Iškrypęs mokyklinuko stuburas: kokių priemonių imtis?

Dešimtadalis pradinukų yra fiziškai stiprūs, dešimtadaliui jau iškrypęs

Gydytojas R. Žitkauskas įspėjo, kad pasidėjęs nešiojamąjį kompiuterį ant kelių vaikas būna priverstas susikūprinti.<br>V. Ščiavinskas
Gydytojas R. Žitkauskas įspėjo, kad pasidėjęs nešiojamąjį kompiuterį ant kelių vaikas būna priverstas susikūprinti.<br>V. Ščiavinskas
Kad kuprinė nepakenktų vaiko stuburui, ji turi sverti ne daugiau nei 10 procentų jo kūno svorio.<br>V. Balkūnas
Kad kuprinė nepakenktų vaiko stuburui, ji turi sverti ne daugiau nei 10 procentų jo kūno svorio.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (3)

Danutė Jonušienė

2015-08-25 09:49, atnaujinta 2017-10-19 01:31

„Iš tiesų yra nedaug tokių pirmokėlių, kurių sveikatos pažymoje galėčiau parašyti „ortopediškai sveikas“, – prisipažino vilnietis gydytojas Regimantas Žitkauskas.

Sunki kuprinė, kurią galima vos pavilkti, prasti suolai, judėjimo trūkumas, pagaliau netinkamas tėvų elgesys – daug įvairių priežasčių gali lemti tai, kad pradinukai ir vyresnių klasių moksleiviai kasmet atrodo vis daugiau paliegę.

Ortopedas traumatologas medicinos mokslų daktaras R. Žitkauskas tikrina vaikų sveikatą ne tik Vilniuje, bet ir Marijampolėje, Utenoje ir kitose šalies vietovėse.

Karti tiesa – mažesnių miestų vaikai yra fiziškai ištvermingesni nei sostinės. Todėl R. Žitkauskas džiaugiasi sutikęs stiprų vaiką, kuris eina nesusikūprinęs, taisyklingai sėdi.

Ne veltui medikai muša pavojaus varpais, nes didžiausia rykštė moksleiviams – kompiuteriniai žaidimai, dėl kurių judrūs vaikai praleidžia vis daugiau laiko namuose, nesilaikydami taisyklingos laikysenos reikalavimų, nedarydami pertraukų.

Jie sėdi laikydami nešiojamąjį kompiuterį ant kelių, ant sofos, netgi gulėdami lovoje.

Tuo tarpu žmogaus griaučiai yra labiau pritaikyti eiti, bėgti, laipioti, o ne sėdėti.

Dažnos pastabos tik erzina

„Nesikūprink, sėdėk tiesiai“, – tokios tėvų pastabos neišmokys nei pirmoko, nei paauglio ištiesinti nugaros. Toks auklėjimas metodas neišgelbės moksleivių nuo ydingos laikysenos, stuburo iškrypimų bei nugaros skausmų.

Nebent tėvams ant širdies bus lengviau, kad jie stengėsi padėti savo vaikams.

Kai gydytojui R. Žitkauskui tenka konsultuoti tėvus, būgštaujančius, kad vaikui užaugs kupra, tenka neretai atsakyti į klausimus, kokią reikėtų pirkti kėdę ir stalą. Kokio sunkumo turi būti kuprinė, kad neiškryptų moksleivio stuburas?

Nors šie dalykai yra svarbūs, fiziškai silpnų vaikų tai neapsaugos nuo stuburo iškrypimų, o vėliau – ir nuo nugaros skausmų.

Net specialiai pritaikytame suole vaikas gali susirangyti kaip sliekas, nes jam taip yra patogiau.

Ydingai laikysenai būdinga tai, kad stuburas dar yra tiesus, tačiau vaikas nesugeba sėdėti tiesiai, nes nesimetriškai vystosi jo raumenys.

Tokį pakitimą įmanoma nustatyti taikant krūvio testą, pavyzdžiui, paprašius vaiko stovėti ištiesus rankas.

Dažniausiai mažametis visu kūnu ima krypti į vieną ar kitą pusę, taip, kaip jis įpratęs sėdėti piešdamas, žaisdamas lego kaladėlėmis.

- Kada pradeda formuotis ydinga laikysena? – pasiteiravau gydytojo R. Žitkausko.

– Iki 4 metų vaikams beveik nebūna bėdų nei dėl laikysenos, nei dėl stuburo.

O nuo 5-6 metų, kai prasideda ramesni ir rimtesni žaidimai, susiję su protinių gebėjimų vystymu, vaikai būna priversti ilgiau sėdėti ir mažiau judėti.

Jei toks vaikas nelanko šokių būrelio, nemėgsta žaisti kieme, jo raumenys būna silpni. Darželinukams reikėtų daugiau bėgioti, laipioti, o ne sėdėti prie kompiuterio.

Intensyviuoju augimo periodu (11-14 metų mergaitėms, 13-16 metų berniukams ) laikysenos sutrikimų būna dar daugiau.

Negydomi tokie sutrikimai gali sukelti įvairių stuburo iškrypimų, pavyzdžiui, skoliozę, kifozę.

Priekaištai nėra naudingi

- Ar suaugę gali parodyti vaikui pavyzdį, kaip reikia taisyklingai sėdėti? Iš ko jam mokytis?

– Tėvas ar motina gali bakstelti pirštu vaikui į nugarą, kad jis išsitiestų, bet tai nebus labai naudinga.

Nepatarčiau nurodinėti vaikui: „Nesikūprink, sėdėk tiesiai“, nes tiesiai sėdėti jam pavyksta vos kelias minutes.

Manyčiau, tėveliams reikėtų pereiti nuo „psichologinio teroro“ prie „fizinio teroro“. Žinoma, aš juokauju.

Pamačius, kad sėdėdamas vaikas pavargo, reikia jį paraginti pajudėti, pavyzdžiui, išnešti šiukšles, išsiurbti kilimą, nuvalyti dulkes, išeiti į kiemą pažaisti ar pasivažinėti dviračiu.

Būtina užsiimti kitokia fizine veikla, kad pailsėtų nuvargę pečių juostos, liemens raumenys.

- Ar verta įsigyti specialiai vaikui pritaikytų baldų? Ar tai pagerintų jo laikyseną?

– Kad vaikas mažiau pavargtų sėdėdamas, jam galima pritaikyti kėdę, pagal jo ūgį sureguliuoti stalviršį. Gera darbo vieta mažiau vargina mokantis.

Kita vertus, jei silpnas vaikas atsisės ant specialaus kamuolio, jis vis tiek susirangys prie stalo taip, kaip jam patogu.

Vienintelis vaistas, kuris gali padėti – kuo mažiau sėdėti ir kuo daugiau judėti.

- Prieš kelis šimtus metų žmonės rašydavo žąsies plunksna stovėdami prie stovo. Gal verta įrengti tokius stovus vaikams ir ant jų padėti kompiuterį?

– Dorsteno mieste, Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje, (Vokietija) vienoje klinikoje, kur dirbau kelerius metus, iš tikrųjų buvo sumontuoti tokie pultai.

Prie jų stovėdavo gydytojo padėjėja ar slaugytoja ir užrašydavo paciento duomenis į ligos istoriją, nes gydytojai šioje klinikoje tik kalbėdavo.

Tokie stovai gelbėjo medicinos personalą ne tik nuo stuburo pakitimų, bet ir padėdavo taupyti laiką. Mat, kol medikas atsisėda, kol atsistoja, daug sugaišta, o klinikoje darbas turi vykti sparčiai

- Rūpestingi tėvai ruošdami pirmokus į mokyklą stengiasi nupirkti kuo didesnę kuprinę, kad į ją tilptų ne tik vadovėliai, sąsiuviniai, bet ir sumuštinis, gėrimas, kūno kultūrai skirti drabužiai. Kiek turi sverti moksleivio kuprinė?

– Kuprinė turėtų sverti ne daugiau 10 proc. vaiko kūno svorio. Vadinasi, jei vaikas sveria 30 kilogramų, kuprinė turi būti ne sunkesnė nei 3 kilogramai.

- O jūs kaip auklėjote savo vaikus? Ar taikėte vadinamąjį „fizinio teroro“ metodą?

– Su žmona užauginome du sūnus: vyriausiam 25-eri, o jaunėliui – 21-eri. Abu sūnūs yra skirtingo temperamento.

Paauglystėje vyresnis sūnus lankė lauko tenisą, jis fiziškai sustiprėjo, nors netapo profesionaliu sportininku. Vėliau jis susidomėjo breiku, todėl per pusmetį pasidarė lankstus, užsiaugino raumenis.

O jaunesnį sūnų nuo mažumės traukė kompiuteris. Nors jis niekada nemėgo sportuoti, man pavyko su juo susitarti – žaisk kompiuteriu, kiek nori, bet tol, kol sėdėsi tiesiai.

Sūnus sutiko su mano pasiūlymu. Kai jis dėl nuovargio negalėdavo tiesiai sėdėti, pats išjungdavo kompiuterį. Man nereikėjo jo kontroliuoti.

Vėliau sūnus ėmė manęs klausinėti, ką daryti, kad galėtų ilgiau žaisti kompiuteriu. Siūliau mankštintis, daryti pratimus, skirtus pilvo, nugaros, pečių juostos raumenims.

Neraginamas kiekvieną vakarą jis mankštindavosi, todėl sugebėdavo sėdėti tiesiai prie kompiuterio vis ilgiau, o aš neturėdavau teisės jam dėl ko nors priekaištauti.

Net vakare, kai visi suguldavome, girdėdavome, kaip kitame kambaryje sūnus daro pratimus, nors niekas jo neverčia to daryti. Šeimoje jis tapo sportiškiausias.

Manau, su kiekvienu vaiku įmanoma susitarti.

Liekną galima paraginti lankyti šokių būrelį ar lengvąją atletiką, o stambesnį – lankyti baseiną. Svarbu, kad vaikas to norėtų.

Pasitaiko atvejų, kai į kliniką ateina vaikas, jo stuburas kreivas, o mama teisinasi, kad sūnus trečius metus lanko baseiną, bet nėra jokio efekto.

Tada aš klausiu vaiko, ką jis veikia baseine, ar jam ten patinka. Pasirodo, jis lanko baseiną tik dėl tėvų ir daugiau mirksta nei plaukioja, todėl nėra naudos.

- Ar padeda vaikui specialūs diržai, kuriuos gydytojas skiria nustatęs iškrypusį stuburą?

– Tokie diržai, vadinamieji pečių lanko reklinatoriai, tiesina stuburo krūtininę dalį. Dažnai sulaukus 13-14 metų formuojasi kaulinė kupra. Tai – jaunatvinė osteochondrozė, o anksčiau ši liga buvo vadinama stuburo osteochondropatija.

Stuburo slanksteliai deformuojasi dėl to, kad kaulai yra pernelyg minkšti. Delsti negalima, nes gresia kupra, todėl patariama nešioti pečių juostos diržus.

Žinoma, lazda turi du galus – dėl šios medicininės priemonės ilgainiui raumenys dar labiau atrofuojasi, nes stuburą laiką ne raumenys, o diržai. Vadinasi, tokiam vaikui reikia dar daugiau mankštintis.

Tuo tarpu iki 10 metų, kol nėra kaulų minkštėjimo, koreguoti laikyseną įmanoma fiziniais pratimais.

- O gal verta vaikui patarti pasiimti šluotkotį, užsikišti už alkūnių ir kurį laiką taip vaikščioti?

– Pabandykite patys. Tada sužinosite, ką vaikas galvoja apie tokius tėvus.

Caro laikais taikydavo dar efektyvesnį būdą. Kad grafaitės laikysena būtų nepriekaištinga, įsiūdavo į korsetą adatą. Kol paauglės mentės yra suvestos, adata neduria. Kai tik mentės nusileidžia, adata ima durti.

- Kada reikėtų ieškoti specialisto pagalbos?

– Tai gali patarti šeimos gydytojas. Kai kurie stuburo iškrypimai, pavyzdžiui, ideopatinė stuburo skoliozė, yra tokie bjaurūs, kad nepaisant visų pastangų prireikia operacijos.

Šios ligos priežasties iki šiol nėra aiški. Nėra taip, kad ji būtų susijusi vien su ydinga laikysena.

Vaiko stuburas taip smarkiai krypsta ir sukasi, kad nepadeda nei mankšta, nei specialus korsetas. Pavyzdžiui, per pusmetį stuburas gali iškrypti 40 laipsnių. Įtarus tokią ligą, būtina kuo anksčiau kreiptis į ortopedą traumatologą.

Ydinga laikysena taip pat yra susijusi su įpročiais, gyvenimo būdu. Tokią laikyseną galima patobulinti per kelis mėnesius, ypač naudinga gydomoji mankšta.

Kartais pakanka kelių pratimų, svarbu, kad vaikas juo reguliariai atliktų. Esu įsitikinęs, kad per pusmetį vaikas gali tapti mažuoju kultūristu.

- Ką daryti, jei vaikas tingi mankštintis?

– Lengviausia gydytojui parašyti į ligos istoriją: „Skiriama gydomoji mankšta“. Deja, dažnai vaikai neturi tiek valios, kad kasdien ją darytų.

Esu realistas, gydytojui siūlant vieną ar kitą būdą, stiprinantį raumenis, turi žibėti vaiko akys. Suaugusieji turi mokėti su juo susitarti. Raginant vaiką lankyti baseiną, krepšinį, futbolą, kovų menus, šokius ar lengvąją atletiką, svarbu atsižvelgti į jo pomėgius.

Nugaros skausmo priežastis – sunki kuprinė

Mičigano universiteto (JAV) Stuburo programos duomenimis, apie 60 proc. vaikų susiduria su nugaros skausmais, nesulaukę 18 metų.

Medikai mano, kad tokių negalavimų priežastis – kuprinės. Kurį laiką kuprinės buvo giriamos kaip taisyklingą laikyseną padedantis išsaugoti išradimas, dabar jos tapo kritikos objektu dėl didelio svorio.

Nešiojant sunkią kuprinę yra žalojami stuburo tarpslanksteliniai diskai, raiščiai, raumenys.

Todėl kuprinė turi būti pritaikyta prie vaiko ūgio. Užsidėjus kuprinę, jos apačia neturi būti žemiau juosmens.

Kuprinė turi būti su dviem plačiais reguliuojamo ilgio paminkštintais diržais, kurie neįsirėžia į pečius.

Diržai turi būti uždėti ant abiejų pečių., o sunkiausius daiktus verta dėti į kuprinės dalį, arčiausiai nugaros.

Stuburą gali žaloti taip pat sunkus nešulys. Svarbu, kad rankinę ilga rankena dešiniarankiai užsidėtų ant dešinio peties, o kairiarankiai - ant kairiojo, nes dominuojančios rankos petys yra nusileidęs žemiau.

Nešant rankinę ant dominuojančios rankos peties, išsilygina pečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.