Kokias vaistažoles rinkti šiuo metu?

VDU Botanikos sodo kolekcijose gausiai žydi vaistažolės ir prieskoniniai augalai. Mokslininkai sako, kad jų gausu pievose ir darželiuose, todėl pataria šiuo metu žydinčių augalų atsargų susirinkti žiemai.

Pagal įvairias teorijas, geltonai žydintys augalai veikia kepenis ir tulžį.<br>123rf nuotr.
Pagal įvairias teorijas, geltonai žydintys augalai veikia kepenis ir tulžį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Mačiulienė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Aug 10, 2015, 10:15 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:27 AM

Paskutinį vasaros mėnesį veši gana daug vaistinių augalų. Mokslininkai sako, kad vienas iš vertingiausių šiuo metu žydinčių augalų – ežiuolės. Ypač jas mėgo Šiaurės Amerikos indėnai – vartojo gydydami visas ligas, net gyvatės įkandimus. Daugiau nei pusšimtį metų tyrinėję šį augalą, Lietuvos mokslininkai teigia, kad jis iš tiesų turi daug vertingų medžiagų.

„Trys ežiuolės genties rūšys yra patys moderniausi XX amžiaus pabaigos ir XXI a. pradžios imunomoduliatoriai, tačiau be šių dar yra ir kiti poveikiai, pavyzdžiui, antimikrobinis. Pažymėtina, kad jis veikia net prieš gripo ir pūslelinės virusus“, – pasakojo VDU Botanikos sodo mokslo darbuotoja dr. Ona Ragažinskienė.

Šiuo metu tinkamas metas ežiuolių atsargas ruošti žiemai. Stojus kaitroms, žiedai sudžius greičiau. Astrinių ar graižažiedžių šeimos augalams alergiški žmonės, taip pat nėščios moterys jų neturėtų vartoti.

Nasturtų žiedai ne tik gražūs, bet ir vertingi. Iš jų pagamintos arbatos gerina atsikosėjimą ir šalina skysčių perteklių iš organizmo.

„Tuose žemčiūguose yra gausybė vertingai biologiškai veiklių medžiagų – polifenolių. Ir čia mes galime sau padėti. Galima surinkti taip vadinamą žolę: skinant žydinčias viršūnes su lapais, stiebeliu, žiedais ir džiovinti“ , – pasakojo O. Ragažinskienė.

Šiuo metu dar galima prisiskinti ir medetkų žiedų, vaistinių svilarožių, trispalvių ir dirvinių našlaičių, o iš krūminės sidabražolės pasiruošti arbatos.

„Nustatėme, kad krūminė sidabražolė, būtent jos žydinčiose viršūnėse susikaupę polifenoliniai dariniai sudaro pagrindą didžiausiam antioksidaciniam aktyvumui. Tai yra vienas iš antioksidantų–lyderių Lietuvoje“, – pasakojo VDU mokslo darbuotoja.

Pagal įvairias teorijas, geltonai žydintys augalai veikia kepenis ir tulžį. Ištyrę krūminę sidabražolę, mokslininkai tvirtina, kad šis augalas tikrai turi tokį poveikį, todėl rekomenduoja sergantiems skrandžio ar dvylikapirštės žarnos ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.