Nerimas dėl brūkšninio kodo: ar jis išduoda nesveiką produktą?

Vilnietis Juozas parduotuvėje elgiasi kiek kitaip nei kiti pirkėjai. Guvus pensininkas per akinių viršų įdėmiai skaito pakuotės įrašus. Konkrečiau – jis žiūri, kokios spalvos yra brūkšninis kodas. Vyras įsitikinęs, kad ten užšifruota informacija padeda išsirinkti sveikatai nekenksmingą produktą.

Ką reiškia brūkšninių kodų spalva?<br>123rf nuotr.
Ką reiškia brūkšninių kodų spalva?<br>123rf nuotr.
Ką slepia brūkšninis prekės kodas?<br>123rf nuotr.
Ką slepia brūkšninis prekės kodas?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gerda Morozovienė

Aug 13, 2015, 11:02 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 7:02 PM

Apie slaptas kodų spalvas vyras pasakojo ne tik draugams, savo versiją jis išdėstė ir žurnalistams. Vyriškis teigė, kad brūkšninių kodų spalva arba jį sudarantys skaičiai gali slėpti neleistinas naudoti medžiagas. Ką iš tiesų reiškia tie kodai? Tai aiškinomės su gamintojais ir produktų kokybės tikrintojais.

Parduotuvių vitrinos lūžta nuo kosmetikos ar higienos prekių pasirinkimo. Daugybė veido valiklių, šimtai naktinių kremų ir dar daugiau prausiklių. Šių ir kitų kosmetikos priemonių brūkšninių kodų tyrimo eiga – paprasta. Imi pakuotę, pakeli, apžiūri brūkšninį kodą, įvertini jo spalvą, brūkšnelius, skaičius. Pastebėtus niuansus, prekės pavadinimą ar gamintoją pasižymi darbo knygoje.

Itin atidžiai ir reikliai peržiūrėjusi vieno didžiausio prekybos centro kosmetikos priemonių pakuotes padariau pirmąją išvadą – brūkšninių kodų spalva visiškai atitinka kosmetikos priemonės logotipo spalvą.

Tarkime, jeigu šampūno logotipas žalias, tai ir sudėtis bei brūkšninis kodas bus žalios spalvos. Tačiau nejaugi brūkšniniai kodai tokie nekalti? 

Gamintojų žodis

Susisiekusi su lietuviškos kosmetikos „Biok“ gamintojais gavau išsamų komentarą apie naudojamų brūkšninių kodų spalvą.

„Drąsiai galiu tvirtinti, kad brūkšninių kodų, raidžių ar kitų simbolių spalvos niekaip nėra susijusios su produkto sudėtimi. Spalvinės išraiškos dažniausiai priklauso nuo dizaino sprendimo.

Dažniausiai naudojama viena spalva tekstinei informacijai ir ta pati spalva pritaikoma brūkšniniam kodui, nes taip yra pigiau, sutaupomos spaudos klišės. Prekybos vietose veikiantys skeneriai atpažįsta įvairias spalvas, svarbu, kad jos būtų ant šviesaus, dažniausiai – balto, paviršiaus“, – teigė „Biok“ rinkodaros vadovė Romualda Stragienė.

Higienos priemonių „Gentle Day“ komercijos direktorė Vilmantė Markevičienė nusijuokė išgirdusi tokį skaitytojo spėjimą ir tą pačią akimirką patvirtino, kad po brūkšniniais kodais visiškai niekas nesislepia.

„Užsakydami naują brūkšninį kodą mes nurodome, kad esame gamintojai. Ir nors produkto šalis gali būti visai kita, mes esame prekių ženklo turėtojai ir atsakome už prekės saugumą. Užsakydami brūkšninį kodą nurodome, koks tai produktas, pavadinimas, kiekis, kokia pakuotė.

Sudėties nurodyti nereikia, todėl naudojantis kodu jos patikrinti negalima. Taigi tikrinant brūkšninį kodą galima rasti tik gamintoją. Spalvoti kodai – tai tam tikras dizaino sprendimas. Visos spalvos yra leidžiamos, svarbiausia, kad skaneriui pavyktų nuskaityti kodą.“

Kaip atpažinti klastotes?

Tyrimo metu sužinojau, kad brūkšninis kodas gali padėti atskirti originalią prekę nuo padirbinio. Kitaip tariant, žinodami tam tikras skaičių kombinacijas per kelias akimirkas gebėsite įsitikinti, ar perkate, pavyzdžiui, originalius kvepalus, ar jų klastotę.

Lietuviškų prekių kodas – 477. Prancūziškų kvepalų brūkšninis kodas prasideda 30-37, Jungtinės Karalystės – 50, Vokietijos 400-440, Ispanijos – 84, Italijos – 80-83, JAV ir Kanados – 00-09. Brūkšninis kodas ant pakuotės būtinai turi būti toks pats, kaip ir kodas ant kvepalų flakono. Pasinaudodami šia informacija akivaizdžiai sumažinsite tikimybę įsigyti klastotę.

Brūkšninio kodo šifravimas

Na, o jeigu brūkšninis kodas vis tiek atrodo įtartinas, turėtumėte įsigilinti į jo sudarymo principą. Nors pirmieji skaičiai parodo, kokioje šalyje prekei yra priskirtas brūkšninis kodas, jie neparodo kurioje šalyje prekė yra pagaminta.

Kiti keturi skaičiai – gamintojo kodas, toliau einantys penki – prekės kodas, o paskutinysis tryliktasis – tai kontrolinis skaičius.

Paprastai tariant – jis yra skirtas prekės skaitytuvui, kuris pagal tam tikrą algoritmą iškoduoja pirmuosius dvylika skaičių ir patikrina, ar rezultatas sutampa su paskutiniuoju skaičiumi.

Po tyrimo paaiškėjo, kad tiek klausimą atsiuntęs skaitytojas, tiek visi gali būti ramūs – brūkšniniai kodai – tėra techninė išraiška nuskanuoti prekę kasoje. Kitaip tariant, vadinamieji barkodai, – tai vizualus, įrenginiams įskaitomos informacijos pateikimo būdas.

Vis dėlto, tiek kalbinti kosmetikos atstovai, tiek pardavėjai-konsultantai dar kartą priminė, jog pirkėjai, norėdami išlikti sąmoningi bei tikėdamiesi išsirinkti kokybišką prekę, privalo atidžiai perskaityti jos sudėtį, pasidomėti sudėtinių dalių pavadinimais, išsiaiškinti tam tikrus ženklinimus.

Kodo sudarymo principai

Na, o jeigu vis tiek neramina brūkšninis kodas, turėtumėte įsigilinti į jo sudarymo principą. Tarptautinė GS1 organizacija Lietuvoje jungia GS1 standartų naudotojus Lietuvoje, administruoja sistemą, padeda spręsti problemas, susijusias su brūkšniniu kodavimu bei kitais GS1 standartais, vertina brūkšninių kodų spausdinimo kokybę ir pateikia vertinimo protokolus. Šios įstaigos atstovai Lrytas.lt patvirtino, kad brūkšniniai kodai yra skirti prekių skaitytuvui, kuris pagal tam tikrą algoritmą iškoduoja pirmuosius dvylika skaičių ir patikrina, ar rezultatas sutampa su paskutiniuoju skaičiumi.

„Pirmieji du-trys skaičiai parodo, kokioje šalyje prekei yra priskirtas brūkšninis kodas, tačiau šie skaičiai neparodo kurioje šalyje prekė yra pagaminta. Kiti keturi skaičiai – gamintojo kodas, toliau einantys penki – prekės kodas, o paskutinysis tryliktasis – tai kontrolinis skaičius“, – paaiškino specialistai. 

Susipažinęs su atliktu tyrimu bei skaitytojo klausimu, tą patį patvirtino ir Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos Gaminių ir paslaugų priežiūros skyriaus vedėjas Arvydas Naina.

„Brūkšninis kodas skirtas žmonių patogumui. Nors tikrai buvo laikas, kada žmonės sakydavo, jog po brūkšniniu kodu užkoduota kažkokia informacija, nes nerimą keldavo spalva arba brūkšninių kodų storis. Nors tai, iš tiesų, tik kodavimo staklių ypatumai. Pagal šį kodą tiesiog labai patogu identifikuoti prekes. Jei žmogus bijo nusipirkti nepatikrintą ar suklastotą prekę, turėtų dėmesį kreipti ne į brūkšninį kodą, o į pakuotę, pavadinimą bei kainą“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.