Keliautojo vaistinėlė: kokių vaistų nevalia pamiršti

Rugpjūtį daugelis skuba pasinaudoti paskutiniu vasaros mėnesiu išsvajotoms atostogoms. Deja, ne visuomet be sveikatos problemų atostogas praleisti pavyksta. Todėl vienas darbų, kurių neturite pamiršti, ypač jei vykstate į svečią šalį, – keliautojo vaistinėlė. Ką svarbu į ją įtraukti pataria vaistininkas ir šeimos gydytojas.

Vienas svarbiausių darbų, kurių neturite pamiršti, ypač jei vykstate į svečią šalį, – keliautojo vaistinėlė.<br>123rf nuotr.
Vienas svarbiausių darbų, kurių neturite pamiršti, ypač jei vykstate į svečią šalį, – keliautojo vaistinėlė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2015, 9:01 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 12:25 AM

Nepamiršti skiepų

Profesionalus „Camelia“ vaistininkas Arturas Nastaravičius pastebi, kad kelionėse patiriami sveikatos sutrikimai dažniausiai labai glaudžiai susiję su konkrečia vietove, į kurią keliaujate. „Planuojant išvyką į egzotiškas šalis, rekomenduojama prieš tai pasidomėti apie sergamumą specifinėmis ligomis, pavyzdžiui, geltonuoju drugiu, maliarija ir pasiskiepyti nuo tam regionui būdingų ligų. Šią informaciją galite sužinoti Užsienio reikalų ministerijos internetinėje svetainėje ar kelionių agentūrose“,– pataria vaistininkas.

Tuo tarpu, VšĮ Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Dargiris Beresnevičius pažymi, kad kalbant apie skiepus prieš keliones, skiepijama iš anksto dažniausiai likus vienam ar dviem mėnesiams iki numatomos kelionės. Viskas priklauso nuo skiepijamos vakcinos. Tad atidėlioti šio darbo nereikėtų.

„Papildomai rekomenduočiau pasikeipyti nuo hepatito A – tai dažna kelionę sugadinanti virusinė infekcija. Vykstant į didelio sergamumo šalis rekomenduotinos ir stabligės, pasiutligės, geltonojo drugio vakcinos. Vykstant į maliarijos zonas, ir planuojant prevenciją medikamentais, reikėtų pasitarti su gydytoju infektologu, kuris parinktų tinkamą chemoprofilaktiką pagal numatomą šalį ir galimą sukėlėjo atsparumą vaistams“,– vardija šeimos gydytojas.

Atsargiai – virškinimo sutrikimai

Vienas dažniausių sveikatos negalavimų kelionėse yra virškinimo sutrikimai, nes skiriasi nacionalinės virtuvės, mitybos režimas ir gamybos būdai. „Dažniausiai tai nebūna ilgalaikė žala organizmui, tačiau apie tai reikia pagalvoti prieš kelionę, nes gali sugadinti atostogų įspūdžius“,– pastebi vaistininkas A.Nastaravičius.

Anot gydytojo D. Beresnevičiaus, dažniausiai, su kuo susiduria keliautojai, yra viduriavimai. Tiek kelionės metu, tiek ir iš jos sugrįžus. „Keliaujant į mažesnio ekonominio išsivystymo šalis, maistas gali būti nepakankamai gerai termiškai apdorotas. Neretai maistui ruošti nesilaikoma higienos reikalavimų. Todėl visada reikia būti itin atidiems: ką valgote ir ypač ką geriate. Reikėtų stengtis naudoti virintą vandenį.

Visų viduriavimų yra pakankamas geriamųjų skysčių vartojimas. Vaistinėse parduodami geriamieji skysčių ir mikro elemenntų koncentratai miltukų forma ir paruošiami vietoje. Važiuojant į egzotiškesnes šalis rekomenduočiau jų turėti ir vartoti. Visais kitais atvejais patarčiau prieš kelionę apsilankyti pas savo šeimos gydytoją ir kartu aptarti rūpimus klausimus“,– sako šeimos gydytojas.

Nudegimai, traumos ir kiti pavojai

„Camelia“ vaistininkas Arturas Nastaravičius priduria, kad esama ir dar kelių galimų pavojų, kuriems, iš anksto pasirūpinus, galima užkirsti kelią. „Priklausomai nuo vietovės, verta pagalvoti ir apie galimas odos problemas, kurias gali išprovokuoti tam tikri augalai ar vabzdžių įkandimai.

Leidžiant laiką paplūdimyje, reikėtų neužmiršti, kad didesnis saulės kiekis gali išprovokuoti šiluminį smūgį, odos nudegimus, nesunkius akių funkcijos negalavimus.

Keliaujant į kalnus, reikėtų įvertinti organizmo fizinį pasirengimą, kadangi dažnai vaistinėje sulaukiame pacientų, kurie skundžiasi kelionėje patirtomis traumomis ar sąnarių bei raumenų skausmais. Visgi kalnuose įvairūs sumušimai yra sunkiai išvengiami, todėl būtina su savimi turėti tepalo, padedančio greičiau užgyti mėlynėms, mažinančio uždegimą. Taip pat nepamiršti geriamų preparatų nuo skausmo, elastinio binto, žaizdas dezinfekuojančių priemonių, žirklių, termometro.

Reikėtų pasirūpinti, kad atostogų nesugadintų vadinamoji „aukštumų liga“, kuomet dėl sumažėjusio deguonies slėgio aplinkoje širdis pradeda plakti dažniau, padažnėja kvėpavimas. Panašūs simptomai kai kuriems pasitaiko ir lėktuve ar jūroje. Šiems specifiniams negalavimams taip pat vertėtų pasirengti iš anksto, šiuo metu yra patikimų ir veiksmingų preparatų, kurie leidžia jaustis gerai ekstremaliose organizmui sąlygose. Nereikėtų patiems eksperimentuoti ar pasikliauti informacija, rasta internete, geriau pasitarti su specialistais.

Nemažiau svarbu kalnuose – nudegimai, todėl reikia pasirūpinti apsauga nuo saulės su didesniu apsauginiu faktoriumi, dėvėti specialius akinius, netgi jei diena debesuota, tuo labiau būnant ant sniego, prie ledynų. Saulė kalnuose pavojinga tiek vasarą, tiek žiemą, rekomenduojama visais metų laikais kalnuose vartoti daug skysčių su elektrolitais“,– apie kitus galimus pavojus keliautojams pasakoja A.Nastaravičius.

Vaistinėlė – kiekvienam skirtinga

Vaistininkas sako, kad atostogų metu dažnai sulaukia rūpestingų keliautojų, kurie kreipiasi, norėdami suformuoti kelionės vaistinėlę iš reikalingiausių priemonių būdingiems sveikatos sutrikimams pasirinktame regione valdyti. Vienos bendrinės kelionių vaistinėlės sudėties nėra, kiekvienam pacientui ji yra skirtinga, tačiau vykstant į bet kokią išvyką reikėtų pasirūpinti: virškinimo sistemos negalavimams malšinti skirtais preparatais, įvairios farmacinės formos elektrolitų preparatais, geriamos ir tepamos formos nereceptiniais vaistais nuo uždegimo, antialerginiais vaistais bei preparatais, kurie leistų jaustis gerai organizmo streso atvejais.

Taip pat svarbu nepadaryti esminės klaidos – pasiimti per mažą preparatų kiekį. Pavyzdžiui, keliauja keturių asmenų šeima, o vaistų nuo viduriavimo pasiima vienam žmogui ir tik dviejų parų dozę. Ką daryti, jei susirgs visi? Tad vaistinėlėje turėtų būti bent vieno kurso dozė visiems keliaujantiesiems“,– pataria vaistininkas A.Nastaravičius.

Taip pat reikia nepamiršti receptinių vaistų, jei juos vartojate ir be jų negalite išsiversti. Tačiau reikia nepamiršti, kad individualioms reikmėms gabenantieji receptinius vaistus privalo su savimi turėti recepto kopiją ar gydytojo pažymą, patvirtinančią, kad jų vežami vaistiniai preparatai yra gydytojo paskirti, o vaistų kiekis yra reikalingas gydymui. Turint recepto kopiją ar gydytojo pažymą galima įsivežti 6 – 9 to paties pavadinimo, farmacinės formos, stiprumo ir dozuočių kiekio originalias vaistinių preparatų pakuotes. Daugiau kaip dešimt originalių to paties vaistinio preparato pakuočių ar daugiau kaip dešimties skirtingų pavadinimų vaistinio preparato pakuočių galima įsivežti tik turint gydytojo pažymą. Be recepto ar gydytojo pažymos leidžiama įsivežti ne daugiau kaip penkias originalias vaistinių preparatų pakuotes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.