6 blogi įpročiai, kurie gali būti naudingi sveikatai

Mėgstate šokoladą ar kavą, o gal tiesiog gulėti lovoje ir tinginiauti? Kiekvienas turi silpnybių, prieš kurias negali atsilaikyti. Kai kurios jų vadinami blogais įpročiais, tačiau iš tikro „mažosios silpnybės“ gali būti naudingos sveikatai.

Blogi įpročiai gali būti naudingi sveikatai.<br>123rf nuotr.
Blogi įpročiai gali būti naudingi sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2015, 8:09 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 8:15 AM

1. Priklausomybė nuo kavos

Kavos gėrimai dažnai vadinamas blogu, nesveiku įpročiu. Tačiau iš tiesų išgerti porą puodelių kavos per dieną yra sveika. Šis įprotis leis jums išlikti budriems ir sumažins riziką susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu.

Tiesa, nereikia pamiršti, jog kavos reikėtų vengti vėlyvą popietę ar vakare. Kitaip galite sutrikdyti savo miegą. Prireikia bent kelių valandų, kol kava nustoja veikti.

2. Tinginiavimas 

Niekam ne paslaptis, kad geras miegas yra mums gyvybiškai svarbus. Jis padeda atsigauti, pailsėti ne tik kūnui, bet ir smegenims. Tačiau kur slypi riba tarp gero miego ir tinginiavimo?

Apskaičiuota, kad miegas turi trukti nuo septynių iki devynių valandų. Jei miegosite trumpiau ar ilgiau, rizikuojate, be kita ko, priaugti svorio.

Bloga žinia ta, jog gerai neišsimiegoję darbo dienomis, negalite miego kompensuoti savaitgalį. Mat atlikti tyrimai rodo, jog miegas turi būti reguliarus, tad atsigriebti laisvadieniu nepatartina.

3. Darbų atidėjimas kitai dienai

Jei siekiate viską atlikti idealiai, užsikraunate begalę darbų, patiriate stresą. Dėl to gali sutrikti miegas, padidėti kraujospūdis. Taigi kartais leisti sau atidėti neskubius darbus kitai dienai iš tiesų yra naudinga.

Tačiau pabandyti nevilkinti darbų ilgiau, nei reikėtų, nes vėliau galite patirti dar daugiau streso.

4. Esate smaližius?

Neretas pasimėgauja skania šokolado plytele, tačiau joje yra daug cukraus, dėl kurio galite priaugti svorio. Tačiau tai nereiškia, kad turite visiškai atsisakyti šokolado. Tiesiog pienišką pakeiskite juodu.

Juodasis šokoladas, kuriame daug kakavos yra naudingas sveikatai. Nustatyta, kad jis gali pagerinti atmintį, širdies veiklą ir net padėti metant svorį. Be abejo, jo taip pat nereikėtų vartoti dideliais kiekiais.

5. Turite polinkį švaistyti pinigus?

Be abejo, taupumas yra gera savybė, padedanti sukaupti reikalingą pinigų sumą norimam daiktui įsigyti ar atsidėti „juodai dienai“. Tuo tarpu beprotiškas pinigų švaistymas gali palikti jus ne tik su tuščiomis kišenėmis, bet ir kaltės jausmu. Dėl to patirsite didelį stresą.

Kita vertus, kartais sveika leisti sau pasilepinti naujais pirkiniais. Juolab, jei tai darote su artimaisiais. Tai padės sustiprinti jūsų ryšius su jais ir pagerinti savo psichologinę būseną.

6. Laiko skyrimas sau

Kai kuriems gali pasirodyti, jog norėdamas skirti laiko tik sau, elgiatės egoistiškai. Tačiau iš tiesų toks atsipalaidavimas gali daryti stebuklus. Daugelis neturi pakankamai laiko sau, todėl būna nuolatos pavargę ar suirzę.

Todėl nepamirškite, kad laiko skyrimas sau – tai ne savanaudiškas poelgis, o duoklė savo organizmui. Kuo sveikesnis būsite, tuo daugiau dėmesio galėsite skirti ir savo artimiesiems.

Nepanikuokite

Net jei jūsų mažytės „nuodėmės“ nėra šiame sąraše, nepanikuokite. Tik mažas skirtumas, ir jūsų blogas įprotis gali tapti ne tokiu jau blogu. Be to, negalime būti idealūs visą laiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.