Kaip numesti svorio vyresniame amžiuje: padės baletas

Išsilavinusi, intelektuali, dvasinga, žavi – tai epitetai, maloninantys brandžios moters ausį ir širdį. Kiti apibūdinimai – „ne jaunystė“, „keletą kilogramų numetus būtų geriau“ ir panašūs – tiesiog nutylimi.

Padėti numesti svorio gali baletas.<br>123rf nuotr.
Padėti numesti svorio gali baletas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2015, 1:11 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 4:04 AM

Kai gerai jautiesi, dėl epitetų, juolab dėl „prisijaukinto“ kilogramo ar dviejų, galvos nesuki. O jeigu suki? Ir jeigu plušėti sporto klube visiškai nėra laiko, nesinori arba prakaituok neprakaituok – kūnas it tvirtovė saugo visas riebaliukais tapusias kalorijas. Ką daryti brandaus amžiaus moteriai, kuri nejučia apleido savo fizinį kūną?

Žmogaus išvaizdai ir savijautai labai svarbi taisyklinga laikysena. Ją koreguoti bei lavinti lankstumą, ištvermę ir koordinaciją niekada ne vėlu, o pradėti, kaip teigia baleto specialistai, galima net perkopus pusamžį. Suaugusiųjų baleto pamokos – tokių jau esama ir Lietuvoje – yra nealinantis kūno ir sielos atgaivos būdas, maloni alternatyva dietoms.

Baleto pamokos, kaip bet kuris kitas tinkamas fizinio aktyvumo būdas, padeda įveikti kai kuriuos negalavimus ir sveikatos sutrikimus. Be to, net ir sulaukus penkiasdešimties, galima realizuoti vaikystėje puoselėtą svajonę šokti, skiriant laiko savo kūnui stiprinti ir taip geriau jaustis, tapti labiau savimi pasitikinčia, elegantiškesne.

Baleto pamokos suaugusiesiems nėra intensyvios, skiriama laiko atsipalaidavimui, meditacijai. Nesvarbu, ar moteris yra liekna, ar ne. Kad kūnas taptų paklusnus ir gebėtų atlikti baleto pozicijas ir judesius, iš pradžių skiriama laiko kūnui stiprinti ir laikysenai koreguoti, lankstumui lavinti, kvėpavimo ir jogos pratimams.

Taip be dietų ir tarsi savaime koreguojamos kūno linijos ir formos, – sakė baleto pedagogė Birutė Monstavičiūtė.

Suaugus, kai kūnas susiformavęs ir kai motyvacija siekti tikslo stipri, kai gebama ilgai koncentruoti dėmesį, rezultatų pasiekiama gana greitai. 3–14 metų mergaitėms pamokėlės net sudėtingesnės, nes joms, kol kūnas dar vystosi, vis iš naujo reikia apsiprasti su savo kintančiu kūnu bei erdvės pojūčiu ir iš naujo atrasti būdus, kaip taisyklingai atlikti judesį, nors jis, atrodytų, ką tik „nušlifuotas“.

Žinoma, kad taptum profesionaliu šokėju, baletui reikia pasišvęsti nuo mažumės, nors esama pavyzdžių, kai,atėjus į baleto klasę 16–os metų, spėjama tapti profesionalais; tokia yra garsaus ispanų baleto šokėjo Igorio Yerbos istorija. Tačiau tokių išimčių reta.

Baleto pamokos ypač tinka intelektualioms moterims, kurioms artima elegancija ir grožis, kurios nori mokytis išreikšti save. Nes tai yra veikla, kurioje dera protas, valia, meninė raiška ir net poezija.

Šokėjas – tarsi savo kūno skulptorius. Jeigu kilnojant svarmenis pakanka judesį atlikti taisyklingai ir pakartoti jį tam tikrą kiekį kartų, tai baleto pamokose reikia ir galima daug daugiau. Nes čia yra erdvės jausmų raiškai, judesio estetikai ir džiaugsmui, jog kūnas paklūsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.