estrogeno – 21 proc.

Dėl šio vitamino padaugėja ir vyriškojo hormono testosterono, todėl padidėja vyro lytinis potraukis.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.