Tepatės jauninamuoju kremu? Poveikis gali būti atvirkščias

Vitaminai – sveika. Tai žino net pradinukai. Būtent todėl atrodo, kad naudoti odą jauninančius kremus su vitaminu C ir E yra gerai. Šie vitaminai veikia kaip antioksidantai. Gamintojai žada, kad antioksidantai apsaugos odos ląsteles nuo laisvųjų radikalų – molekulių, kurios yra deguonies apdorojimo proceso šalutinis produktas.

Kremai su antioksidantais ne tik nebūtini – jie gali net pakenkti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Kremai su antioksidantais ne tik nebūtini – jie gali net pakenkti.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 3, 2015, 7:36 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 6:58 PM

Jie teigia, jog laisvieji radikalai yra svarbi senėjimo priežastis. Tačiau atsiranda įrodymų, kad kremai su antioksidantais ne tik nebūtini – jie gali net pakenkti.

Nauji tyrimai rodo, kad vitamino C ir E papildai gali neleisti organizmui apsisaugoti nuo ligų, o tai padidina ankstyvos mirties riziką, rašo „Daily Mail“. Šie du vitaminai taip pat gali neleisti gauti naudos iš mankštos.

Vitaminai C ir E reklamuojami kaip jaunystės eliksyras, tačiau atsirado įrodymų, kad jų poveikis visiškai kitoks – oda ima senti greičiau.

Manoma, kad laisvieji radikalai pažeidžia apsaugines ląstelių membranas ir padaro žalos jų viduje esančiam DNR, o tai paskatina senėjimo procesą bei padidina vėžinių mutacijų riziką.

Pastebėjo šokiruojantį faktą

Tačiau Kalifornijos mokslininkai neseniai paskelbė tyrimą, kuriame teigia, kad laisvieji radikalai yra svarbūs 50 metų amžiaus dar nesulaukusių žmonių odai ir jos atsinaujinimui.

Kai mokslininkai užaugino peles, kurių aplinkoje buvo daugiau, nei įprasta, laisvųjų radikalų, jie tikėjosi, kad oda susiraukšlės anksčiau. Tačiau poveikis buvo atvirkščias: odos būklė pagerėjo.

Michaelis Velarde'as, tyrimo autorius, atskleidė, kad mokslininkų komanda anksčiau manė, kad laisvieji radikalai kenkia odai, bet vėliau pastebėjo, kad oda gali savimi pasirūpinti natūraliomis sąlygomis.

Pasak mokslininkų, laisvieji radikalai pasidaro nebenaudingi sulaukus 50-ies, kai ląstelės pasensta. Jaunesnės vitamino C ir E kremus naudojančios moterys tik priverčia odą senti greičiau.

Tai – tik vienas iš neseniai atliktų tyrimų, rodančių, kad laisvųjų radikalų nereikėtų laikyti blogiu.

Tiesa, jie gali sukelti grėsmę ląstelių būklei, bet joms reikia išbandymų, kad liktų sveikos ir stiprios – panašiai kaip žmogui reikia sportuoti, kad išliktų tvirtas.

Michaelis Ristowas iš Šveicarijos atrado, kad mūsų organizmas išskiria laisvųjų radikalų, kai intensyviai mankštinamės. Būtent todėl organizmas sustiprina ląstelių sieneles ir priverčia mitochondrijas sunkiau dirbti.

Jis 2009-aisiais moksliniame žurnale „Proceedings“ rašė, kad jei vartojame antioksidantinius vitaminus, ši ląstelių stiprinimo sistema nustoja veikti.

Naudingi natūralūs antioksidantai

Be to, yra tyrimas, kuris perspėja, kad vitaminų C ir E papildai gali padidinti ankstyvos mirties riziką tiems, kas serga diabetu.

Kumaras Sharma, tyrimo autorius, mano, kad taip yra todėl, jog diabetikų mitochondrijos veikia nepakankamai intensyviai. Būtent todėl jie nukenčia, jei laisvieji radikalai nestimuliuoja ląstelių. Vidiniai organai taip pat pasidaro pažeidžiamesni.

Yra mokslininkų, kurie teigia, kad didelės vitamino E dozės padidina vėžio riziką. Pernai paskelbtame tyrime buvo rašoma, kad vyrai neturėtų perdozuoti šio vitamino, nes rizika susirgti prostatos vėžiu padidėja penktadaliu.

Mokslininkai iš Kanados teigia, kad laisvieji radikalai yra naudingi, nes pakeičia apoptozės – ląstelės susinaikinimo – procesą. Ląstelės susinaikina, jei jos ima virsti vėžinėmis ar į jas pakliūva virusai.

Laboratoriniai tyrimai parodė, kad laisvieji radikalai stimuliuoja apoptozės mechanizmą sveikose ląstelėse, tačiau pakeičia jo veiklos kryptį – ląstelės virsta stipresnėmis, pailgėja jų gyvenimo trukmė.

Antioksidantai gali pakenkti tik tada, jei juos gauname su papildais, o ne su maistu. Maiste yra daug įvairių naudingų antioksidantų, o ne didžiulė vieno vitamino dozė.

Vitamino perteklius – pavojingas

Rūpesčių sukelti gali ne tik antioksidantai. Atrasta, kad vitamino D papildai kenkia atminčiai, susilpnina kaulus ir padidina širdies ligų riziką vidutinio amžiaus žmonėms.

Be to, papildai neapsaugo nuo lėtinių ligų ar ankstyvos mirties.

Dauguma žmonių negauna pakankamai saulės šviesos – pagrindinio vitamino D šaltinio. Jo yra maiste, pavyzdžiui, kiaušiniuose ir riebioje žuvyje, tačiau to nepakanka.

Vitamino D trūkumas sukelia įvairių problemų – diabetą, depresiją, vėžį ir įvairias autoimunines ligas, pavyzdžiui, išsėtinę sklerozę.

Tačiau papildus rekomenduojama vartoti tik nėščiosioms, vaikams iki 5-erių, suaugusiesiems, kuriems per 65 metų, tamsesnės odos žmonėms ir tiems, kurių oda negauna saulės.

Vienas tyrimas perspėja, kad vitamino D papildai gali pakenkti atminčiai, jei juos geria sveiki suaugusieji.

Kitas tyrimas perspėjo, kad vitamino D papildus geriantiems nutukusiems paaugliams gali pavojingai padidėti cholesterolio ir trigliceridų kiekis kraujyje.

Per didelis šio vitamino papildų kiekis per ilgą laiką gali pažeisti inkstus – jis pernelyg skatina kalcio pasisavinimą, organizmas negali pasisavinti viso medžiagos kiekio, todėl jos perteklius pažeidžia organą.

Be to, per daug vitamino D gali paskatinti kalcio šalinimą iš kaulų. Jie dėl to suminkštėja ir susilpnėja.

Kopenhagos universiteto mokslininkai rado statistinį ryšį tarp didelio vitamino D kiekio ir mirties nuo širdies smūgio ar priepuolio atvejų. Didesnė rizika mirti buvo tiems, kurių vitamino D koncentracija kraujyje – 100 nanomolių ar daugiau.

„Turėtume savęs paklausti, ar gerai vitaminus ir papildus valgyti kaip saldainius“, – sakė tyrimo autorius Peteris Schwarzas.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.