Parazitai ant neplautų rankų: kaip moksleivius mokyti higienos?

Šiais metais jau antrąkart vyko moksleiviams skirtas edukacinis projektas „Švarios rankos – mikrobams patrankos“, kurio metu specialistai ėmė mėginius nuo moksleivių delnų.

Specialistai primena – tinkamai nenusiplovus rankų ant jų veisiasi bakterijos, sukeliančios įvairias ligas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Specialistai primena – tinkamai nenusiplovus rankų ant jų veisiasi bakterijos, sukeliančios įvairias ligas.<br>„123rf.com“ nuotr.
A.Tendzegolskienė: „Siekiame atkreipti vaikų dėmesį į rankų plovimo svarbą – į tai, kokią didelę įtaką jų sveikatai gali daryti toks paprastas kasdienis veiksmas.“
A.Tendzegolskienė: „Siekiame atkreipti vaikų dėmesį į rankų plovimo svarbą – į tai, kokią didelę įtaką jų sveikatai gali daryti toks paprastas kasdienis veiksmas.“
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2015-08-25 15:14, atnaujinta 2017-10-19 00:14

Nors, lyginant su praėjusiais metais, tyrimų rezultatai yra šiek tiek geresni, vis dėlto dar didelė vaikų dalis stokoja asmeninės higienos įgūdžių.

Vaikų rankos užterštos ligas sukeliančiomis bakterijomis.

Pernai per 60 proc. moksleivių stokojo gebėjimo tinkamai plautis rankas, šiemet šis skaičius siekė 46 procentus. Pasak projekto iniciatorės, vienos didžiausių maisto tiekimo įmonės „Pontem“ generalinės direktorės Audronės Tendzegolskienės, galimybė savo akimis išvysti, kas nutinka, jei gerai nenusiplauni rankų, – grėsmę keliančias žarnyno „pabaisas“ veiksmingesnė už bet kokią teoriją.

Sėdo prie mikroskopų

Gegužės mėnesį šalyje vykusio moksleiviams skirto edukacinio projekto renginių metu Lietuvos mokyklose lankėsi laboratorija ant ratų: pro mikroskopą moksleiviams buvo demonstruojama, kaip atrodo žmogaus žarnyne besiveisiantys kirminai, o sveikatos priežiūros specialistai iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos ėmė mėginius nuo vaikų delnų siekdami išsiaiškinti, ar jie moka tinkamai plautis rankas.

Pasak parazitologijos specialistės Daivos Veitienės, vaikai labai stebėjosi, kad kirmėlių kiaušinėlių nematyti plika akimi.

Prieš žvelgdami pro mikroskopą jie įsivaizduodavo išvysiantys kažką panašaus į smarkiai sumažintą vištos kiaušinį ar bent jau ikrų dydžio parazitų kiaušinėlius, tačiau pro mikroskopą matyti net apie 100–200 spalinių kiaušinėlių.

Vaizdas pribloškė

D.Veitienė pasakojo, kad moksleiviams didžiulį įspūdį darė ir muziejiniai pačių parazitų, kurie kažkada buvo gyvi ir pasišalino iš žmonių organizmo, preparatai: stikliniuose induose specialiame tirpale užkonservuotos askaridės, spalinės arba kaspinuočiai.

„Manau, kad vaikams didžiausią įspūdį daro ne išgirstos kalbos apie parazitus, ne tėvų ir sveikatos specialistų mokymai apie rankų plovimą, o tai, ką jie savo akimis pamato, gali pačiupinėti.

Pamatę sandariame inde keliomis kilpomis susisukusią askaridę ar kelių metrų ilgio susirangiusį kaspinuotį, jie pašiurpsta nuo parazito vaizdo.

Ir visiems iš karto kyla klausimas: negi nesiplaunant rankų tokie baisuokliai gali apsigyventi jų pilveliuose?“ – pasakojo specialistė.

Rezultatai liūdina

Ištyrus 67 bakteriologinius mėginius paaiškėjo, kad net per 40 proc. jų aptikta gramneigiamų lazdelių (t. y. teršimo fekaline flora), o spalinių kiaušinėliais buvo užteršta daugiau nei 6 proc. vaikų pirštų, paėmus 92 mėginius iš penkių mokyklų.

Kirminų kiaušinėliai (Enterobius vermicularis ova) gali sukelti parazitinę ligą – enterobiozę, o jei spalinių vaiko žarnyne yra daug, gali pasireikšti nuovargis, silpnumas, nervingumas, nepastovūs pilvo skausmai, pykinimas ir vėmimas.

Nuo stalų, durų rankenų, kėdžių, čiaupų, laiptų turėklų ir kitų paviršių buvo paimti ir ištirti 29 mėginiai.

20 iš jų buvo atliktas parazitologinis tyrimas, kurio rezultatai buvo neigiami, tačiau atlikus bakteriologinį 9 mėginių tyrimą paaiškėjo, kad kone pusė jų užteršti fekaline flora.

Kaip gintis nuo kirmėlių

D.Veitienė paaiškino, kaip derėtų elgtis, kad vaiko pilve neapsigyventų kirmėlė: specialistė patarė negraužti nagų, nevalgyti nešvariomis rankomis, o pasinaudojus tualetu būtinai nusiplauti rankas.

„Šiuo projektu siekiame atkreipti vaikų dėmesį į rankų plovimo svarbą – į tai, kokią didelę įtaką jų sveikatai gali turėti toks paprastas kasdienis veiksmas, padedantis apsisaugoti nuo įvairių ligų“, – sakė akcijos „Švarios rankos – mikrobams patrankos“ įmonės iniciatorės „Pontem“ vadovė A.Tendzegolskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.